Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Cestujte ekologicky: Abeceda tipov pre zelenšiu planétu

Cestujte ekologicky: Abeceda pre zelenšiu pla

Cestujte ekologicky: Abeceda pre zelenšiu pla Shutterstock

Viete ako cestovať udržateľne, aby čo najmenej treplo životné prostredie, teda naša krásna planéta? Skúste sa riadiť nasledujúcimi 21 tipmi od A po Z pre eco-friendly dovolenku.

A: autom nie

Ak sa na cestách nezaobídete bez auta, voľte aspoň úsporné vozidlo s nízkou spotrebou paliva. Vhodnejšou variantou je verejná doprava. Vôbec najlepšiu možnosť predstavuje chôdza prospešná vašemu zdraviu aj prírode.

B: bez odpadu

Produkcia odpadu rastie závratnou rýchlosťou a obsesia baliť každé jablko či cibuľu do samostatného igelitového sáčku sa už dávno vymkla z rúk. Obmedze používanie plastov aj ďalších odpadov. Skúste zmeniť zautomatizované procesy a vedome neprodukovať odpad. Môžete začať tým, že budete nakupovať s vlastnou taškou a odmietnete všetky jednorázové zbytočnosti, ktoré ponúkajú v každom obchode. A keď už odpad vyprodukujete, tak ho prosím dopravte do miest pre neho určených. Nikto si na pláži nechce ľahať medzi odpadky.

Inšpirujte sa: Agroturistika vám dokonale dobije baterky

C: cestovanie naľahko

Zabaľte si pred odletomiba veci, ktoré skutočne potrebujete. Snížia sa tým emisie uhlíku, pretože čím je lietadlo ľahšie, tým menej paliva horí. Odľahčite náklad napríklad tak, že si miesto kníh vezmete čítačku.

D: dokonalá destinácia

Štáty ako Slovinsko, Portugalsko alebo Ekvádor bojujú proti zmene klímy a zachovávajú miestne ekosystémy. Za svoje ekologické zameranie boli ocenené, či už v oblasti udržateľného cestovného ruchu alebo ochrany prírodných stanovísk.

Naše vnúčatá možno dažďový prales už neuvidia

Naše vnúčatá možno dažďový prales už neuvidia Shutterstock

E: e-vstupenky

E-vstupenky možno často načítať zo smartphonu, tabletu a podobných zariadení, takže - použite mobil, zachráňte strom! Kvalitný smartfón, ktorý využijete nielen na cestách, môžete vybrať v tomto teste najlepších mobilov na trhu.

F: finančná podpora

Pri rezervácií letu môžete kompenzovať emisie uhlíka darovaním peňazí na ich zníženie. Tieto karbonové odpustky ponúkajú napríklad Emirates, Delta, Air Canada, British Airways či RyanAir. 

G: greenwashing

Termín greenwashing pochádza z 80. rokov. Vtedy sa mnohé hotely tvárili ako eco-friendly, napriek tomu, že ich jedinou zelenou činnosťou boli ceduľky vyzývajúce k opätovnémi používaniu ručníkov. Greenwashing je teda šírenie nepravdivých informácií s cieľom vybudovať falošný image ekologicky zodpovednej firme.

Objavujte: 10 nádherných prírodných krás Európy, ktoré zaručene nepoznáte

H: hotely budúcnosti

Niektoré hotely našťastie naozaj vkládajú čas a peniaze do snahy zachovať štandardy udržateľnosti. Sú postavené z prírodných materiálov a ponúkajú aktivity, ktoré neničia a často sa starajú o životné prostredie.

Upratovanie pláže býva stále častejšou aktivi

Upratovanie pláže býva stále častejšou aktivi Shutterstock

I: instantní dobrovolníci

Skúste sa počas svojich ciest zaujímať o život miestnej komunity, pravdepodobne sa dozviete zaujímavé tipy na využitie rôznych prírodných materiálov. Zároveň sa môžete postarať o osvetu a vysvetliť miestnym, ako zhubné je používanie plastov pre našu planétu. V mnohých destináciách sa môžete ako dobrovoľníci zapojiť do udržateľných programov, najčastejšie to býva upratovanie pláže či návšteva sirotinca. Ak budete chcieť, môžete sa stať bodyguardom mláďat korytnačiek alebo sadiť stromy, záleží na lokalite.

