Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Benátky – mesto gondol a karnevalu

Ach, Benátky! Preslávené mesto plaviace sa na vode, láka do svojich malebných uličiek romantické duše, umelcov aj turistov hladných po dobrodružstve a kultúrnych zážitkoch. Je to jedna z najnavštevovanejších talianskych destinácií, zapísaná aj na Zozname svetového dedičstva UNESCO. Každoročne sem prichádzajú milióny ľudí, ktorí sa chcú pokochať pamätihodnosťami, zúčastniť sa známeho karnevalu alebo sa plaviť na gondolách cez Canal Grande.

Pravý raj pre labužníkov

Svoju zatiaľ poslednú návštevu som si dopriala pri spiatočnej ceste z dovolenky pri Gardskom jazere. K dispozícií som mala iba niekoľko hodín, čo je doba, behom ktorej nejde v žiadnom prípade prejsť všetky významné pamiatky tohto jedinečného miesta. Ale je to dostatok času, aby ste nasali atmosféru, ochutnali nejakú dobrôtku z množstva cukrární alebo... sa ako ja stratili v labyrinte nie veľmi prehľadných uličiek. Užitočná rada Roberta Langdona z knihy Inferno, že človek má hľadieť nahor a hľadať zvonicu Campanile di San Marco, aby sa znovu zorientoval, sa ku mne doniesla bohužiaľ až oveľa neskôr.

Ale vráťme sa k tomu príjemnému, čím nepohrdne žiadny turista s mlsným jazýčkom. Benátky sú plné pizzérií a iných reštaurácií, útulných kaviarní s bohatou ponukou tých najšťavnatejších zákuskov a samozrejme cukrární s pravou talianskou zmrzlinou. Okrem toho tu na každom rohu narazíte na stánky so suvenírmi alebo na krásne obchodíky s klasickými benátskymi maskami, kostýmami a ďalšími trblietavými doplnkami, ktoré si so sebou proste musíte odviezť domov na pamiatku, či už chcete alebo nie. Duch karnevalu je tu prítomný stále, aj keď sa jedna z najznámejších a najobľúbenejších miestnych slávností zrovna nekoná. My si aspoň stručne priblížime, ako to vyzerá v dňoch jeho konania...

Benátsky karneval

Každý rok sa Benátky premenia v prehliadku najpestrejších a najzaujímavejších masiek, aké si dokážete predstaviť. Historické postavy, muzikanti, pôvabné ženy v honosných šatách aj moroví doktori s dlhými zobákmi... Ulice sa zaplnia nadšencami v pestrofarebných kostýmoch a bujará zábava môže začať! Spravidla desať dní pred Popolcovou stredou. Program býva divákom odhalený prakticky až priamo na mieste. Karneval prináša vždy niečo nové a výnimočné, a tak to v podstate jediné, čo ostáva nemenné je tzv. Let anjela. Vybrané dievča v kostýme sa spustí zo zvonice baziliky svätého Marka dolu na námestie. Tu sa koná aj tradičný ples. 

Benátske gondoly

Ak je pre Benátky niečo ešte viac typické než karneval, potom sú to dozaista gondoly, riadené skúsenými gondoliérmi v pásikovaných tričkách. Neodmysliteľne patria k miestnemu životu už od 11. storočia. Gondoly majú dlhý štíhly trup a ploché dno, takže sú vhodne prispôsobené pre plavbu medzi úzkymi kanálmi. Turisti si tento zážitok radi doprajú aj za pomerne vysokú cenu. V roku 2015 stála polhodinka plavby celých 80 €. Menej romantický vodný autobus vaporetto je podstatne lacnejší (približne 7,50 €).

Pamiatky v Benátkach

Benátky, to je história odohrávajúca sa priamo pred vašimi očami. Domov umenia a množstva slávnych osobností, ku ktorým patrí napríklad Antonio Vivaldi, Carlo Goldoni a Giacomo Casanova. Kam sa ohliadnete, všade je niečo, čo stojí za pozretie. Či už to je pôsobivá bazilika svätého Marka na večne preľudnenom námestí Piazza di San Marco, Dóžací palác, barokový kostol Santa Maria della Salute alebo napríklad renesančná Bibliotheca Marciana. Snáď v každej štvrti môžete objaviť cenné poklady a majstrovské diela.

Ak ste Benátky doteraz nenavštívili, je najvyšší čas to zmeniť! Či už počas letných prázdnin, alebo mimo sezóny, zrejme na tom príliš nezáleží, pretože tu bude vždy rušno, ale aj kúzelne.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.