Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Oslávte Valentín dovolenkou: 10 najromantickejších miest v EÚ

Valentín

Valentín Shutterstock

Pre mnohé páry je 14. február predovšetkým o láske. Ak nechcete na Valentína klasiku ako ruže alebo čokoládu, máme pre vás tip: darujte si romantický výlet! Niektoré miesta sú priam predurčené na dovolenku vo dvojici. Okrem mestských klasík, akými sú Paríž, Benátky či Rím, predstavujeme aj tie, ktoré si možno hneď nespojíte s dňom zamilovaných. Nechajte sa prekvapiť, kde všade si môžete užiť romantické chvíle vo dvojici. 

1. Paríž 

Valentín vo Paríži

Valentín vo Paríži Shutterstock

Je jasné, že na Valentína sa ako prvé spomína Paríž ako mesto lásky. Ak ste ešte nikdy neboli v Paríži, nemôžete si nechať ujsť jazdu výťahom na jednu z troch vyhliadkových plošín Eiffelovej veže. Výhľady na mesto z výšky až 276 m. Najlepšie je zaobstarať si lístky vopred, aby ste nemuseli čakať v rade pri pokladni. Keď budete v bohémskej štvrti Montmartre, zastavte sa pri múre Je-t'aime. Tu sú magické slová „Milujem ťa“ v 250 rôznych jazykoch.  

Ak chcete dovolenke v Paríži dodať kultúrny nádych, naplánujte si na Valentína návštevu Louvru. Vo vnútri čaká jedno z najznámejších múzeí umenia na svete. Ak si potrebujete oddýchnuť od pamiatok, choďte do Luxemburskej záhrady a urobte si malú prechádzku. Prípadne môžete ísť ku kanálu Saint-Martin. Vďaka plavbe loďou po Seine môžete spoznať francúzske hlavné mesto s výhľadom z rieky. 

Dovolenka v Paríži

2. Benátky 

Valentín vo Benátkach

Valentín vo Benátkach Shutterstock

Benátky patria medzi tie najromantickejšie miesta. K pamiatkam, ktoré musíte navštíviť, patrí Námestie svätého Marka s katedrálou a Dóžov palác. Z veže svätého Marka máte dobrý výhľad na mesto. Konečne si môžete na vlastné oči pozrieť most Rialto, ktorý inak poznáte len z fotiek. Most bol postavený na konci 16. storočia a až do polovice 19. storočia bol jediným spôsobom, ako prejsť Canal Grande.  

Aj keď by ste si nemysleli, že je to možné, Benátky nepozostávajú len z historických budov a množstva kanálov, je tu dokonca aj niekoľko zelených parkov. Jedným z nich je Parco Savorgnan. Zastavte sa, ak chcete mať okolo seba kúsok prírody. V prípade potreby si doprajte jazdu na gondole po kanáloch a určite si vopred porovnajte ceny. Tento nie práve lacný pôžitok je večer drahší ako cez deň a cenu samozrejme ovplyvňujú aj doplnky ako spevák či hudobník.

Benátky – mesto gondol a karnevalu

Prečítajte si aj:

Benátky – mesto gondol a karnevalu

3. Rím 

Valentín v Ríme

Valentín v Ríme Shutterstock

Ak je Rím cieľom vašej romantickej krátkej dovolenky, výlet do Kolosea si nemôžete nechať újsť. Vo večerných hodinách je budova zvnútra krásne osvetlená. Fontána di Trevi je ikonou Ríma. Ak do fontány, ktorá pozostáva zo skalnatej krajiny, ľudských a zvieracích postáv a fasády paláca, hodíte mince, budete mať šťastie v láske. Castel Sant'Angelo by mal byť tiež jednou zo zastávok vašej cesty do Ríma. Nachádza sa priamo na Tibere, vedie k nemu most Ponte Sant'Angelo. Každú stranu mosta zdobí päť postavičiek anjelov. Hrad a most sú v tme krásne osvetlené, preto sa oplatí zastaviť sa večer.  

Ak budete na Valentína na dovolenke v Ríme, Vatikán by ste si nemali nechať ujsť. Ak ste sa na Námestie svätého Petra prišli pozrieť do katedrály, ste v najmenšom štáte na svete. Po návrate do Talianska môžete okrem Kolosea obdivovať aj ďalšie starobylé budovy na Rímskom fóre. Prejdite sa aj pomarančovou záhradou (Giardino degli Aranci), odkiaľ máte skvelý výhľad na mesto. Z tohto turisticky menej známeho miesta sa dá dobre pozrieť aj na kupolu Baziliky sv. Petra.

Dovolenka v Ríme

4. Viedeň 

Valentín vo Viedni

Valentín vo Viedni Shutterstock

Ak ste sa rozhodli pre krátku dovolenku vo Viedni, môžete si tu vychutnať impozantné stavby. Obdivujte štátnu operu, parlament, radnicu, divadlo Burgtheater a budovu univerzity,.Ak ste na Ringstrasse, premyslite si, či chcete ísť do Umeleckohistorického múzea alebo do Prírodovedného múzea. Ak si vyberiete to druhé, môžete v rámci prehliadky so sprievodcom vyjsť na strechu a vychutnať si odtiaľ výhľad na staré mesto. 

