Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Božská dovolenka: Vydajte sa po stopách gréckych bohov

Vydajte sa po stopách gréckych bohov

Vydajte sa po stopách gréckych bohov Shutterstock

Príbehy gréckych bohov, ich potomkov, bájnych hrdinov aj mytologických príšer sa odohrávajú v dramatických kulisách nádhernej prírody, vysokých hôr, hlbokých morí aj opustených ostrovov. Poďte sa prejsť po miestach, ktoré poctili svojou prítomnosťou samotní grécki bohovia.

Svet gréckej mytológie je nesmierne bohatý. Nie je v ňom núdza o príbehy plné zrady, lásky, nenávisti aj pomsty. Starovekí Gréci sa ich prostredníctvom snažili prísť na kĺb záhadam vesmíru, stvoreniu sveta aj zákonitostiam prírody.

Samos, rodisko bohyne Héry

Dedinka Kokkari na ostrove Samos, Grécko

Dedinka Kokkari na ostrove Samos, Grécko Shutterstock

Nádherný zelený ostrov s malebnými plážami, jedinečnými pamiatkami aj skvelým vínom bol svedkom zrodenia najvyššej gréckej bohyne Héry. Manželka samotného Dia sa stala patrónkou manželstva a zrodenia. Bola povestná svojou veľkou žiarlivosťou a zášťou k Diovmu synovi Heraklovi. V mieste jej narodenia boli medzi 6. a 8. storočím pr. n. l. na jej počesť vybudované tri monumentálne chrámy. Ich pozostatky sú k videniu v archeologickom nálezisku Heraion, ležiacom na južnom pobreží ostrova.

Božská dovolenka: Zájazdy na Samos

Kréta, rodisko najvyššieho boha Dia

Záliv Balos na gréckom ostrove Kréta

Záliv Balos na gréckom ostrove Kréta Shutterstock

Najväčší z gréckych ostrovov sa teší veľkej obľube u turistov a svojou božskou prítomnosťou ho poctil aj samotný vládca všetkých bohov Zeus. Za miesto jeho narodenia je považovaná jaskyňa, skrytá v pohorí Ida. Dnes je kvapľová jaskyňa, ležiaca na náhornej plošine Lassithi, obľúbeným výletným cieľom. V jej útrobách sú okrem nádherne tvarovaných kvapľov a temných jazierok k videniu aj rozsiahle kolónie netopierov.

Kréta - sever alebo juh? Na strane záleží!

Prečítajte si aj:

Kréta - sever alebo juh? Na strane záleží!

Paxos, stvorený bohom Poseidonom

Jachty v zálive ostrova Paxos, Grécko

Jachty v zálive ostrova Paxos, Grécko Shutterstock

Iba sedem námorných míľ od známeho ostrova Korfu leží malebný Paxos, známy svojou pohodovou atmosférou, krásnym pobrežím aj skvelými potápačskými lokalitami. O jeho vznik sa zaslúžil samotný boh všetkých morí Poseidon. Ten hľadal pokojné miesto, kde by mohol žiť so svojou milovanou manželkou. Použil svoj mocný trojzubec a oddelil časť ostrova Korfu. Nechal tak vzniknúť oázu pokoja s nádhernými plážami, olivovými hájmi a priezračne modrým morom.

Cestujte bez obáv: Nové pripoistenie vás ochráni pred problémami s Covid-19

Ostrov Kythira, rodisko bohyne lásky Afrodity

Dedinka na pobreží gréckeho ostrova Kythira

Dedinka na pobreží gréckeho ostrova Kythira Shutterstock

Grécka bohyňa lásky a sexuality Afrodita uchvacovala svoje okolie nebývalou krásou a vľúdnosťou. Vďaka svojmu pôvabu a mocným kúzlam bola najmocnejšou z olympských bohýň. Časť neodolateľného šarmu vtlačila aj svojmu rodnému ostrovu Kythira, ležiacemu na rozhraní Jónského a Egejského mora. Zelené údolia, strmé skaly aj lúky voňajúce bylinkami lákajú návštevníkov túžiacich po pokoji a pravej gréckej atmosfére.

Nudistické pláže v Grécku

Prečítajte si aj:

Nudistické pláže v Grécku

Délos, rodisko Apollóna a Artemis

Grécky ostrov Délos v Egejskom mori

Grécky ostrov Délos v Egejskom mori Shutterstock

Na skalnatom ostrove Délos, omývanom vlnami Egejského mora porodila titánka Létó dvojčatá Apollóna a Artemis. Ako prvá prišla na svet Artemis, bohyňa lovu a mesiaca. O deň neskôr uvidel svetlo sveta aj Apollón, ktorý sa stal bohom slnka, svetla aj ochrancom života. Oproti svojej cudnej sestre viedol roztopašný život a mal množstvo mileniek. Založil aj preslávenú delfskú veštiareň. JEho meno nesú najvýznamnejšie antické sochy aj architektonické diela.

Objavujte: Najvýhodnejšie zájazdy na grécke ostrovy

Peloponéz, rodisko boha cestovateľov Herma

Pobrežie a hory polostrova Peloponéz, Grécko

Pobrežie a hory polostrova Peloponéz, Grécko Shutterstock

Boh Hérmes bol veľký komediant a svojimi veselými kúskami bavil spoločnosť už v deň svojho narodenia. Jeho otec Zeus v ňom videl veľký talent a prehlásil ho za posla všetkých bohov, boha obchodu aj ochrancu ciest. Narodil sa v Arkádii, hornatej oblasti skrytej uprostred polostrova Peloponéz. Dnes tu Hermés bdie nad životmi horalov, vydávajúcich sa pokoriť strmé skaliská aj nad stádmi dobytka. spásajúceho horské lúky.

Inšpirujte sa: Zájazdy na Peloponéz

Olymp, rodisko boha ohňa Héfaista

Na hore Olymp je bájne sídlo gréckych bohov

Na hore Olymp je bájne sídlo gréckych bohov Shutterstock

Boh Héfaistos mal neveselý vstup do života. Jeho matka, bohyňa Héra sa zľakla jeho nepekného vzhľadu a hneď po narodení ho zhodila z Olympu do mora. Tam sa ho ujali morské bohyne a zasvätili ho do tajov práce s ohňom a kovom. Neskôr sa zmieril s matkou a našiel si cestu späť na samotný Olymp. K jeho vrcholu mieria každoročne tisíce turistov, aby aspoň na chvíľku stáli na posvätnej pôde a pokochali sa výhľadom, ktorý bol kedysi povolený iba bohom.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.