Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Luxor v Egypte

Luxor, Egypt

Luxor, Egypt

Mesto Luxor, kedysi známe ako Théby, sa nachádza v Hornom Egypte, 777 km južne od hlavného mesta Káhiry. Odhaduje sa, že obsahuje tretinu najcennejších pamiatok a starožitností celého sveta, čo ho robí nesmierne významnou turistickou lokalitou. Väčšina turistov sa tu zdrží len pár dní, návšteva všetkých zásadných miest ale vyžaduje omnoho viac času. My vám ho trochu ušetríme prehľadným zoznamom dôležitých pamätihodností súčasného Luxoru, ktoré by rozhodne nemali ujsť vašej pozornosti.

Luxorské pamiatky na východnom brehu rieky Níl

Luxor bol v minulosti dôležitým náboženským centrom, dominujú mu dva veľkolepé chrámové komplexy – Luxorský a Karnak.

1. Luxorský chrám

Luxorský chrám, zasvätený bohovi Amonovi, sa začal stavať za vlády faraóna Amenhotepa III. a bol dokončený za Ramessa II. Patrí k najkrajším chrámovým komplexom v Európe. V období Novej ríše bol známy pod názvom „Ipt-Rsyt“, teda ako „južná svätyňa“. Za vstup do Luxorského chrámu sa platí 50 egyptských libier (mena sa označuje ako LE alebo EGP), v prepočte cca 2,5 €.

Luxorský chrám

Luxorský chrám

2. Karnak

Karnak je najväčším chrámovým komplexom na svete. Združuje chrámy Amon Ra, Khonso, Ipt, Ptah, Montho a chrám boha Osirida. Vstupné do komplexu je 65 LE (3 €).

Karnak

Karnak

3. Luxorské múzeum

Ďalším zaujímavým miestom na východnom brehu Nílu je Luxorské múzeum. Nachádza sa v atraktívnej lokalite medzi Chrámom v Karnaku na severe a Luxorským chrámom na juhu. Súčasťou areálu je záhrada, v ktorej môžu návštevníci zhliadnuť sochy z obdobia Novej ríše. Vstupné je 80 LE (3,5 €).

Luxorské múzeum

Luxorské múzeum Michiel1972

4. Múzeum mumifikácie

Súčasťou Luxoru je aj Múzeum mumifikácie, ktoré zvedavých turistov za 30 LE (1,50 €) poučí o tomto starodávnom rituále, ktorý bol považovaný za nevyhnutný pre zachovanie duše aj tela. Starí Egypťania verili v posmrtný život a mumifikácia bola spôsobom, ako preň zachovať neporušené orgány.

Egyptská múmia

Egyptská múmia

Luxorské pamiatky na západnom brehu rieky Níl

1. Údolie kráľov

Vzhľadom na to, že západný breh Nílu je na pamätihodnosti možno ešte bohatší ako ten východný, zameriame sa len na niektoré z nich. Začneme Údolím kráľov, kráľovským cintorínom, kde je pochovaných až šesťdesiatdva faraónov. Toto tajné miesto je hliadkami strážené pred zlodejmi, ktorí hrobky v minulosti vykrádali a zmocnili sa aj pokladov z pyramíd. Väčšina hrobiek bola objavená počas posledných dvoch stoviek rokov a bohužiaľ už aj vyplienená. Niektoré, napr. Tutanchamónova, obsahovali vzácne artefakty. Vstupné do údolia stojí 80 LE, v prepočte 3,5 €.

Údolie kráľov

Údolie kráľov

2. Údolie kráľovien

V južnej časti Luxoru nájdeme aj Údolie kráľovien, izolovaný cintorín so sedemdesiatimi hrobmi patriacimi najmä kráľovnám, princeznám, princom a šľachticom, ktorí žili v dobe 19. a 20. dynastie. Jedna z najdôležitejších hrobiek patrila slávnej kráľovnej Nefertari. Vstup do tohto údolia je lacnejší, dáte zaň len 35 LE, teda 1,7 €.

Údolie kráľovien

Údolie kráľovien

3. Zádušný chrám kráľovnej Hatšepsut

Aj západný breh Nílu má svoje pôsobivé chrámy, napr. Zádušný chrám kráľovnej Hatšepsut v Dér el-Bahrí, ktorý je pre svoj dizajn a dekorácie jedným z najcharakteristickejších chrámov v celom Egypte. Bol postavený z vápenca, nie z pieskovca ako väčšina ostatných pohrebných chrámov v období Novej ríše. Chrám kráľovnej Hatšepsut postavil geniálny architekt Senenmut pre veľkú kráľovnú Hatšepsut z 18. dynastie, aby navždy pripomínal jej úspechy.

Zádušný chrám kráľovnej Hatšepsut

Zádušný chrám kráľovnej Hatšepsut

4. Ramesseum

Ďalšiu významnú pamiatku predstavuje chrámový komplex Ramesseum, postavený Ramessom II. ako pohrebný chrám v rokoch 1304-1207 pr. n. l. a venovaný bohu Ra. Väčšina komplexu je v zlom stave. Vchod kedysi tvorili dva pylóny, ktoré tam dnes už nenájdete. Hala na prvom nádvorí našťastie prežila. V prednej časti zrúcaniny prvého pylónu stávala kolosálna socha Ramessa, vážiaca cez 1000 ton a vysoká 18 m. Stále tu môžeme nájsť jej pozostatky. Vstupenka do chrámu vás vyjde na 35 LE (1,7 €).

Ramesseum

Ramesseum

5. Memnonove kolosy

Na záver spomeňme ešte ohromné Memnonove kolosy strážiace zádušný chrám pochádzajúci z obdobia Novej ríše, 18. dynastie, kedy vládol Amenhotep III. Chrám byl úplne zničený a všetko, čo ostalo sú dvadsaťri metrov vysoké sochy Amenhotepa III., vážiace asi 1000 ton. Aj napriek značnému poškodeniu sú sochy stále veľmi impozantné. Vstupné sa tu neplatí.

Memnonove kolosy

Memnonove kolosy

Ako už bolo povedané, Luxor toho ponúka ešte oveľa viac. Navštívte ďalšie pôsobivé miesta osobne. 

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.