Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Zabudnite na Benátky a Koloseum: 7 miest v Taliansku, ktoré musíte vidieť

7 miest v Taliansku, ktoré musíte vidieť

7 miest v Taliansku, ktoré musíte vidieť Shutterstock

Dôvodov, prečo navštíviť Taliansko, sú desiatky. Kto si raz túto krajinu zamiluje, už na ňu nikdy nedá dopustiť. Božská gastronómia, historické pamiatky, móda, majestátne hory aj priezračné more láka každoročne davy turistov. Táto krajina ponúka množstvo malebných miest a za dobrodružstvom sa sem vyplatí vracať.

Veď kúsok zeme v tvare kozačky inšpiroval stovky maliarov, básnikov, spisovateľov aj architektov. Máme pre vás niekoľko tipov na lokality, ktoré by ste rozhodne nemali vynechať...

Dva najmenšie štáty na svete

Vatikán z vtáčej perspektívy

Vatikán z vtáčej perspektívy Shutterstock

V Taliansku sa nachádzajú hneď dva najmenšie štáty na svete. Prvým z nich je Vatikán, ktorý je súčasťou Ríma. Táto oáza pokoja je domovom najslávnejších pamiatok sveta, okrem iného sú to Bazilika sv. Petra, Sixtinská kaplnka alebo vatikánske múzea.

Strážna veža San Marína

Strážna veža San Marína Shutterstock

Druhým je San Maríno, nachádza sa neďaleko Rimini. Je pravdepodobne najstaršou stále existujúcou republikou na svete a radí sa medzi najbohatšie štáty. Veľmi cenené sú napríklad sanmarinské poštové známky.

Mrknite na ponuku zájazdov do Talianska

Cinque Terre

Mestečka v skalách, Cinque Terre

Mestečka v skalách, Cinque Terre Shutterstock

Päť kúzelných dediniek postavených v skalách v oblasti Ligúrie je zapísaných na zozname UNESCO. Cinque Terre je obľúbeným cieľom turistov aj milovníkov trekkingu. Skalnaté ligurské pobrežie nebolo v minulosti vhodným miestom pre život. ľudia sa ale museli prispôsobiť. Vystavali teda svoje domčeky v zrázoch, každý mal inú farbu a každý bol postavený v inej výške. Odlišné farby majú práve rybárske domy, a to preto, aby rybári spoznali svoje obydlia už z diaľky. Konkrétne ide o mestečká Manarola, Monterosso al Mare, Corniglia, Riomaggiore a Vernazza.

Putovanie za talianskymi lahôdkami

Prečítajte si aj:

Putovanie za talianskymi lahôdkami

Pompeje a Vezuv

Výšlap na Vezuv rozhodne stojí za to

Výšlap na Vezuv rozhodne stojí za to Shutterstock

Nad Neapolom sa týči vulkán Vezuv. Láka všetkých dobrodruhov, ktorí majú odvahu vystúpiť na stále činnú sopku a nahliadnuť do jej kráteru. Cestu budete musieť absolvovať pešo, pri poslednom výbuchu v roku 1944 bola zničená lanovka, výhľad do okolia za tú námahu ale rozhodne stojí. A ak tam už budete, odporúčame navštíviť Pompeje, mesto pochované v popole. Stalo sa to v roku 79 n. l., kedy Vezuv vybuchoval ostošesť a zahalil mesto šesťmetrovým nánosom sopečného materiálu. Aj napriek tejto tragédií ma miesto jedinečnú atmosféru a vďaka tomu je zapísané aj na zozname UNESCO.

Cestujte bez obáv: Nové pripoistenie vás ochráni pred problémami s Covid-19

Ostrov Ischia

Rozprávková Ischia

Rozprávková Ischia Shutterstock

Jazdíte do termálov iba u nás či do Maďarska? Skúste tentokrát Taliansko, kde na vás čaká celý termálny ostrov. Ischia sa pyšní hneď niekoľkými NAJ - najslávnejší, najväčší a najkrajší ostrov Neapolského zálivu. Termálnym parkom dominujú Poseidonove záhrady, kde nájdete 22 bazénov s minerálnou vodou, avšak na ostrove ich je ďalších päť. Ostrov síce vyniká predovšetkým svojimi kúpeľmi, neprídete ale ani o kúpanie v mori, niekoľko historických pamiatok a okúzľujúce prírodné scenérie.

Najkrajšie letoviská severného Talianska

Prečítajte si aj:

Najkrajšie letoviská severného Talianska

Cascata delle Marmore

Mramorové vodopády, Taliansko

Mramorové vodopády, Taliansko Shutterstock

Ide o najstaršie a najvyššie (165 m) umelé vodopády na svete. V roku 271 pr. n. l. ich vytvorili Rimania presmerovaním rieky Velino do Nery. Pozdĺž vodopádov vedie chodník, ktorý turistom umožňuje vidieť ich v celej svojej kráse. Vodopádom sa hovorí mramorové kvôli prítomnému uhličitanu vápenatému, ktorý tvorí žiarivo biele kryštály na skalnej stene. Táto úchvatná scenéria sa nachádza neďaleko mesta Terni v Umbrii.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.