Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Jesenný Lyon: Navštívte hlavné kulinárske mesto Francúzska

Lyon je gastronomické centrum Francúzska

Lyon je gastronomické centrum Francúzska Shutterstock

Prosperujúca metropola na pol cesty medzi Parížom a Stredozemným morom láka turistov na rímsky amfiteáter a malebné antické centrum, promenády okolo dvoch riek, pokojne tečúcich bok po boku, bujarý nočný život a v neposlednej rade aj tradičný decembrový festival svetla, Fête des Lumières. My sme našli ešte jeden báječný dôvod k návšteve Lyonu: gastronomické orgie, ktoré mesto premenili na centrum pohostinstva...

Bol raz jeden hotel. Volal sa Grand Hôtel-Dieu a stál na sútoku riek Rhôna a Saôna. Jeho hostia ale neboli scestovaní boháči, ale pútnici a chudobní. Hotel totiž slúžil dlho ako nemocnica. Práve tu došlo k významným technologickým pokrokom v oblasti medicíny ( napríklad prvý röntgen alebo inovatívna liečba rakoviny). Napriek slávnej histórii bolo v roku 2010 rozhodnuté o presune verejnej nemocnice do modernejšieho zariadenia. A tak začal Grand Hôtel-Dieu takmer o desať rokov neskôr dýchať novým životom. V komplexe vyrástli butiky, trh s potravinami a ďalšie služby.

Kam sa vydať v októbri? 7 tipov na božskú dovolenku pre každý rozpočet

Prečítajte si aj:

Kam sa vydať v októbri? 7 tipov na božskú dovolenku pre každý rozpočet

Múzeum gastronómie

Grand Hôtel-Dieu po rekonštrukcii

Grand Hôtel-Dieu po rekonštrukcii Shutterstock

Tento rok na jeseň tu bude otvorené Cité Internationale de la Gastronomie, múzeum oslavujúce významnú rolu gastronómie vo francúzskej kultúre. Budova sa tak vrátila k svojmu pôvodnému účelu - stala sa miestom pohostinnosti. Lyon je považovaný za gastronomické hlavné mesto Francúzska a ak mu naozaj chcete rozumieť, mali by ste múzeum navštíviť. Bude zaberať najstaršiu časť Grand Hôtel-Dieu, spolu so starostlivo obnovenou historickou lekárňou s dreveným obkladom. Múzeum chce oslavovať nielen samotné jedlo, ale aj význam výživy pre ľudské zdravie.

Objavte všetky chute Lyonu: Vyberte si z ponuky našich zájazdov

Renovácia Grand Hôtel-Dieu predstavuje najväčšiu súkromnú rekonštrukciu historickej pamiatky vo Francúzsku. Designer Jean-Philippe Nuel bol poverený, aby dohliadal na výzdobu interiéru. História Lyonu sa tu odráža v modernom designe, ktorý vzdáva poctu okrem iného hodvábnemu tkáčskemu priemyslu. Veľká pozornosť je venovaná aj osvetleniu. Nuelovým cieľom bolo rešpektovať dejiny a vyvarovať sa prílišnej okázalosti.

Prvá dáma Francúzska: Katedrála Notre Dame

Prečítajte si aj:

Prvá dáma Francúzska: Katedrála Notre Dame

Labužnícky trh

Typické reštaurácie na brehu rieky v Lyone

Typické reštaurácie na brehu rieky v Lyone Shutterstock

Niekdajším srdcom historickej budovy a terajším centrom hotela je Le Dôme Bar. Majestátna kaplnka hostí jeden z najpôsobivejších barov na svete a svojim menom priamo vzdáva holt miestu, kde sa ľudia stretávajú nad nápaditými kokteilmi. Tam, kde kedysi stál oltár, dnes vzbudzuje obdiv veľkolepá kvetinová výstava. Reštaurácia Epona - pomenovaná podľa galskej bohyne, ktorá ochraňovala cestovateľov - ponúka klasické lyonské pokrmy. Mimochodom, zdrojom mnohých ingrediencií je labužnícky trh, ktorý nájdete hneď vedľa hotela...

Jesenný Lyon: Zaleťte do mesta gurmánov

Prečo chcete do Lyonu?

Bazilika Fourvière v Lyone

Bazilika Fourvière v Lyone Shutterstock

Miestna architektúra je ohromujúcou zmesou starého a nového. Aj keď je Lyon relatívne malý, prekypuje zaujímavými starými budovami, vrátane niekoľkých slávnych kostolov, ako je Saint-Nizier alebo Saint-Jean. Vysoko nad mestom môžete obdivovať akustické znalosti prastarých majstrov v rímskom amfiteátri, kde sa dodnes konajú koncerty pod šírym nebom. Neďaleko sa nad mestom pyšne týči Bazilika Fourvière a Croix-Rousse a v centre sa medzi typickými krčmičkami zvanými bouchon ukrývajú zaujímavé múzea (rozhodne si nenechajte ujsť múzeum kinematografie bratov Lumiérovcov alebo múzeum miniatúr). Lyon je vďaka svojej polohe bránou do Álp (autom ste tam počas slabých dvoch hodín) a ponúka množstvo zábavy v každom ročnom období.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.