Keď vstúpite do zámku Schönbrunn a jeho záhrad, prejdite sa po stopách cisára Františka Jozefa a Sisi. Ak sa chcete dozvedieť viac o slávnej rakúskej cisárovnej, navštívte múzeum Sisi v Hofburgu. V prípade, že sa nemôžete nabažiť krásnych kaštieľov, zaraďte do programu palác Belvedere. Oddych od prehliadok Viedne nájdete v Prátri, veľkom a známom zábavnom parku rakúskej metropoly. Nezabudnite tiež vyskúšať viedenskú klasiku - Sachertorte.

Nepraje vám vo Viedni počasie? Navštívte známe i mnej známe múzea!

Prečítajte si aj:

Nepraje vám vo Viedni počasie? Navštívte známe i mnej známe múzea!

5. Londýn 

Valentín v Londýne

Valentín v Londýne Shutterstock

Ak chcete cestovať na Valentína do Londýna, medzi vaše zastávky by mal patriť Buckinghamský palác alebo Elizabeth Tower s Big Benom vo Westminsterskom paláci. V hlavnom meste Veľkej Británie sa nedá obísť Westminster Abbey, korunovačný kostol. Mimochodom, princ William a Kate sa tam zosobášili. Presvedčte sa sami v Madame Tussauds, ako dobre korešpondujú voskové figuríny s ich predlohami. Za tmy sa oplatí prejsť popri Temži v Southbank, odkiaľ si môžete prezrieť vysvietené londýnske pamiatky: spomínaný Westminsterský palác, Londýnske akvárium, Soutbank Center či Millenium Bridge. 

Ak sa nebojíte výšok, povozte sa na London Eye v Southbank. Ak chcete okolo seba trochu zelene, doprajte si počas dňa prestávku v Hyde Parku. Ak chcete stráviť romantický večer v Londýne, zájdite do jednej z reštaurácií v mrakodrape “The Shard”. Doprajte si jedlo vo výške od 109 m do 126 m a pozerajte sa na svetlá tejto metropoly. Mimochodom, vedeli ste, že s London Passom môžete ušetriť veľa peňazí? Vďaka nemu môžete navštíviť pamiatky za zníženú cenu.

Romantika v Londýne

6. Barcelona 

Valentín v Barcelone

Valentín v Barcelone Shutterstock

Prečo si nezaletieť na Valentína do tejto obľúbenej metropoly? Spoznajte starú a novú Barcelonu pri pobyte pri Stredozemnom mori. V Barri Gòtic, starom meste, nájdete katedrálu alebo Plaça del Rei (Kráľovské námestie). Ak chcete ísť z historického centra mesta smerom k moru, prejdite sa po La Rambla. Približne kilometer dlhá promenáda lemovaná stromami začína na Plaça de Catalunya a končí pri Starom prístave pri Kolumbovej soche. Odtiaľ to už nie je ďaleko do štvrte La Barceloneta susediacej s plážou s promenádou. 

Ak odbočíte od mora a vydáte sa na sever, môžete vo štvrti Eixample obdivovať stále rozostavanú Sagradu Familiu. Ďalšou budovou v tej istej štvrti, ktorú tiež postavil Gaudí v modernistickom štýle, je Casa Milà. Z parku Güell máte skvelý výhľad na Barcelonu a jej pamiatky. Vstup na vyhliadkovú terasu je možný za malý poplatok. Ak chcete, môžete si urobiť výlet aj do parku Parc del Laberint d’Horta na severe Barcelony. V tejto horskej lokalite je menej turistov ako v zhone ulíc nižšie. Vrcholom tejto zastávky je labyrint so živými sochami. Uprostred budete míňať sochu Erosa, boha žiadostivej lásky.

Sagrada Familia, veľkolepý symbol Barcelony

Prečítajte si aj:

Sagrada Familia, veľkolepý symbol Barcelony

7. Budapešť 

Valentín v Budapešti

Valentín v Budapešti Shutterstock

Prečo navštíviť na Valentína len jedno mesto, keď môžete využiť dve ponuky súčasne? Výlet do Budapešti vám umožní zažiť skvelý čas v Budíne aj Pešti. Budín je vpravo a Pešť vľavo od Dunaja. Ak vaše spoznávanie mesta začína v Pešti, pamiatky ako veľká budova parlamentu postavená na brehu Dunaja alebo Bazilika svätého Štefana sú nevyhnutnosťou. Ak budete mať občas hlad, zastavte sa vo Veľkej tržnici, kde na vás čaká široká ponuka jedál. 

