Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Kréta - sever alebo juh? Na strane záleží!

Knóssos, severná Kréta

Knóssos, severná Kréta

Rovnaká doba, rovnaká krajina, ale napriek tomu sa informácie môžu úplne líšiť. Presne toto sa môže stať, ak sa dvoch rôznych ľudí spýtate na dovolenku na Kréte. Markantné rozdiely medzi severnou a južnou časťou tejto krajiny sú medzi turistami veľmi dobre známe. Poďme si teda pripomenúť aspoň niektoré z nich!

Sever plný pláží vs. skalnatý juh

Pláž Falasarna, severná Kréta

Pláž Falasarna, severná Kréta

Na sever odporúčame zamieriť predovšetkým v prípade, keď plánujete pre seba a svojich potomkov pohodovú rodinnú dovolenku. Vďaka pozvoľnému vstupu do mora budete môcť pustiť ratolesti na chvíľu z očí, bez toho aby ste sa museli strachovať, či sa niekde neutopia. Núdza tu nie je ani o krásne pláže - ak teda na dovolenku zoberiete aj babičku, ktorá deti rada postráži, neváhajte a vyrazte s partnerom trebárs na romantickú večernú prechádzku jemným pieskom. Načerpáte tak trochu energie, ktorá sa vám ďalší deň bude rozhodne hodiť pri objavovaní všetkých aktivít, ktoré sever pre rodiny s deťmi ponúka.

Pláž Preveli, južná Kréta

Pláž Preveli, južná Kréta

Medzi parmi je potom obľúbenejší pokojný juh so všetkými svojimi romantickými zákutiami. V tichu a súkromí si tu každoročne užíva svoju dovolenku niekoľko desiatok dvojíc, pre ktoré je skalnatá časť ostrova ideálnym miestom predovšetkým po vizuálnej stránke. Malebné pláže a množstvo strmých útesov obmývaných Líbyjským morom dodá dovolenke tú správnu atmosféru.

Nečakajte! Vyberte si z našej ponuky zájazdov na Krétu

Rušný sever vs. romantický juh

Heraklion, severná Kréta

Heraklion, severná Kréta

Šum, hluk a všadeprítomné švitorenie stoviek turistov, ktorí s vášňou prechádzajú tunajšie trhy a nakupujú suveníry pre svojich blízkych - takto vyzerá asi najvýstižnejší popis severnej časti ostrova. Nuda je tu cudzím slovom, keďže ide o miesto s bohatou ponukou vyžitia pre rodiny, ale aj nočného života. Toto berte určite do úvahy pri plánovaní dovolenky s malými deťmi, kedy okrem pamiatok a zaujímavých turistických cieľov myslite aj na zabezpečenie ubytovania, ktoré bude vzhľadom k hluku z prípadných diskoték situované skôr na stranu od miest. Ak však patríte medzi aktívnych turistov, ktorým ani ponocovania a zábava nie je cudzie, sever Kréty rozhodne naplní vaše očakávania.

Južná Kréta

Južná Kréta

Juh ostrova potom predstavuje úplný opak - krásne pláže, čistá voda, ticho, mier a úchvatná príroda zvádzajúca k dlhým prechádzkam. Okrem všadeprítomných hôr a útesov patrí medzi dominantu juhu množstvo malebných horských dediniek a starých kostolov, ktoré spolu s kamennými domami, kvetmi a viničom všade okolo skvele dokresľujú romantickú atmosféru. Hoci ide o pokojnejšiu časť ostrova, nudy sa ani tu báť nemusíte - kúzlo vidieka vás iste uchváti pri návšteve niektorej z miestnych taverien, prieskumu tunajšej prírody, alebo pri obyčajnom rozhovore s miestnymi obyvateľmi. Tí sú veľmi milí a priateľskí, vôbec sa teda neľakajte, ak vás ihneď pozvú k sebe a predvedú vám, ako tu napríklad prebieha výroba olivového oleja.

Tajné miesta v Grécku, ktoré musíte vidieť

Prečítajte si aj:

Tajné miesta v Grécku, ktoré musíte vidieť

Horúci sever vs. veterný juh

Matala, južná Kréta

Matala, južná Kréta

Hoci sa stále bavíme o jednom ostrove, počasie vie byť veľmi rozmanité a vo všetkých častiach ostrova úplne odlišné. Všeobecne platí, že juh je o dosť veternejší než sever. A väčší vietor samozrejme znamená aj väčšie vlny, preto je treba dbať pri vodných radovánkach na bezpečnosť, pretože vlny v kombinácii s útesmi predsa len môžu viesť k nepeknému zraneniu. Ak teda túžite po pokojnej dovolenke, kde vás navyše nebude zrádzať počasie, na juhu voľte skôr oblasti zátok, kde sú pláže pomerne dobre kryté. Aj napriek všeobecnej platnosť tejto informácie sa však nedá povedať, že by na severe bolo nebo neustále bez mráčika. Samozrejme záleží predovšetkým na obdobie, pretože sú mesiace, kedy je jednoducho počasie nevyspytateľné všade.

Objavte krásy Kréty: Mrknite na najvýhodnejšie zájazdy

Dobre sa najete v každej časti

Dobre sa najete v každej časti

Dobre sa najete v každej časti

Ak vychádzate do sveta predovšetkým za vidinou gurmánskych zážitkov, na voľbe tej správnej strany ostrova až toľko nezáleží - skvele sa najete naozaj všade. Chuť do jedla podporia aj tunajšie ceny, ktoré sú porovnateľné s tými slovenskými - za pizzu tu v priemere zaplatíte 5 euro, pivo vyjde na 2 eurá a s obedom sa vojdete aj do 4 euro na osobu. Hlavnou prísadou tunajšej kuchyne je olivový olej, vo výbere však nebude chýbať ani čerstvé ovocie a zelenina, pečivo, či syr feta. Mäso si potom môžete vychutnať predovšetkým v grilovanej forme, skúsiť musíte tiež morské plody. Atmosféru dokreslí vonkajšie posedenie, ktoré je tu najčastejšie a vzhľadom k podmienkam tiež najobľúbenejšie.

Psilorítis, Kréta

Psilorítis, Kréta

Pocity z tohto pestrého ostrova sa môžu rôzniť už podľa toho, za akým účelom sem vycestujete. V rovnakom čase totiž môže jedna skupinka cestujúcich vyraziť za kúpaním v mori, zatiaľ čo iní turisti objavujú krásy zasneženej najvyššej hory Psiloritis. Či už sú však vaše úmysly akékoľvek, rozmanitosť Kréty vás rozhodne nadchne.

Hviezdy ako na dlani: 5 európskych lokalít, kde sa môžete kochať krásou nočného neba

Prečítajte si aj:

Hviezdy ako na dlani: 5 európskych lokalít, kde sa môžete kochať krásou nočného neba

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.