Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Benátky v ohrození: Mesto gondol sa topí v záplavách turistov

Benátky, Taliansko

Benátky, Taliansko Shutterstock

V poslednej dobe ste pravdepodobne zaznamenali nemálo rozruchu okolo tohto krásneho mesta. Neustávajúci príval nedisciplinovaných turistov (denne až 60 000), problémy s obrovskými výletnymi loďami a protesty miestnych. Niet teda divu, že starosta usiluje o to, aby bolo mesto zaradené na zoznam ohrozených pamiatok UNESCO.

Politik tak chce docieliť zmiernenie toku turistov a odklonenie výletných lodí od centra. V najbližšej dobe sa bude zvyšovať poplatok za vstup do historickej časti (2,5 - 10 euro) a bez rezervácie sa pravdepodobne do mesta ťažko dostanete, počet návštevníkov, ktorí tu nie sú ubytovaní, bude totiž obmedzený.

Nečakajte! Vyberte si z našej ponuky zájazdov do Benátok

Benátske kanály a gondoly

Kanály a gondoly v Benátkach

Kanály a gondoly v Benátkach Shutterstock

Pod názvom Benátky sa prakticky všetkým vybavia vodné kanály namiesto ulíc a všadeprítomné gondoly. Samotných gondolierov spoznáte tak, že majú pruhované tričko a čierne nohavice. Viete, že sa povolanie gondolierov dedí z otca na syna a história týchto  ručne vyrábaných lodí siaha až do roku 697? Najviac gondol uvidíte na hlavnom kanále Canal Grande, ktorý je dlhý štyri kilometre. Práve tu prebieha každoročne slávnosť Regata Storica (každú prvú nedeľu v septembri). Tešiť sa môžete na historické gondoly vyzdobené vlajkami a pestrofarebnými kvetmi.

Zabudnite na Benátky a Koloseum: 7 miest v Taliansku, ktoré musíte vidieť

Prečítajte si aj:

Zabudnite na Benátky a Koloseum: 7 miest v Taliansku, ktoré musíte vidieť

Najzaujímavejšie atrakcie 

Ponte di Rialto, Benátky

Ponte di Rialto, Benátky Shutterstock

Prvé miesto, kam vás kroky zavedú, bude zrejme námestie sv. Marka, ktoré je dejiskom mnohých slávností a východzím bodom k spoznaniu starého mesta. Nemali by ste sa vyhnúť ani návšteve baziliky sv. Marka, ktorá je postavená v jedinečnom byzantskom štýle, či aspoň vystúpiť na zvonicu sv. Marka, kde budete mať Benátky ako na dlani.

Potom sa vydajte na Ponte di Rialto (most zlatníkov). Je jedným zo štyroch mostov, ktorý spája brehy cez Canal Grande. Je známy hlavne tým, že ho po oboch stranách lemujú zaujímavé obchodíky.

Od mostu môžete odbočiť ku Ca' d'Oro (Zlatý dom). Svoje meno získal vďaka tomu, že jeho honosná fasáda bývala zdobená zlatom. Dnes sa tu nachádza múzeum a galéria.

Neďaleko mostu nájdete miestnu tržnicu Mercato di Rialto. Okrem čerstvých rýb tam zoženiete rôzne korenia, ovocie, zeleninu, pravé talianske cestoviny aj zaujímavé suveníry. V okolí sa pozdĺž Canalu Grande nachádza aj niekoľko reštaurácií, kde sa kráľovsky pohostíte za priaznivé ceny.

Ak ste si prešli celé staré mesto za námestím sv. Marka, oproti nemu cez kanál môžete navštíviť ďalšiu slávnu pamiatku: kostol Santa Maria della Salute. Jeho stavba začala po veľkej morovej epidémii v roku 1631. Kostol je zasvätený Panne Márii, ktorá je ochrankyňou a patrónkou mesta.

Vstúpte do švajčiarskeho neba: Panoramatické vlaky vás dostanú!

Prečítajte si aj:

Vstúpte do švajčiarskeho neba: Panoramatické vlaky vás dostanú!

Pláže v Benátkach

Pláže v Benátkach

Pláže v Benátkach Shutterstock

Až budete mať dosť pamätihodností, doprajte si aj zaslúžený oddych. Kúpanie priamo v Benátkach je zakázané, ale stačí prejsť na neďaleký ostrovček Lido, kde sa môžete rozvaliť na súkromnej platenej, alebo verejnej pláži, kde ale chýba zázemie (sprchy, toalety či občerstvenie). Všetky pláže majú pozvoľný vstup do mora.

Ak sa do Benátok chystáte na viac dní, skúste si zaistiť Venezia Unica Card. Vďaka tejto karte získate zľavy na vstupy do pamiatok či na hromadnú dopravu (Vaporetta, autobusy,..).

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Priali by ste si navštíviť túto lokalitu? Stačí si vybrať.