Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Prvá dáma Francúzska: Katedrála Notre Dame

Symbol Paríža, Notre Dame

Symbol Paríža, Notre Dame Shutterstock

Najkrajšou a najstaršou gotickou pamiatkou, ktorou sa Paríž môže pochváliť, je bezpochýb katedrále Notre Dame. Nájdeme ju takmer v srdci mesta na ostrove Cité. Vedľa Eiffelovej veže je považovaná za symbol Paríža. Jej príbeh sa píše už viac než 850 rokov, poďme si ho pripomenúť v zaujímavostiach...

  • Stavba trvala viac než dve storočia: Základný kameň bol položený v roku 1163 za prítomnosti pápeža Alexandra III. Práce skončili v roku 1345. Súčasný vzhľad pochádza až z 19. storočia.
  • Katedrála pojme až 6000 osôb: Notre Dame sa stala miestom mnohých kráľovských slavností a historických udalostí. Poslednou ceremóniou mala byť korunovácia Napoleona Bonaparteho.
  • História nebola príliš prívetivá: Počas Veľkej francúzskej revolúcie bola katedrála vyrabovaná, drahé kovy na oltároch boli roztavené a revolucionári rozbili vystavené sochy judajských kráľov.

Na streche Notre Dame bývajú včely

Na streche Notre Dame bývajú včely Shutterstock

  • Quasimodo bol skutočný: Hlavný hrdina románu Victora Huga, Quasimodo z Chrámu matky božej v Paríži, údajne existoval a pracoval v katedrále v dobe, kedy tam dochádzal aj spisovateľ.  
  • Veže nie sú dvojčatá: Jedna je vysoká 73 metrov a druhá o dva viac. Pochádzajú z 19. storočia, rovnako ako chrliče na rímse architekta Viollet-le-Duca. Tie mali budovu chrániť od všetkého zlého, dostali ale aj praktické využiti: odvádzali dažďovú vodu.
  • Notre Dame skrýva les: Na najstaršiu dochovanú drevenú klenbu v Paríži padlo v 12. storočí asi 52 akrov lesa. každý lúč je vyrobený z jedného kusu stromu. Preto sa táto časť prezýva Les.

Chrlič na Notre Dame s Eiffelovkou

Chrlič na Notre Dame s Eiffelovkou Shutterstock

  • Dvere pochádzajú od Belzebuba: Kovanie bolo tak krásne a na voju dobu tak technicky dokonalé, až ľudia uverili, že kováč Biscornet zapredal svoju dušu diablovi. ani dnešní odborníi nedokážu vysvetliť, ako sa toto dielo podarilo vytvoriť.
  • Na streche bývajú včely: V roku2013 bol na strechu nainštalovaný včelí úľ. Možno si myslíte, že med z mesta je znečistený. Je to naopak, v Paríži sa pesticídy takmer nepoužívajú.

Vtáčí pohľad na katedrálu Notre Dame

Vtáčí pohľad na katedrálu Notre Dame Shutterstock

  • Všetky cesty vedú k Notre Damu: Pred katedrálu bol v roku 1924 umiestnený Point zéro (bod nula). Bronzová hviezdica zasadená do dlažby na námestí Place du Parvis-Notre-Dame je pomyselným stredom Paríža a práve od nej sa meria vzdialenosť na francúzskych cestách. Mimochodom, ak sa vraj na značke točíte na jednej nohe, získate srdce milovaného človeka.
  • Veža v plameňoch: V pondelok 15. 4. 2019 v Paríži vypukol požiar, ktorý zničil časť tejto slávnej katedrály. Zachované ostali obvodové steny a podarilo sa zachrániť aj cenné artefakty. Nešťastná udalosť zasiahla celú krajinu aj svet. zaujímavé je, že pred 107 rokmi sa v tento deň potopila slávna loď Titanic, tiež to bol pondelok...

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.