Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Festivaly a podujatia v marci 2024: V znamení kultúry a spolupatričnosti

Holi Festival, India

Holi Festival, India Shutterstock

Prechodný mesiac marec ohlasuje príchod pulzujúcich festivalov a kultúrnych stretnutí neprieč kontinentami. Od majestátneho Fallas de Valencia, kde ulice zdobia zložité sochy, až po farebný festival Holi v Indii a Nepále, marec láka vzrušením, jednotou a kultúrnym bohatstvom. 

Cestovateľský festival Cestou Necestou, Slovensko

1.-3. marca 2024 

Cestovateľský festival Cestou Necestou, Slove

Cestovateľský festival Cestou Necestou, Slove OZ Cestou Necestou

Zažite 3 dni plné inšpirácie na najväčšom Cestovateľskom festivale na Slovensku, ktorý sa prvý marcový víkend koná v bratislavskom Ružinove. Vďaka 50 prezentácií a diskusií spoznáte príbehy odvážnych cestovateľov, ktorí prešli Strednú Ameriku na koni, vyskúšali zázračnú ayahuascu, precestovali Island na kolobežke či na vlastnej koži vyskúšali, aký je Afganistan za vlády Talibanu. OZ Cestou Necestou organizuje až 60+ podujatí ročne v 20 mestách Slovenska

Lístky na podujatie

Fallas de Valencia, Španielsko

1.-19. marca 2024 

Každoročne sa začiatkom marca v na Radničnom námestí Plaza del Ayuntamiento vo Valencií stretnú tisícky ľudí, aby si spoločne uctili príchod jari a tradičné umelecké remeslo tvorby figurín. Už samotný názov fallas, čo v preklade figurína odkazuje na veľkolepé monumenty vyrobené z dreva, papierovej hmoty či sádry, ktoré sú umiestnené v uliciach a námestiach mesta. Každá falla má svoj vlastný príbeh a často satirický zobrazuje politické a kultúrne témy. V záverečnú noc známu ako „Nit del Foc“ sa tieto figuríny zapália.  

Spoznajte Španielsko

Deň svätého Patrika, Írsko 

17. - 19. marca 2024 

Deň svätého Patrika, patróna Írska v katolíckom kalendári sa každoročne koná 17. Marca ako symbol príchodu kresťanstva na írske územie. Jeho výraznými znakmi sú zelené trojlístky a sprievody, najmä v Dubline, kde sa zúčastňujú írski dobrovoľníci. Tento deň, ktorý často označujeme aj ako „sviatok alkoholu“, je známy aj ako deň, kedy sa končia obmedzenia týkajúce sa konzumácie alkoholu. 

Holi Festival, India & Nepal 

25. marca 2024 

Holi Festival

Holi Festival Shutterstock

Holi festival , alebo inak známy ako Festival farieb je jeden z najznámejších a najživších sviatkov v Indii a Nepále. Je hlboko zakorenený v hinduistickej mytológii a vychádza z legiend a príbehov Prahlada a Hiranyakashipu. Hlavnou myšlienkou celého festivalu je zjednotenie ľudí na vzdory sociálnych bariér.  

Prvý deň sa koná náboženská udalosť známa ako Holika Dahan, kedy sa zapaľujú vatry symbolizujúce upaľovanie zlých duchov. Na nasledujúci deň sa konajú farebné slávnosti Holi, kedy sa ľudia oprášia práškovými farbami a vodou pričom ,, zabúdajú '' na svoje minulé nepriateľstvo. Je to čas spevu, tanca a vychutnávania si tradičných sladkostí a občerstvenia. V Nepále je Holi známe ako „Fagu Purnima“ alebo festival farieb.

Indický sviatok Holi: Oslava jari, explózia farieb a víťazstvo dobra

Prečítajte si aj:

Indický sviatok Holi: Oslava jari, explózia farieb a víťazstvo dobra

  

Pasifika Festival, Nový Zéland

9.- 10. marca 2024 

Pasifika Festival 

Pasifika Festival  Shutterstock

Kultúru, dedičstvo a komunitného ducha oslavujú aj Novozélanďania a to na festivale Pasifika. Toto podujatie sa zvyčajne koná v Aucklande a predstavuje spájanie rozmanitých stredomorských kultúr pomocou súčasného umenia, hudby, tanca či tradičnej kuchyne. Účastníci majú možnosť zažiť a dozvedieť sa o kultúrach, ako sú okrem iného Samojská, Tonžská, Fidžijská a Maorská.  

Milovníci jedla si tiež prídu na svoje. Areál festivalu lemujú stánky s občerstvením, ktoré ponúkajú vzrušujúcu škálu jedál tichomorského ostrova, od šťavnatého pečeného bravčového mäsa až po ananásový koláč.  

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.