Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

10 nádherných miest Európy, o ktorých ste pravdepodobne ešte nepočuli

Provence, Francúzsko

Provence, Francúzsko

Európa je druhým najmenším svetadielom našej planéty, ale čo sa prírodných krás týka, ani zďaleka za ostatnými nezaostáva. Snáď každého uchvátia nádherné pláže pri Stredozemnom mori, majestátne vrcholky Álp, mrazivé scenérie škandinávskych fjordov, farebné a nádherne voňavé levanduľové polia v Provence alebo malebné kopčeky posiate nekonečnými lánmi viníc v Toskánsku.

O tom, že týmito skvostami zoznam nádherných miest v Európe ani zďaleka nekončí sa vás pokúsime presvedčiť nasledujúcimi fotografiami. Pozrite sa s nami na 10 nádherných miest v Európe a sami posúďte – poznáte ich skutočne všetky?

1. Scala dei Turchi, Sicília, Taliansko

Kriedovo biely skalný útvar, ktorý sa eróziou vytvaroval so týchto „schodov“, je nádhernou dominantou sicílskeho pobrežia neďaleko mesta Agrigento. Pomenovanie „Turecké schody“ nesie skala z dôb, keď tadiaľto prichádzali tureckí piráti plieniť ostrov.

Scala dei Turchi, Sicília, Taliansko

Scala dei Turchi, Sicília, Taliansko

2. Ľadové jaskyne Skaftafell, Island

Prekrásny pohľad čaká na návštevníkov ľadových jaskýň Skaftafell, ktoré ležia uprostred islandského národného parku Vatnajökull. V tých najkrajších miestach jaskýň to vyzerá, ako uprostred obrovskej, v sekunde zmrznutej vlny, ktorá ako by sa každým okamihom mala znovu roztiecť.

Ľadová jaskyňa Skaftafell, Island

Ľadová jaskyňa Skaftafell, Island

3. Bahenné sopky Berca, Rumunsko

Takmer ako na inom svete to vyzerá v oblasti Berca na východe Rumunska. Aj keď domáci tieto bahenné sopky nazývajú „brány do pekiel“, nejde poprieť, že na týchto bublajúcich kôpkach blata je aj niečo úsmevné. Za tento prapodivný prírodný jav môžu podzemné plyny, ktoré sa skrz slanú vodu a vrstvu ílu derú na povrch.

Bahenné sopky Berca, Rumunsko

Bahenné sopky Berca, Rumunsko

4. Plitvické jazerá, Chorvátsko

Snáď každý, kto v lete vyrazí na dovolenku do Chorvátska, by nemal vynechať výlet do tohto nádherného národného parku. Uprostred vápencových skál a bohatej zeleni leží celkom 16 jazier, ktorých tyrkysová voda kaskádovito preteká väčšími či menšími vodopádmi z jedného jazera do druhého.

Plitviské jazerá, Chorvátsko

Plitviské jazerá, Chorvátsko

5. Davolja Varoš, Srbsko

Neobvyklé skalné zoskupenie, ktoré v preklade znamená doslova „Diablove mesto“, vzniklo podľa legendy ako pomsta diabla, ktorý tu nechal skamenieť všetkých svadobčanov. V skutočnosti sa jedná o celkom 202 kamenných stĺpov, ktoré vznikli pôdnou eróziou.

Davolja Varoš, Srbsko

Davolja Varoš, Srbsko

6. The Dark Hedges, Severné Írsko, Veľká Británia

Je až neskutočné, akú silnú atmosféru navodzuje Dark Hedges – dubová aleja, ktorá tu vyrástla v 18. storočí, aby vítala návštevníkov panstva. Svetlo derúce sa skrz mohutné koruny bukov v kombinácií s mohutnými vetvami, ktoré sa majestátne rozpínajú ponad cestu, vytvára skutočne nezabudnuteľný zážitok.

The Dark Hedges, Severné Írsko

The Dark Hedges, Severné Írsko

7. Jazero Kojaš, Ukrajina

Toto slané jazero ležiace na východe Ukrajiny je charakteristické nádhernou ružovou farbou. A čím menej vody v jazere je, tým sýtejšie odtiene dosahuje. Môžu za to drobné riasy a kôrovce žiabronôžky, ktoré vo vodách jazera žijú.

Jazero Kojaš, Ukrajina

Jazero Kojaš, Ukrajina

8. Vodopád Svartifoss, Island

Na celom svete sa nachádza množstvo nádherných vodopádov, ale snáď nikde nie je vodopád, ktorému by pozadie tvorila takáto spektakulárna skalná scenéria. Stovky kamenných stĺpov šesťuholníkových tvarov tu kedysi vznikli počas tuhnutia lávy z neďalekej sopky. Biela spenená voda, čierna kamenná stena a sýto zelené okolité rastliny tvoria dohromady nádhernú hru farieb, z ktorej nejde spustiť zrak.

Vodopád Svartifoss, Island

Vodopád Svartifoss, Island

9. Dead Dunes, Litva

Úzky pás pevniny, ktorý sa tiahne morom pozdĺž litovskej pevniny je z prevažnej časti tvorený piesočnými dunami. Jedna z nich, Dead Dune, je vôbec najväčšou migrujúcou dunou v Európe. Okrem nádherných prírodných scenérií tu môžete vidieť aj niektoré chránené druhy rastlín, ktorým sa v tunajšom piesočnom prostredí náramne darí.

Dead Dunes, Litva

Dead Dunes, Litva

10. Vulkanické kamene na ostrove Limnos, Grécko

Doslova mimozemsky to vyzerá na severnom pobreží ostrova Limnos vďaka tunajším prapodivným kamenným útvarom. Podľa gréckej mytológie kedysi práve na Limne sídlil boh kováčstva a ohňa Héfaistos – a treba priznať, že na tom asi niečo bude. Všetky tieto kamenné kopčeky, špirály a ryhy má totiž na svedomí žeravá láva, ktorá svojho času po ostrove prúdila takmer denne.

Vulkanické kamene na ostrove Limnos, Grécko

Vulkanické kamene na ostrove Limnos, Grécko

05.10.2017 Leona Tomšů

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.