Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Pretancujte karneval v Riu v rytme samby!

Shutterstock

Stačí vám len započuť vzdialené tóny hudby a už si klopkáne do rytmu? Vedzte, že existuje miesto, kde sa počas februára oddajú radostnému veseliu v rytme samby seriózni podnikatelia, dámy v dôchodkovom veku aj pubertiaci. Brazílske Rio de Janeiro sa na konci februára premení na jeden veľký tanečný parket – odhoďte zábrany a nechajte sa pozvať na najväčšie party vášho života.

TradíciaTanečný programRio de JaneiroCopacabana

Karneval v Riu je jeden z najznámejších a najživších festivalov na svete. Každoročne sa koná v  Rio de Janeiro v Brazílii a oslavuje sa štyri dni pred Popolcovou stredou, začiatkom kresťanského pôstu. Dnes karneval v Riu každoročne priťahuje milióny návštevníkov a je jednou z najväčších udalostí v brazílskom kalendári. Karneval sa neslávi len v Rio de Janeiro, ale v celej Brazílii a v mnohých ďalších krajinách sveta.

Stará portugalská tradícia

Shutterstock

Konzervatívnejších Stredoeurópanov možno zaskočí fakt, že história svetovo presláveného sprievodu sporo odetých tanečníc, počas ktorého sa ulice plné ľudí oddávajú tancu, siaha až do 17. storočia. Presnejšie do roku 1723. Vtedy si sem prisťahovalci z Portugalska okrem sna o novom živote priviezli aj svoje tradície. Jednou z nich bola aj oslava hojnosti pred obdobím dlhého pôstu. Kultivovanú zábavu by ste tu vtedy hľadali márne. Jednalo sa skôr o divoké oslavy, kde alkohol tiekol prúdom a vo vzduchu lietali poháre. 

O dve storočia neskôr síce ešte na plážach a v uliciach nezneli rytmy samby, ale slávnostne oblečení páni tu tancovali so svojimi drahými polovičkami elegantný valčík, polku či mazurku, pili sa vybrané vína, stoly sa prehýbali pod ťarchou najvyberavejších lahôdok a zábava sa niesla umiernenom duchu. 

Prvé obrysy dnešnej podoby sa začali preslávenému karnevalu v Rio de Janeiro rysovať na konci 19. storočia. Vtedy sa do chudobných slumov, obklopujúcich mesto, spolu s prepustenými otrokmi nasťahovali aj temperamentné rytmy samby. Hudba samby, ktorá je teraz synonymom karnevalu v Riu, sa objavila v 20. a 30. rokoch 20. storočia. Samba mala svoje korene v afro-brazílskej hudbe a tanci a stala sa dominantným hudobným štýlom hraným počas karnevalu. Pôvodný názov tanca ,,semba" znamená v preklade božská tanečnica. V tú sa vraj po pár úvodných krokoch s tým správnym tanečníkom premení každá žena. A o tom, že majú tanec v krvi vás Brazílčania radi presvedčia počas najväčšieho karnevalu na svete.

V 50. a 60. rokoch sa karneval v Riu stal medzinárodným fenoménom. Do Ria de Janeira prichádzali turisti z celého sveta, aby zažili bujaré oslavy. Prehliadky sa zväčšovali a boli prepracovanejšie a kostýmy boli ozdobnejšie a detailnejšie.

Tancuje celá Brazília

Shutterstock

Mohlo by sa zdať, že päťdňové oslavy, ktoré začínajú v piatok a končia popolcovou stredou, prebiehajú len vo veľkých mestách, predovšetkým v Riu, kde sa koná preslávená prehliadka škôl samby. Svoju menej opulentnú verziu karnevalu si však v Brazílii užívajú aj v tých najmenších dedinkách.

