Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Putovanie za talianskymi lahôdkami

Putovanie za talianskymi lahôdkami

Putovanie za talianskymi lahôdkami

Tiež majú vo vašej domácej knižnici svoje čestné miesta hrubé kuchárske knihy? A pojmy ako osso buco či vitello tonnato patrí do vášho bežného slovníka? Potom možno, podobne ako ja, volíte miesta svojej dovolenky predovšetkým podľa ich ohlasu na pomyselnej gastronomickej mape sveta. Prijmite pozvanie na cestu do miest, ktoré sú domovom tých najvyhlásenejších talianskych pochúťok. 

Lampredotto vo Florencií

Florencie

Florencie

Začať môžeme napríklad v preslnenej Florencii, ktorá býva pre svoj historický pôvab nazývaná perlou renesancie. Malebným hlavným mestom Toskánska preteká rieka Arno, ktorú pretína celá rada mostov. V stredoveku bola Florencia dôležitým strediskom obchodu i umenia. Právom ju prezývali Atény stredoveku. Tie najkrajšie mestské pamiatky vznikali až v 15. a 16. storočia, kedy bol pri moci slávny rod Mediciovcov. Medzi rokmi 1865 a 1870 bola Florenci hlavným mestom Talianskeho kráľovstva.Od roku 1982 je historické centrum mesta zapísané na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Lampredotto

Lampredotto

Miestni obyvatelia majú k cudzincom ľahko rezervovaný prístup, ale rovnako ako väčšina Talianov ich poteší každá konverzácia, týkajúca sa dobrého jedla. A že ho tu majú dostatok. K pilierom miestnej kuchyne patrí čerstvá zelenina, sprevádzaná kvalitnými cestovinami, parmskou šunkou a panenským olivovým olejom. Pri varení sa tu kladie dôraz na čerstvosť. A tak môžete ochutnať delikátne Lampredotto pripravené z pomaly varenej sleziny.Vychutnať si ho môžete aj na vyhlásených florentských trhoch, kde vám ho naservírujú v sendviči. Bol by hriech neochutnať niektoré z toskánskych vín. Tým najslávnejším je bezpochyby Chianti. V uliciach Florencie narazíte na malé predajné stánky zvanej vinaino, v ktorých si môžete dať pohár vína priamo na ulici. Pod horúcim toskánskym slnkom vám príde vhod aj lahodná zmrzlina v ktorej sa obvykle nešetrí smotanou ani ovocím. Skúste navštíviť trebárs Gelateria Santa Trinita, kde myslia aj na vegánov.

Vyberte si zájazd do Talianska

Parmezán v Parme

Parmigiano Reggiano

Parmigiano Reggiano

Len 191 kilometrov na sever od Florencie leží jedno z gurmánsky najznámejších miest sveta. Parma. Práve v tunajších lesoch hľadajú špeciálne vycvičené prasiatka lahodné hľuzovky. Ich aróma, vzdialene pripomínajúca plesňový syr, nemožno nahradiť ničím iným. Vzácna biela hľuzovka skvele súznie s najrôznejšími druhmi omeliet či mušľami sv. Jakuba. Doma je tu tiež parmská šunka, známa už od čias antického Ríma či vynikajúci parmezán Parmigiano Reggiano. Toho si miestne cení natoľko, že mu vystavali aj múzeum v ktorom sa dozviete všetko o jeho histórii. Vyrába sa z čerstvého kravského mlieka a vyžaduje veľmi dlhú dobu zrenia. Tie najlepšie bochníky zrejú až 4 roky. Pred zrením sa na obvod bochníka vypáli nápis Parmigiano Reggiano s dátumom výroby.

Parma

Parma

Po dobrom obede či večeri sa nezabudnite prejsť krivolakými mestskými uličkami. Na každom kroku tu narazíte na krásne pamiatky. K tým najcharakteristickejším patrí Baptisérium. Elegantná osemuholníková stavba z naružovelého mramoru je postavená v neskorom románskom štýle. Prezrite si bohato zdobené priečelie so stĺpmi, sochami aj krútenými reliéfmi. Interiér vás nadchne množstvom sôch i krásnych obrazov.

