Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Sprievodca Gaudího mestom: 7 najlepších atrakcií v Barcelone

Park Güell, Barcelona

Park Güell, Barcelona Shutterstock

Na dychtivých cestovateľov čaká v Barcelone nekonečný zoznam zaujímavých aktivít. v katalánskej metropole rozhodne nebude o zábavu núdza, rovnako ako o slnečné dni.

Sagrada Família: Najslávnejší symbol Barcelony

Sagrada Família

Sagrada Família Shutterstock

Návšteva Barcelony by nebola úplná bez zastávky pri chráme Svätej rodiny zvanom Sagrada Família. Ide konieckoncov o najznámejšiu a najvyhľadávanejšiu pamiatku mesta. Vrcholné dielo katalánskeho architekta Antonia Gaudího je súčasťou zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO a jeho dokončenie sa plánuje na rok 2026. Prispejte na stvabu tým, že si kúpite vstupenku, ktorá vás zavedie do veží s úchvatnými výhľadmi na mesto.

Urobte si výlet do Barcelony: Prehliadnite si našu ponuku zájazdov

Barcelonská katedrála: Skrytý gotický poklad

Katedrála v španielskej Barcelone

Katedrála v španielskej Barcelone Shutterstock

Nie je tak hojne navštevovaná ako Sagrada Família, pozornosť si však zaslúži. Obrovská gotická katedrála sa týči oproti úzkym uličkám s obchodíkmi v "Gotickej štvrti" a dominuje súboru stavieb ohraničenému rímskymi hradbami. Dnešný názov katedrála svätého Kríža a svätej Eulálie vznikol k ucteniu dievčaťa, ktoré sa odmietlo vzdať kresťanskej viery. Stavba okúzľuje oltárnymi obrazmi a tajomnou atmosférou, ako to už u náboženských budov býva. Naviac ponúka unikátny pohľad na mesto. Stačí absolvovať krátku jazdu výťahom.

Jesenný Lyon: Navštívte hlavné kulinárske mesto Francúzska

Prečítajte si aj:

Jesenný Lyon: Navštívte hlavné kulinárske mesto Francúzska

Casa Batlló: Dom z kostí a dúhy

Casa Batlló – dom z kostí a dúhy

Casa Batlló – dom z kostí a dúhy Shutterstock

Je ľahké pochopiť, prečo býva secesný dom  Casa Batlló (ďalšia z Gaudího stavieb) prirovnávaný k Leknínom Clauda Moneta. Pokrytý čriepkami z farebného skla sa niekedy javí ako modrý, inokedy ako zelený a následne sa trblieta ako jazerná hladina. Dom nemá žiadne rovné čiary, pretože, ako povedal Gaudí, v prírode žiadne priamky neexistujú. Za to sa môže pochváliť balkónmi v tvare zvieracích lebiek a vysokým schodiskom farby oceánu. Výsledok je podivuhodne intímny...

Objavte kúzlo Katalánska: Mrknite na výhodné zájazdy do Barcelony

La Boqueria: Najstarší barcelonský trh

Významné trhovisko La Boqueria v postrannej uličke blízko bulváru La Rambla začínalo v roku 1217 ako obyčajné zoskupenie stánkov s mäsom. V súčasnosti ho tvorí viac než 200 obchodíkov, výkriky obchodníkov, cinkanie pohárov a vrelé uvítacie pozdravy. Nezameniteľnú atmosféru mu dodáva predovšetkým vôňa morskej soli a čerstvé smažené ryby, ktoré vám roztančia všetky chuťové poháriky. Zakúpiť tu dnes môžete prakticky všetko od údenín cez mliečne výrobky až po ovocie a zeleninu.

La Rambla: Najznámejšia ulica

La Rambla – nejznámejšia barcelonská ulica

La Rambla – nejznámejšia barcelonská ulica Shutterstock

Peší bulvár tiahnúci sa od Katalánskeho námestia až k prístavu Port Vell predstavuje dokonalé miesto k prechádzkam. Pravda, predajcovia selfie tyčí nevládnu takým šarmom ako kvetinári, ktorí tu kedysi mávali obchodíky. Stále vás však dokážu okúzliť kaviarne a stánky s bonbónmi ponúkajúce k ochutnaniu crema catalana (miestnu formu crème brûlée).

Vo svete rytierov a princezien: 10 najkrajších európskych hradov

Prečítajte si aj:

Vo svete rytierov a princezien: 10 najkrajších európskych hradov

Tibidabo: Hora s chrámom a zábavným parkom

Tibidabo, Barcelona

Tibidabo, Barcelona Shutterstock

Keď v centre mesta vzhliadnete, uvidíte vysoko na vrchole kopca siluetu majestátneho chrámu. Strechu kostola Najsvätejšieho srdca Pána zdobí enormná bronzová socha Ježiša, ku ktorej sa môžete dostať výťahom. Skôr či neskôr objavíte aj kúzlo zábavného parku a jeho štýlových retro atrakcií, napr. ruského kola s farebnými sedačkami prinášajúcimi úžasný výhľad. Dospelí si vychutnajú kultúrny význam tohto miesta, zatiaľ čo deti si budú užívať jazdu.

Volanie exotiky: Kam vyraziť v zime, ak potrebujete zahriať telo aj dušu?

Prečítajte si aj:

Volanie exotiky: Kam vyraziť v zime, ak potrebujete zahriať telo aj dušu?

Park Güell: Netradičný mestský relax

Park Güell, Barcelona

Park Güell, Barcelona Shutterstock

Možnosť oddýchnuť si uprostred sviežej zelene na lavičke zdobenej keramickými črepmi vždy poteší. V originálnom parku Güell na svahu hory Turó del Carmel vás toho ale ešte čaká viac. Farebná oáza pokoja je vďaka zvlneným tvarom a mozaikám zo skla - tak typických pre Gaudího štýl - skutočnou pastvou pre oči. Hlavný vstup zastáva schodisko vedúce k Sieni sto stĺpov. Tá sa podobá veľkej jaskyni so stalagnátmi. v parku nájdete aj dom, v ktorom Gaudí býval a kde dnes sídli múzeum.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.