J: jednanie s rozvahou

Nikdy neignorujte značenie a neopúšťajte vyhradené turistické chodníky. Mohlo by to byť nebezpečné pre vás, ale častejšie pre prírodu. Často v konkrétnych oblastiach rastie alebo žije ohrozený druh, ktorý na ľudský zásah nie je pripravený.

Čítajte aj: 9 najkrajších prírodných bazénov v Európe

K: koniec plastov

Každý rok sa vyrobí takmer 300 miliónov ton plastov, z ktorých polovica je jednorázová. Viac než 8 miliónov ton skončí v oceánoch. Obmedzte množstvo sáčkov, slamiek a príborov. Fľašu na vodu vyberajte z nerezových a sklenených so silikonovým ochranným obalom.

L: lokálne produkty

V cieľovej destinácií kupujte lokálne ručne robené výrobky s praktickým využitím, ale vyhnite sa produktom z ohrozených zvierat (krokodýlia koža, slonovina, veci z korytnačiek a pod.).

Ochraňujte morské korytnačky!

Ochraňujte morské korytnačky! Shutterstock

M: mylná predstava

Kdekto sa domnieva, že ekologicky šetrné cestovanie je plné prekážok. Neznamená však, že sa niečoho vzdáte. naopak vám umožní viac oceniť miesto, ktoré navštivíte a zachovať ho pre budúce generácie.

N: nekonečné možnosti

Ak máte pocit, že eco-friendly hotely sú malé špinavé diery bez vkusu a úrovne, potom sa nenechajte mýliť. Množstvo zelených ubytovacích zariadení je moderných a často sú luxusné. A rozhodne uspokoja potreby všetkých hosťov.

Do Gotlandu za históriou aj romantickou prírodou

O: opaľovací krém

V júli 2018 sa Havaj stal prvým štátom USA, ktorý zakázal opaľovacie krémy s chemikáliami nebezpečnými pre koraly.  Uistite sa, že je váš krém nezávadný a neškodí obyvateľom sveta pod hladinou.

P: prísaha pre turistov

Niektoré krajiny, napr. Island, Palau alebo Nový Zéland, majú pre turistov tzv. „prísahy“. Návštevníci podpisujú sľuby, že budú chrániť cieľové miesto, chovať sa k nemu láskavo a skúmať ho nanajvýš obozretne.

Povedzte nie užívaniu plastov

Povedzte nie užívaniu plastov Shutterstock

R: ručník končí

Ale kdeže, nekončí! Používanie rovnakého hotelového ručníka počas celej doby pobytu prospeje životnému prostrediu. Pranie prádla tvorí 16 % z hotelového účtu za vodu. A svetové problémy s nedostatkom vody sú už aj tak dosť veľké.

S: spratanie stôp

Kempovanie má každý rád. Bude ho mať rada aj príroda, keď po sebe odnesiete všetko, čo ste si priniesli. Ako sa hovorí, zanechajte po sebe iba odtlačky chodidiel a odneste si iba spomienky.

Poznávajte: Dobytie Severného pólu

T: triedenie odpadu

Že je niekto ďaleko od domova, neznamená, že sa nemusí zaoberať triedením odpadu. Spýtajte sa v hoteli na recyklační program, nech viete, aké miestne osvedčené postupy by ste mali dodržiavať. Zďaleka nie všade sa recykluje rovnako.

V: vlastné vybavenie

Toaletné potreby pôsobia škodlivo na životné prostredie. Preto môžete v hoteloch stále častejšie vídať nástenné nádržky miesto jednorázových sáčkov na umytie vlasov. Najlepší je ale vlastný šampón vo fľaši.

Z: zníženie spotreby

Dobrým úsporným pravidlom je vypínanie nepotrebných svetiel. Zníženie spotreby energie vedie k ochrane ovzdušia a prevencii klimatických zmien.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.