Cestujte bez obáv: Nové pripoistenie vás ochráni pred problémami s Covid-19

Ochutnávka vín vo Verone

Verona

Verona

Ďalšou zastávkou na vašej labužníckej ceste bude Verona. mesto zamilovaných.A láska ako je známe prechádza žalúdkom. Veľkým zážitkom je už 230 kilometrov dlhá cesta, lemovaná vinicami, lesy i políčkami. Mnohé z miestnych fariem predávajú svoje produkty priamo pri ceste, tak sa nezabudnite zastaviť na ochutnávku. Verona samotná je nádherné historické mesto, ktoré zostáva v tieni slávnejších Benátok. Najlepšie si mesto vychutnáte napríklad počas posedenia v kaviarni na námestí Piazza Delle Erba, ktoré je obklopené najkrajšími veronskými meštianskymi domami z 13.-17. storočia.

Vinice v okolí Verony

Vinice v okolí Verony

Oblasť Benátska je známa všetkým milovníkom dobrého vína. Práve odtiaľ pochádzajú preslávená vína značky Soave či Chardonnay. Veľkým zážitkom je program pripravený špeciálne pre vás. Vínna cesta vedúca do pivníc, rodinných vinárstiev i vyhlásených reštaurácií je splneným snom každého gurmána.

Najkrajšie letoviská severného Talianska

Prečítajte si aj:

Najkrajšie letoviská severného Talianska

Ryby u Lago di Garda

Sirmione u Lago di Garda

Sirmione u Lago di Garda

Možno sa už cítite zmorení dlhým cestovaním a vaša telesná schránka volá po troche odpočinku. Skúste si urobiť zastávku u rozprávkovo krásneho jazera Lago di Garda. Mesto Sirmione sa nachádza na štvorkilometrovom polostrove na juhu jazera. Je preslávené nielen svojimi jedinečnými historickými pamiatkami z ktorých najimpozantnejší je hrad Castello Scaligero, ale tiež liečivými prameňmi. Vďaka vode bohatej na síru, jód a horčík mohli vzniknúť termálne kúpele priamo na brehu jazera.

Ochutnajte napríklad ostrieža

Ochutnajte napríklad ostrieža

Večer sa mesto rozsvieti tisíckami svetiel, lákajúcich návštevníkov do pizzerií, štýlových reštaurácií i nočných klubov.Navštívte niektorú z miestnych rybích reštaurácií. Práve čerstvé sladkovodné ryby sú tunajšou špecialitou. Najčastejšie býva na jedálničku ostriež (pesce Persico), ktorý vyniká jemným bielym mäsom. Priazniáé klíma v okolí jazera praje pestovaniu vína, olív i citrusov.

Zájazdy do Lago di Garda

... a ďalej už je to na vás

Benátky

Benátky

Ciele ďalších ciest sú teraz už len na vás. Môžete si vychutnať silnú kávu na námestí Svätého Marka v Benátkách alebo sa zahryznúť do voňavej pizze v niektorom z moderných štvrtí Milána. Túžbu po domove vám pomôže zahnať cotoletta alla milanese - milánska teľacia kotleta, vzdialene pripomínajúci náš rezeň. Vašej pozornosti by určite nemali uniknúť ani skvelé pohánkové koláče zvané torta Saraceno, jemná panna cotta či všeobecne známe tiramisu.

Slanina z Bolzana

Slanina z Bolzana

Mojou obľúbenou kulinárskou zastávkou je Bolzano, ležiace v údolí obklopenom horami i ovocnými sadmi. Tunajšie recepty kombinujú to najlepšie z rakúskej i talianskej kuchyne. Bežne tu narazíte na slaninkové knedle, lieskové ravioly s maslom alebo pivný guláš. V okolitých horských statkoch si môžete na jeseň pochutnať na pečených gaštanoch, štrúdľu alebo horúcej čokoláde. Každý deň okrem nedele sa na námestí Piazza delle Erbe konajú trhy, ktoré sú splneným snom každého vegetariána. Šťavnaté hrozno, broskyne, figy, jablká, hrušky aj brusnice tú rozohrávajú svoju sladkú symfóniu za sprievodu baklažánov, cukiet a fazuliek. Bolzano je známe svojou slaninou na ktorej je viac mäsa než tuku. Deti potešíte trebárs návštevou výborne zásobeného obchodíku Chocolat Moschen.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.