Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Indický Sikkim – vitajte v údolí ryže

Ryžové terasy v Indii

Ryžové terasy v Indii

Grécko sa stáva turisticky čoraz vyhľadávanejším miestom, chorvátske kúpanie si môžme užívať len počas leta a celý rok strávený na Slovensku neznie príliš lákavo. Mnoho turistov po čase zistí, že ich európske destinácie nenapĺňajú takým pocitom šťastia, ako tomu bolo pred rokmi. Akonáhle táto chvíľa nastane, prebudí sa v nás túžba zamerať sa aj na ostatné časti mapy a na odľahlejších kontinentoch spoznávať odlišnú kultúru a životný štýl. Jednou z týchto krajín by pre začiatok mohla byť napríklad India!

Sikkim, maličký zväzový štát na severe Indie, leží ukrytý v horských údoliach pod vrcholom Kančendžonga – najvyššieho vrchu Indie, ktorý je pre väčšinu obyvateľov symbolom krajiny a mnohí ju považujú za posvätný. Táto oblasť je turistami právom nazývaná oázou pokoja a čistoty, čím sa značne líši od zvyšku Indie, ktorý je hlučný, preľudnený a zamorený smogom. Všeobecne sa pri cestovaní v Indii odporúča využívať rozsiahle železničné trate. Na výber máte hneď niekoľko rôznych kategórií, využiť tak môžete vlaky triedy Express alebo Mail, ktoré sa radia medzi vlaky strednej až nižšej úrovne, ale ponúkajú stretnutie s typickými indickými obyvateľmi. Ak sa rozhodnete cestovať štýlovo, trieda Rajdhani vám zaistí uzamykateľné kupé, pohodlné lôžko a pestrý jedálny lístok.

Kančendžonga

Kančendžonga

Vybavte si vstupné povolenia a dobrodružstvo v Sikkime môže začať!

Vaša cesta s najväčšou pravdepodobnosťou začne v hlavnom meste Dillí, z ktorého je potrebné prepraviť sa vlakom približne 1 500 kilometrov do mesta New Jalpaiguri. Cesta je to pomerne náročná a štandardne trvá 30 hodín. Vzhľadom na náročnosť tejto jazdy väčšina turistov počíta v meste New Jalpaiguri so zdržaním. Počas približne jedného dňa si oddýchnu v hoteli a vyriešia všetky náležitosti spojené so vstupom do Sikkimu. Vybavenie vstupného povolenia ale nie je nič zložité – stačí mať kópie cestovných dokladov a počkať na bezplatné vystavenie dokumentu s pár pečiatkami. Niektoré cestovné spoločnosti dokonca vedia všetko zariadiť za vás. Spolu so základným povolením je dobré venovať pozornosť aj dodatočným dokumentom, ktoré vás oprávňujú navštíviť aj ďalšie zaujímavé pamiatky – vstupy na akékoľvek miesto v krajine nie sú automatické a bola by škoda o ktorýkoľvek z nich prísť. Najvhodnejším dopravným prostriedkom na ďalšiu časť cesty sa stáva taxi, prípadne môžete počkať na prvý autobusový spoj a pokračovať rovno do Sikkimu.

Po prekročení hraníc neváhajte a rovno sa pustite do spoznávania všetkých pamiatok a zaujímavých miest. Počasie je tu mierne a ubytovanie útulné. Na vyvýšených miestach si môžete spríjemniť záver dňa napríklad tým, že budete sledovať západ slnka nad masívom Kančendžonga.

Buddha park v Ravangle

Buddha park v Ravangle

Spoznajte náboženstvá, pamiatky aj prírodu indického štátu Sikkim

Ako prvé môžete navštíviť napríklad hlavné mesto Gangtok. Stretnete sa tu s až neuveriteľnou kombináciou moderny a tradícií. Vďaka veľkému množstvu budhistov a hinduistov máte možnosť navštíviť hneď niekoľko kláštorov – napríklad Do-Drul Chorten alebo Enchey. Nečakajte však kláštory, na aké sme zvyknutí z Európy. Jedná sa o majestátne stavby rôznych tvarov a farieb. Vyššie spomenuté náboženstvá sú v Indii naozaj veľmi rozšírené, preto o kláštory a knižnice s vzácnymi budhistickými rukopismi nebude núdza ani v iných mestách. Ďalšou oblasťou, v ktorej je vzťah k náboženstvu viditeľný, je dedina Rumtek. Ako prvé vás zaujmú krásne zdobené budovy na čele s kláštorom zo 16. storočia. Za zmienku rozhodne stojí aj budova Karma Shri Nalanda Institute, ktorá je určená primárne na štúdium budhizmu.

Do-Drul Chorten v meste Gangtok

Do-Drul Chorten v meste Gangtok

Ak návštevu Sikkimu pojmete ako poznávací zájazd a budete chcieť cestovať a striedať hotely, rozhodne odporúčame zahrnúť do programu aspoň jednu noc v Pellingu. Mesto nie je na prvý pohľad ničím špeciálne, ale ubytovanie je tu útulné a z väčšiny hotelov je vidieť na okolité vrcholky zasnežených hôr, ráno po prebudení sa tak každému turistovi ponúka očarujúci výhľad. Aj tu môžete navštíviť niekoľko chrámov, ako napríklad Sangachoeling alebo Pemayangtse a pri troche šťastia môžete byť prizvaní na niektorý z prebiehajúcich obradov. Neďaleko druhého kláštora sa nachádzajú zrúcaniny paláca Rabdentse.

Zrúcaniny paláca Rabdentse v Pellingu

Zrúcaniny paláca Rabdentse v Pellingu

Ďalším skvelým miestom je jazero Tsomgo, vzdialené asi 40 kilometrov od hlavného mesta Gangtok. Jedná sa bezpochyby o najkrajší prírodný úkaz v okolí a to v každom ročnom období. Cez zimu jazero zamŕza, zatiaľ čo počas ostatných ročných období mení svoju farbu úplne neskutočným spôsobom. Jeho umiestnenie medzi horami je ideálne, užijete si tak tichú a ničím nerušenú túru prírodou, ktorú len tak niekde neuvidíte.

Jazero Tsomgo

Jazero Tsomgo

Autom sa v Sikkime dostanete takmer kamkoľvek

Aj keď ide o náklady navyše, na precestovanie krajiny je najlepšie zapožičanie vozidla. Jednotlivé mestečka sú od seba vzdialené desiatky kilometrov, pričom je nutné počítať s náročnosťou horského terénu. Občas preto musíte zísť z kopcov iba preto, aby ste sa za chvíľu opäť vrátili do vyšších nadmorských polôh. Tento fakt je však takmer zanedbateľný v porovnaní s tým, ako vás návšteva tejto krajiny obohatí.

Horská cesta v Sikkime

Horská cesta v Sikkime

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.