Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Indický sviatok Holi: Oslava jari, explózia farieb a víťazstvo dobra

Sviatok Holi

Sviatok Holi Shutterstock

Ľudia v tento deň bez rozdielu kasty či pohlavia splynú vo farebnej veselici do živej dúhy. Holi totiž okrem iného oslavuje absolútnu rovnosť. Sviatok plný rozpustenej nespútanosti, ktorý má korene v Indii, dnes oslavujú ľudia po celom svete.

Najmasovejšie oslavy prebiehajú na severe Indie, kde sa počas osláv ulice miest aj dedín zahalia do farebného habitu. So začiatkom osláv sa čaká na spln prinášajúci jarnú rovnodennosť, ktorý nastáva koncom februára či marca.

Keď dobro zvíťazí nad zlom

Farebná explózia počas Holi

Farebná explózia počas Holi Maxime BHM

Podobne ako ostatné hinduistické sviatky má aj Holi svoje korene v dávnych legendách. Podľa jednej z nich si vynútil krutý kráľ Hiranyakashyap  neobmedzenú vládu, prehlásil sa za boha a vyžadoval od svojich poddaných slepú poslušnosť. Jeden z jeho synov, princ Prahlad, to odmietol a uctieval radšej boha Višnu. Kráľa jeho počínanie nahnevalo a snažil sa vzpurného syna zabiť. Ten jeho nástraham vždy ako zázrakom unikol.

Inšpirujte sa: Krajina zasľúbená vegetariánom a vegánom

Kráľ teda požiadal svoju sestru Holiku, obdarenú zázračnými schopnosťami, aby ľsťou vlákala princa na horiacu hranicu a tam ho nechala pohltiť plameňmi. Smrť v plameňoch nakoniec našla kráľova sestra, potrestaná bohmi za svoju zradu. Princ vďaka pevnej viere v boha vyšiel z ohňa nezranený. Sviatok Holi tak oslavuje nielen príchod jari, ale aj víťazstvo dobra nad zlom.

Všetko zlé mizne v plameňoch

Oslava farieb Holi sa oslavuje po celom svete

Oslava farieb Holi sa oslavuje po celom svete Debashis Biswas

Horúčnaté prípravy veľkých osláv začínajú stavbou vysokých drevených hraníc, na ktorých vrchol je umiestnená podobizeň démonickej Holiky. Za všeobecného veselia je v predvečer sviatku zapálený oheň a všetko zlé mizne v plameňoch. Tie pravé oslavy prepukajú až ďalší deň, kedy sú inokedy pestrofarebné sárí žien a mužská dhoti kurta vymenené za čisto biely odev. Farba čistoty symbolizuje rovnosť medzi kastami.

Zažite Indiu: Vybrali sme najvýhodnejšie zájazdy  

V severnej Indii je kastovný systém, aj napriek ústavnému zákazu stále silno zakorenený. Spoločnosť sa delí na bráhmanov (kňazi), kšatrije (bojovníci), vaišji (obchodníci, poľnohospodári, remeselníci) a šúdry (robotníci a sluhovia). Najhoršie postavenie majú tzv. nedotknuteľní, ktorí sú považovaný za spodinu a väčšinová spoločnosť nimi pohŕda. Sviatok farieb je jedinečný aj tým, že na pár dní zotrie spoločenské rozdiely a divoký raj si môžu užiť všetci dohromady.

Radosť v dúhe

Farebný prášok ozdravuje organizmus

Farebný prášok ozdravuje organizmus Shutterstock

Usmievaví ľudia v rukách zvierajú sáčky s práškovou farbou zvanou gulal alebo fľaše s farebnou tekutinou a za veselého pokriku: ,,Happy holi!", sa snažia zasiahnúť čo možno najviac oslavujúcich. Voda má byť pripomienkou zimných monzúnov. a farby oslavujú príchod jari a majú ľuďom pozdvihnúť náladu. Farebné prášky sú vyrábané z kvetinových výťažkov či zmesí korenia (najčastejšie neem a kurkuma). Majú tak prispieť k ozdraveniu organizmu vyčerpanom po dlhej zime.

Čítajte aj: Indický Sikkim, vitajte v údolí ryže

Neoddeliteľnou súčasťou osláv je aj tradičná indická hudba, ktorú vo veľkých mestách pomaly vytláčajú hlučné bollywoodske hity. Únavu pomáha zahnať korenený nápoj bhág, namiešaný zo zmesi hašiša, mlieka a cukru. Ilúzia jednofarebnej spoločnosti a slavnostná atmosféra zostáva v uliciach miest ešte niekoľko dní. Iba tak dlho než sa podarí zmyť dúhu z vlasov aj tváre a všetko sa vráti do starých koľají.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.