Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Do Gotlandu za historiou aj romantickou prírodou

Gotland

Gotland

Najväčší ostrov Švédska Gotland je zároveň najväčším ostrovom v Baltskom mori a spolu s okolitými ostrovmi utvára kraj rovnakého mena. Hlavným mestom je prístav Visby. Gotland je ideálnym miestom na výlety, plným možností pre objavovanie i odpočinok. Svet medzi morom a zemou ponúka nevšedné zážitky, od prechádzok nádhernými prírodnými rezerváciami až po zhliadnutie neobvyklých vápencových stĺpov. Je známy svojím miernym podnebím a malebnou krajinou.

Kúzelné Visby

Visby je typické obchodné mesto s dobre zachovalou sieťou ulíc a budov, ktoré bolo roku 1995 zapísané na Zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Najlepšie ho možno preskúmať pešo. Po príchode do prístavu vás ako prvé upúta pôsobivá katedrála a následne kamenné budovy starého mesta, obklopené mohutnými stredovekými múrmi. Majestátne domy obchodníkov pochádzajú zo 17. a 18. storočia, niektoré kamenné stavby sú ešte staršie (12. storočia). Visby poteší tiež veľkým množstvom obchodov, kaviarní a reštaurácií. Očarujúce botanické záhrady Almedalen dodávajú už tak pekným uliciam ešte viac idyličnosti.

Visby

Visby

Muzeum Gotland – Fornsalen

V tomto krásnom historickom múzeu sa zoznámite s históriou Gotlande od doby kamennej až po súčasnosť a budete si môcť prezrieť nielen stálu expozíciu o svete Vikingov. Múzeum zvládnete prejsť aj za hodinu, ale možno v ňom stráviť samozrejme ďaleko viac času. Otvorené tu majú po celý rok.

Múzeum Gotland – Fornsalen

Múzeum Gotland – Fornsalen W.carter

Ostrov so sto kostolmi

Vlastne sa jedná o 92 stredovekých kostolov, z ktorých by ste rozhodne mali navštíviť aspoň jeden. Takmer všetky bývajú otvorené od 15. mája do 15. septembra, niektoré dokonca po celý rok. Všetky sú dodnes funkčné, udržiavané a prístupné modlitbám či prehliadke.

Kostolík v Bro

Kostolík v Bro

Jaskyňa Lummelunda

Jaskyňa Lummelunda sa nachádza v 400 miliónov rokov starom silurickom vápenci severne od Visby. Niektoré úseky sú návštevníkom prístupné. Pri prehliadke sa dozviete, ako boli vytvorené odkvapkávajúce kamene a podložia aj ako bola jaskyňa vlastne objavená. Budete si môcť pozrieť podivne formované skameneliny, utvárané kvapkajúcou vodou po tisíce rokov. K dispozícii je tiež kaviareň, zaujímavý prírodný chodník ad.

Jaskyňa Lummelunda

Jaskyňa Lummelunda

Langhammars

Ostrov Fårö leží severne od Gotlande a je od neho oddelený úzkym prielivom. Urobte si výlet tiež tam, určite nebudete ľutovať. Na ostrove býval a zomrel známy režisér Ingmar Bergman, ktorý tu nakrútil veľa filmov. Na severozápade je potom prírodná rezervácia Langhammars, kde nájdete niektoré z najslávnejších a najväčších vápencových stĺpov, ktorým sa dnes hovorí rauky (švédsky rauk / raukar). Obklopuje je kamienková pláž a opustená romantická krajina.

Langhammars

Langhammars

Pláž Sudersand

Jednou z najkrajších a najdlhších piesočných pláží v okolí Gotlande je Sudersand, nachádzajúci sa na ostrove Fårö. So svojím mäkkým pieskom a plytkou vodou je ideálny pre rodiny s deťmi. Neďaleko je reštaurácia, kaviareň i kiosk.

Pláž Sudersand

Pláž Sudersand

Närsholmen

Närsholmen je polostrov a prírodná rezervácia na juhovýchodnom pobreží Gotlande, priliehajúca k dedine När. Otvorená krajina pripomínajúce savanu je bohatou vtáčou oblasťou. Na tomto krásnom mieste rastie aj rad neobyčajných rastlín, vrátane orchideí. Na južnom cípe polostrova stojí maják, ktorý zohral počas konca druhej svetovej vojny dôležitú úlohu - využívali ho utečenci z pobaltských štátov, plaviace Baltským morom do Gotlande. Närsholmen je najznámejší zrejme tým, že na ňom filmový režisér Andrej Tarkovsky nakrútil posledné scénu svojho posledného filmu Obeť.

Närsholmen

Närsholmen

Hoburgen

Tam, kde končia ulice na južnom cípe Gotlande, sa rozkladá prírodná rezervácia Husrygg s Hoburgenem a slávnym Hoburgsgubbenem ("starým mužom Hoburgem"). Táto kamenná formácia už po stáročia hľadí na more. Výhľad na ohromnú vodnú plochu je odtiaľto vskutku pôsobivý. Hoburgen je tiež jednou z trvalých meteorologických staníc pozdĺž švédskeho pobrežia.

Hoburgen

Hoburgen

Stora Karlsö

Stora Karlsö s mohutnými útesmi a dramatickou prírodou je hniezdiskom mnohých druhov vtákov. Akonáhle raz navštívite tento severský prírodný skvost, spomienky na ostrov s vami zostanú už navždy. Po Národnom parku Yellowstone v USA je Stora Karlsö druhou najstaršou prírodnou rezerváciou na svete, známu predovšetkým vďaka tu žijúcim vtákom a úžasnej flóre. Na začiatku leta býva bohatá na orchideje.

Stora Karlsö

Stora Karlsö

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.