Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Sagrada Familia, veľkolepý symbol Barcelony

Sagrada Familia, Barcelona

Sagrada Familia, Barcelona amelia soo

Sagrada Família je najznámejším dielom katalánskeho architekta Antonia Gaudího a najvyhľadávanejšie pamiatkou Barcelony, hlavného mesta Španielska. Práce na dosiaľ nedokončenom chráme Svätej rodiny stále prebiehajú, ale postupujú pomaly, pretože sú od začiatku financované iba z darov a príspevkov. Gaudí venoval svojmu vrcholnému dielu všetok svoj architektonický talent a kreativitu, hoci predtým vytvoril mnoho ďalších originálnych a bizarných stavieb, ktoré sa medzi rokmi 1984 a 2005 stali súčasťou zoznamu Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Zaujímavá história chrámu Sagrada Familia

Počiatky chrámu Svätej rodiny siahajú do roku 1866, prvý kameň bol však položený 19. marca 1882, na sviatok svätého Jozefa. Vtedy začali stavebné práce trvajúce až do dnešných dní. Cieľom neobyčajného stavebného diela bolo podnietiť návrat k učeniu rímskokatolíckej cirkvi. Stavba sa začala na základe návrhu prvého architekta chrámu – Francisca de Paula del Villar y Lozano. Kvôli nezrovnalostiam s promotérmi prešiel projekt v roku 1883 do rúk Antonia Gaudího, ktorý mu venoval veľa energie. V roku 1926 zomrel a ukázalo sa, že by bolo nemožné pokračovať v stavbe v jeho duchu. S najväčšou pravdepodobnosťou by totiž Gaudí neponechal prírodné sfarbenie kameňa, nakoľko miloval farby a väčšina jeho prác vykazuje nadmerné používanie pestrých tónov.

Detail stropu, Sagrada Familia

Detail stropu, Sagrada Familia SBA73

Krásna výzdoba a súčasný pohľad

Gaudí zamýšľal z chrámu vybudovať poslednú veľkú svätyňu kresťanstva, takže je bohatá na kresťanské symboly. Osemnásť veží reprezentuje dvanásť apoštolov, štyroch evanjelistov, Pannu Máriu a najvyššia z nich Ježiša Krista. Tá by mala byť doplnená obrovským krížom, zatiaľ čo veže evanjelistov budú obohatené o ich tradičné symboly: býka (sv. Lukáš), anjela (sv. Matúš), orla (sv. Ján) a leva (sv. Marek).

Veže Sagrada Familia

Veže Sagrada Familia

Gaudí chcel vybaviť chrám tromi pôsobivými fasádami: Narodenie, Umučenie a Zmŕtvychvstanie, pričom každá by mala svoje štyri veže. V roku 1935 bola výstavba prerušená a do tej doby sa podarilo dostavať len východnú fasádu – Narodenie. Na jej veľkých dverách si možno prečítať texty z Biblie. Pomerne nedávno bola postavená úplne nová fasáda predstavujúce Kristovo utrpenie. Miestami je však trochu v rozpore s Gaudího dielom a myšlienkou.

Fasáda chrámu Sagrada Familia

Fasáda chrámu Sagrada Familia Tony Hisgett

Celkové dokončenie chrámu sa plánuje na rok 2026, sté výročie smrti Antonia Gaudího. Bolo by to teda 144 rokov od začatia stavby. Architekti sa snažili dodržiavať pôvodné Gaudího plány čo najvernejšie.

Otváracia doba a vstupenky do Sagrada Familia

Chrám je prístupný od 9:00 do 18:00 (november až február), do 19:00 (marec a október) alebo do 20:00 (apríl až september). Počas vianočných sviatkov máva otvorené len do 14:00. Tridsať minút pred zatvorením sa už vstupenky nepredávajú. Otváracia dobu a dni pre verejnosť môže riaditeľstvo výnimočne pozmeniť v prípade zvláštnych udalostí.

Kúpte si vstupenku a pomôžte dostavať chrám. Navštívte ho, aby sa v roku 2026 mohol naplniť dávny sen Antonia Gaudího. Zakúpiť sa dajú rôzne individuálne vstupenky, jedna z nich vás zavedie až do veží. Vystúpite po točitých schodoch a vychutnáte si najlepšie výhľady na mesto, v centre ktorého zbadáte dom Milà, dom Batlló či Park Güell, dalšie Gaudího stavby. Túto vstupenku si môžete kúpiť za 29 €.

Točité schodisko v Sagrada Familia

Točité schodisko v Sagrada Familia

Ak budete chcieť spoznať skôr prácu a život Gaudího, môžete si za 24 € kúpiť lístok do chrámu a architektovho múzea. V ponuke je aj prehliadka s odborným sprievodcom, rovnako za 24 €. Navštíviť chrám je možné aj s audiosprievodcom. Môžete tak postupovať svojím vlastným tempom, a to len za 22 €. Najlacnejšou možnosťou je základná vstupenka, zahŕňajúca iba prístup do chrámu za 15 €.

Bezplatný vstup majú deti do desať rokov, osoby so zdravotným postihnutím, nezamestnaní (každú stredu po 14:00) a nositelia preukazu Barcelona Press. Zľavy si môžu uplatniť študenti a dôchodcovia.

Interiér Sagrada Familia

Interiér Sagrada Familia Wikimedia

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.