Na druhej strane Dunaja, kam sa dostanete cez známy Reťazový most, vás čaká hradná štvrť s hradným palácom a rybárskou baštou. Tá má veľa arkád a veží a má v sebe niečo rozprávkové. Odtiaľto máte dobrý výhľad na Pešť oproti. Ďalším pútačom v hradnej štvrti je Matyášov kostol. Na tejto strane Dunaja sa môžete zastaviť aj na uliciach Herrengasse a Ehrenplatz. Podobne ako vo Viedni, aj v Budapešti sa dodnes zachovala kaviarenská kultúra, takže si môžete oddýchnuť vo veľkom štýle. Oddýchnite si v niektorom z termálnych kúpeľov, ktorými je mesto také známe. Príkladmi sú Széchenyi alebo Gellert Bad. 

8. Berlín 

Valentín v Berlíne

Valentín v Berlíne Shutterstock

Navštívte Spolkový kancelár, Reichstag, Brandenburskú bránu a Stĺp víťazstva. Súčasťou kultúrneho programu môže byť aj výlet na Múzejný ostrov. Ak vás zaujíma história mesta, zastavte sa na Checkpoint Charlie a Mauerpark. Presvedčte sa sami, či vám Prenzlauer Berg a Friedrichshain pripadajú také trendy, ako sa vždy opisuje. Sofistikovanú zábavu nájdete pri večernej návšteve divadla. Lístky je ale lepšie zohnať ešte pred cestou do Berlína, aby ste nemuseli zažiť sklamanie pri pokladni.  

Ak chcete stráviť Valentína mimo vychodených ciest, vyberte sa do Alt-Marzahn. Čaká vás tam dedinská atmosféra s kostolom, dlažobnými kockami, veterným mlynom a zeleňou na okraji metropoly. Na juhozápadnom okraji Berlína môžete navštíviť Páví ostrov v štvrti Wannsee. Okrem pávov tu môžete vidieť poľovnícky zámoček, voliéru, skleník a rôzne záhrady. Nádherne zelená je aj v záhradách paláca Charlottenburg, kde sa môžete poprechádzať v barokovej záhrade. Nezabudnite sa pozrieť aj do vnútra hradu. 

9. Praha 

Valentín v Prahe

Valentín v Prahe Shutterstock

Podobne ako vo Viedni a Budapešti, aj pri ceste do Prahy na Valentína si môžete užiť množstvo krásnej architektúry. Ak ste spolu ešte nikdy neboli v Prahe, vyberte sa na Pražský hrad vo dvojici. Pri prechádzke po Karlovom moste (ak ste nezohnali hotel v Prahe na ľavej strane Vltavy) sa môžete zastaviť u jedného alebo dvoch pouličných umelcov a obdivovať sochy. Ak prejdete Zlatou uličkou, miniete aj dom, v ktorom žil niekoľko mesiacov Franz Kafka. 

Späť na druhej strane Vltavy je Václavské námestie v zlatej Prahe nevyhnutnosťou. V skutočnosti je to z hľadiska štruktúry skôr bulvár, pozdĺž neho je veľa hotelov, reštaurácií, barov a obchodov. Urobte si odbočku na vltavský ostrov Kampa, kde môžete umiestniť zámok lásky na Most lásky. Ak vás pri spoznávaní mesta prepadne hlad a oceníte dobré jedlo, Praha je pre vás tým pravým miestom. Česká kuchyňa je výdatná a ak máte radi pivo, ste na správnom mieste. 

Karlov most, symbol Prahy a najstarší most cez Vltavu

Prečítajte si aj:

Karlov most, symbol Prahy a najstarší most cez Vltavu

10. Lisabon 

Valentín v Lisabone

Valentín v Lisabone Shutterstock

Na Valentína sa tešte na mierne teploty do 20 stupňov. Ak chcete pohodlne spoznať kopcovitý Lisabon, môžete na prieskum využiť aj električku. V električke 28E si užijete naozajstný zážitok. Trasa vedie okrem iného popri Palácio de São Bento (sídlo parlamentu), Catedral Sé Patriarcal a vyhliadku Miradouro de Santa Luzia. Výlet začína a končí na námestí Praça Martim Moniz pod hradom Castelo de São Jorge. 

Prechádzka po námestí Praça do Império s výhľadom na impozantný Kláštor svätého Hieronýma nesmie chýbať na vašej dovolenke v Lisabone. To isté platí pre Torre de Belém pri ústí rieky Tejo do Atlantiku. Veža, ktorá slúžila na obranu prístavu, bola jednou z mála stavieb, ktorú ničivé zemetrasenie v roku 1755 nepoškodilo. Ak ste medzi tým hladní, určite si dajte pastéis de nata, čo sú koláčiky z lístkového cesta, v niektorej z pekární. Ak sa chcete na svojich prechádzkach Lisabonom zastaviť na inom odľahlom mieste, zamierte do Jardim das Amoreiras, jedného z najstarších parkov v hlavnom meste Portugalska.

Romantika v Lisabone

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.