Cestujte bez obáv: Ponúkame komplexné cestovné poistenie

Najdôležitejším miestom celého karnevalu v Riu je Sambodróm (Sambadrome), niekoľko sto metrov dlhá ulica s tribúnou, postavená tak, aby  sa do nej zmestili prepracované kostýmy a tanečníci samby. Je hlavnou turistickou atrakciou počas karnevalovej sezóny a je považovaný za jeden z najikonickejších symbolov kultúrneho dedičstva Rio de Janeira.

Práve na tejto ulici tu pred zrakmi aplaudujúcich divákov i prísnych rozhodcov prebieha súťaž Samba Parade, kde si zmerajú sily tí najlepší tanečníci z miestnych škôl samby. Víťazná škola dostane z rúk starostu symbolický kľúč od mesta. Zďaleka však nejde iba o tanec. Okrem Samba Parade sa v Riu de Janeiro počas karnevalu konajú aj pouličné párty alebo „blocos“. Sú to neformálne stretnutia, kde ľudia spolu tancujú, spievajú a hrajú hudbu priamo na uliciach Ria.  Ulice sú plné ľudí, ktorí majú farebné kostýmy, masky a farby na tvár, čo vytvára živú a slávnostnú atmosféru. Diváci z celého sveta sa môžu tešiť na megalomanské alegorické vozidlá, exotické kostýmy, tanečné variácie i bohatý sprievodný program.

Rio de Janeiro je iba začiatok: Spoznajte ďalšie zaujímavé miesta Brazílie

Prečítajte si aj:

Rio de Janeiro je iba začiatok: Spoznajte ďalšie zaujímavé miesta Brazílie

Pulzujúce Rio de Janeiro

Shutterstock

Hlavné mesto Brazílie, Rio de Janeiro je známe svojimi úžasnými plážami, živou hudbou a energickou kultúrou. Je obľúbenou turistickou destináciou, ktorá návštevníkom ponúka jedinečnú zmes prírodných krás a mestského vzrušenia. Medzi najznámejšie pamiatky v Rio de Janeiro patrí ikonická socha Krista Spasiteľa, ktorá stojí vysoko na vrchu Corcovado, a hora Sugarloaf, prírodná pamiatka, ktorá ponúka úchvatný výhľad na mesto.

Jednou z vecí, ktoré robia Rio de Janeiro tak výnimočným, je jeho živá kultúra. Mesto je známe svojou živou hudbou, vrátane samby a bossa novy, ktoré možno počuť v uliciach a v mnohých baroch a kluboch, ktoré sú po celom meste posiate. Napriek mnohým atrakciám Rio de Janeiro čelí aj výzvam, ako je kriminalita a chudoba. Mesto však pracuje na riešení týchto problémov a v posledných rokoch pokročilo v zlepšovaní bezpečnosti a infraštruktúry.

Nielen láska prechádza cez žalúdok alebo aj Destinácie pre mäsožrútov

Prečítajte si aj:

Nielen láska prechádza cez žalúdok alebo aj Destinácie pre mäsožrútov

Celkovo je Rio de Janeiro mestom, ktoré návštevníkom ponúka jedinečnú zmes prírodných krás, živej kultúry a mestského vzrušenia. Či už chcete relaxovať na pláži, pretancovať celú noc alebo preskúmať množstvo pamiatok a atrakcií mesta, Rio de Janeiro je mesto, ktoré má pre každého niečo.

Copacabana a najlepšie drinky sveta

Shutterstock

Atmosféru karnevalu si tu vychutnáte, aj keď si nestihnete kúpiť lístky na Sambodróme. Príjemné letné teploty priamo nabádajú k vodným radovánkam na preslávenej pláži Copacabana, kde vám budú okrem šumenia mora a skvelých miešaných drinkov robiť spoločnosť aj všadeprítomné rytmy samby, znejúce z plážovej promenády. Môžete si byť istí, že v každom z miestnych barov si užijete tú najlepšiu pouličnú párty.Celkovo je Copacabana nevyhnutnou destináciou pre každého, kto navštívi Rio de Janeiro. Jeho krásna pláž, bohatá história a živá atmosféra z neho robia jednu z najobľúbenejších štvrtí v meste.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.