Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Festivaly a podujatia vo februári 2024: Od sôch z citrónov až po snehové sochy v Japonsku

Ak ste si doteraz mysleli, že február patrí len Valentínu, ste na omyle ! Február je plný zimných radovánok a osláv, ktoré rozjasňujú temné dni a pridávajú šmrnc do sychravej zimy. Medzi najvýraznejšie udalosti patria tradičné oslavy Čínskeho Nového roka, nekonečný karneval v Riu de Janeiro či jedinečné podujatie vo francúzskom Mentone, kde sochy vytvorené z citrónov a pomarančov ožívajú v grandióznej podobe. Ponorte sa s nami do pulzujúcich februárových slávností s naším vybraným zoznamom podmanivých festivalov! 

Karneval v Riu, Brazília 

9. – 17. februára 2024 

Karneval v Riu, Brazília 

Karneval v Riu, Brazília  Shutterstock

Náš zoznam odštartuje celosvetovo známy karneval plný extravagancie, ktorý priťahuje milióny nadšencov z celého sveta. Karneval v Riu je jednou z najznámejších a najväčších karnevalových osláv na svete. Jeho história siaha do 18. storočia a je spojená s brazílskou kultúrou, náboženstvom a sociálnymi tradíciami. Karneval, ktorý premieňa ulice Rio de Janeira na živú atmosféru sa odohráva počas vzrušujúceho päťdňového obdobia, ktorej súčasťou sú extravagantné kostýmy i divoké večierky.  

Pretancujte karneval v Riu v rytme samby!

Prečítajte si aj:

Pretancujte karneval v Riu v rytme samby!

 

Čínsky Nový rok, Čína 

10. februára 2024 

Čínsky Nový rok, Čína 

Čínsky Nový rok, Čína  Shutterstock

Oslavovanie Čínskeho Nového roka má hlboké korene v tradičných hodnotách a vierach, ktoré tvoria základ čínskej spoločnosti. Oslavy sa riadia lunárnym kalendárom a začínajú už v polovici januára a trvajú do konca februára. Prípravy na Čínsky Nový rok začínajú niekoľko týždňov pred samotným dátumom osláv. Ľudia čistia svoje domy, aby vyhnali starú energiu, nakupujú nové oblečenie a zdobia svoje domovy červenými ozdobami. Červená farba je tradične spojená so šťastím a prosperitou, a preto je bežne používaná pri oslavách. 

Každý rok je venovaný jednému zo zvierat čínskeho zverokruhu, ktorý má dvanásť znamení. Každé znamenie je spojené s určitými vlastnosťami a charakteristikami. Napríklad Rok Tigra, Rok Draka, Rok Králika a tak ďalej. Čínsky kalendár sa od západného solárneho kalendára líši tým, že je založený na pohybe Mesiaca okolo Zeme.  

Sauti za Busara, Zanzibar 

9. – 11. februára 2024 

Sauti za Busara, Zanzibar 

Sauti za Busara, Zanzibar  Shutterstock

Sauti za Busara, čo znamená „zvuky múdrosti“ vo svahilčine, je každoročný africký hudobný festival, ktorý sa koná na Zanzibare v Tanzánii. Ústredným bodom je Stará pevnosť (Ngome Kongwe), ktorú dopĺňajú rôzne udalosti, ktoré sa súbežne odohrávajú v Stone Town. To zahŕňa pulzujúci karnevalový pouličný sprievod známy ako Beni. 

Sauti za Busara, ktorý sa stal jedným z popredných hudobných festivalov východnej Afriky, každoročne priťahuje množstvo umelcov. Harmonická zmes tradičných afrických melódií a súčasných žánrov zaisťuje rytmickú cestu, ktorá vás láka k tancu uprostred strhujúcich filmových projekcií, komediálnych predstavení a iných vzrušujúcich predstavení. 

Zanzibar z Bratislavy

Festival citrónov, Francúzsko 

17. februára – 3. marca 2024 

Festival citrónov, Francúzsko 

Festival citrónov, Francúzsko  Shutterstock

Festival citrónov, známy ako „La Fête du Citron“, je každoročné podujatie, ktoré sa koná v pôvabnom mestečku Menton, nachádzajúce sa na Francúzskej riviére. Jedným z hlavných vrcholov festivalu sú grandiózne sochy vyrobené výlučne z citrónov a pomarančov. Zruční remeselníci starostlivo aranžujú tisíce citrusových plodov, aby vytvorili zložité a úchvatné siluety.  

Okrem hlavných slávností zahŕňa Lemon Festival rôzne výstavy a súťaže, ako napríklad súťaž Citrus Garden, kde miestni obyvatelia súťažia o najkrajšie a najlepšie udržiavané citrusové záhrady. Festival citrónov nie je len vizuálnym pôžitkom, ale aj zmyslovým zážitkom. Vzduch je naplnený osviežujúcou vôňou citrónov a návštevníci majú možnosť ochutnať a zakúpiť si širokú škálu citrusových produktov, vrátane pochúťok s citrónom, džemov a remeselných výrobkov. 

Najlepšie európske festivaly na rok 2024: Benátsky festival a ďalšie  

Prečítajte si aj:

Najlepšie európske festivaly na rok 2024: Benátsky festival a ďalšie  

 

Sapporo Snow Festival, Japonsko 

4.-11. februára 2024 

Sapporo Snow Festival, Japonsko 

Sapporo Snow Festival, Japonsko  Shutterstock

V hlavnom meste japonského ostrova Hokkaido v Sappore sa každoročne koná zimný festival Sapporo Snow Festival známy ako Festival snehu a ľadu. Vznikol už v roku 1950 a jej predchodcom boli miestni stredoškoláci, ktorý vytvorili šesť snehových sôch v parku Odori. Odvtedy sa toto podujatie výrazne rozrástlo a dnes môžeme vidieť  zložité ľadové a snehové sochy vytvorené miestnymi aj medzinárodnými umelcami. Počas celého festivalu si návštevníci môžu vychutnať širokú škálu aktivít so zimnou tematikou, vrátane korčuľovania, raftingu na snehu a tradičných japonských vystúpení. 

Berlínsky medzinárodný filmový festival, Nemecko 

15.-25. februára 2024 

Berlínsky medzinárodný filmový festival, Neme

Berlínsky medzinárodný filmový festival, Neme Shutterstock

Berlínsky medzinárodný filmový festival, známy aj pod názvom Berlinale, patrí k najvýznamnejším filmovým udalostiam na svete. Tento prestížny festival sa každoročne koná v nemeckom hlavnom meste, Berlíne, a jeho vplyv na filmový priemysel je nezastupiteľný. Od svojho vzniku v roku 1951 sa Berlinale stal miestom, kde sa stretávajú a prezentujú najlepšie diela filmových tvorcov z celého sveta. 

Festival sa zameriava na širokú škálu filmových žánrov a formátov, od nezávislých nízkorozpočtových diel až po veľkolepé hollywoodske produkcie. Podporuje nielen renomovaných režisérov a herecké hviezdy, ale aj nové talenty a experimentálne projekty. 

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.