Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Karlov most, symbol Prahy a najstarší most cez Vltavu

Karlov most

Karlov most

Karlov most spája Staré Mesto a Malú Stranu. Je najstarším stojacim mostom cez Vltavu v Prahe a druhým najstarším dochovaným mostom v Českej republike. Je to samozrejme jedna z najvýznamnejších pražských pamiatok, ktorej návšteva je pre každého turistu takmer povinnosťou. Prejdite sa ponad rieku, pomedzi mnohých umelcov, ktorí tu vystavujú na obdiv svoje diela, a nechajte sa očariť barokovými súsošiami.

Sochárska výzdoba Karlovho mostu

Karlov most nahradil Juditin, ktorý bol v roku 1342 zbúraný. Stavba nového mosta začala v roku 1357 pod záštitou kráľa Karla IV. Dokončený bol v roku 1402 a pôvodne sa mu hovorilo jednoducho „kamenný“ či „pražský“. Názov Karlov most sa ujal až okolo roku 1870. Vedie po ňom kráľovská cesta, historická trasa, po ktorej prichádzali budúci českí králi na korunováciu.

Sochárska výzdoba Karlovho mosta

Sochárska výzdoba Karlovho mosta

Od konca 17. storočia sem bolo postupne umiestnených tridsať sôch a súsoší, prevažne barokových. Hlavná sochárska výzdoba bola pôvodne sústredená na veže. Socha Jána Nepomuckého je nábožensky najvýznamnejšou a vôbec prvou z radu sôch svätých na moste. Pripomína hodenie jeho umučeného tela z mosta do Vltavy a stala sa vzorom pre jeho ďalšie vyobrazenia.

Socha Jana Nepomuckého

Socha Jana Nepomuckého

V rozmedzí rokov 1707 až 1714 pribúdali ďalšie sochy. K najhodnotnejším patrí socha sv. Luitgarda Matyáša Bernarda Brauna a rad diel Ferdinanda Maxmiliána Brokoffa. V 19. storočí bola časť barokových sôch nahradená dielami Jozefa a Emanuela Maxa. Od začiatku 20. storočia sa kvôli škodám po povodniach originály pozvoľna nahrádzajú kópiami.

Trojica jedinečných mosteckých veží

Most dopĺňajú dve Malostranské mostecké veže na Malej Strane a Staromestská mostná veža na strane Starého Mesta. Nerovnako vysoké a štýlovo odlišné malostranské veže sú prepojené gotickou bránou, ktorá tvorí vstup z mosta na Malú Stranu. Bola postavená zrejme už za Václava IV. a pozostáva z dvoch lomených oblúkov.

Malostranské mostecké veže

Malostranské mostecké veže

Nižšia z veží bola súčasťou Juditinho mosta, a preto sa nazýva Juditina. Bola vybudovaná v 2. polovici 12. storočia v románskom slohu, v roku 1591 bola renesančne upravená. Na konci 19. storočia bol na fasáde objavený zamurovaný výklenok s románskym reliéfom. Dnes vo veži sídli združenie Klub Za starú Prahu, venujúci sa ochrane pražských pamiatok. Základy gotickej vyššej veže boli postavené na začiatku 15. storočia, stavba však kvôli búrlivému husitskému obdobiu mohla pokračovať až za Jiřího z Poděbrad v roku 1464. Prístupná je len vyššia veža, pričom základné vstupné stojí 100 €, zníženej 70 € a rodinné 250 €. Z jej ochodze je krásny výhľad na Vltavu a historické jadro mesta.

Výhľad z Malostranskej mosteckej veže

Výhľad z Malostranskej mosteckej veže

Staromestská mostná veža je pokladaná za jednu z najkrajších gotických stavieb Európy. Spoločne s mostom bola postavená Peter Parler, a to nielen ako fortifikácia, ale aj čoby reprezentačný víťazný oblúk. Bola dokončená pravdepodobne v 70. až 80. rokoch 14. storočia. Jej miestnosti slúžili aj ako väzenie a po bitke na Bielej hore boli na ochodze vystavené hlavy sťatých českých pánov. Východný stenu veže zdobia gotické sochy Karola IV., Svätého Víta a Václava IV. Nad nimi sa nachádza erb so svätováclavskou orlicou. Druhému podnebiu dominujú sochy sv. Žigmunda a sv. Vojtecha a plastika leva. Roku 1972 boli gotické pieskovcové sochy spolu s dvoma znakovými štíty s korunami nahradené betónovými kópiami. Originály boli umiestnené v expozícii Národnej galérie v Jirská kláštore a neskôr presťahované do lapidária Národného múzea. Betónové repliky boli v roku 2006 vymenené za pieskovcové kópie. Hlavným exponátom stále expozície veže sú samotné interiéry, pivnici, schodiská, krov a ochodza s obdivuhodným výhľadom. Návštevníci môžu tiež zhliadnuť zaujímavý film o Karlovej mosta. Základné vstupné stojí 4 €, znížené 2,50 € a rodinné 10 €.

Staromestská mostecká veža

Staromestská mostecká veža

Múzeum Karlovho mosta

Múzeum Karlovho mosta je tu pre všetkých milovníkov histórie, ktorí túžia vstúpiť do sveta našich predkov a nájsť odpovede na záhadné otázky. Expozícia v budove kláštora Križovníkov s červenou hviezdou na Křížovníckom námestí je venovaná nielen Karlovmu mostu a jeho sochárskej výzdobe (so zameraním na Jána Nepomuckého), ale aj Juditinmu mostu a výstave o stredovekej stavebnej hute. Jej súčasťou je tiež model rozostavaného Karlovho mosta. Základné vstupné stojí 7 €. Zľavnené (pre seniorov, študentov a deti do pätnástich rokov) kúpite za 2,50 €. Deti do šiestich rokov majú vstup zdarma. Múzeum má otvorené od pondelka do nedele v čase 10:00 až 19:00 počas letnej prevádzky (máj-september). Od októbra do apríla býva prístupné do 18:00. Navštíviť ho je možné aj v priebehu vianočných sviatkov.

Socha Karla IV. pred budovou múzea

Socha Karla IV. pred budovou múzea

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.