Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Navštívte Évoru, jeden z najlepších turistických cieľov Portugalska

Mesto Évora v južnom Portugalsku oslňuje turistov krásnym historickým centrom, ktoré bolo roku 1986 zapísané na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Korene tohto múzea pod nebesami sa datujú až do rímskych čias. V 15. storočí sa stalo sídlom portugalských kráľov a dosiahlo zlatého veku. Jeho jedinečná hodnota vychádza najmä z bielych domov zdobených kachličkami azulejos a balkónmi z tepaného železa zo 16.-18. storočia. Tunajšie pamiatky mali značný vplyv na portugalskú architektúru v Brazílii. Zachovalo sa aj takmer úplné mestské opevnenie a zvyšky rímskych kúpeľov. Évora však nespolieha len na svoju slávnu minulosť. Pôsobí mlado a je plná života vďaka veľkej študentskej populácii, ktorá tu navštevuje jednu z najstarších univerzít na svete.

Jednodňový výlet alebo dlhší pobyt?

Évora, hlavné mesto provincie Alentejo, možno nie je tak slávna alebo okamžite rozpoznateľná ako iné portugalské mestá, ale je to cieľ, ktorý by na vašom zozname miest k navštíveniu rozhodne nemal chýbať. Koniec koncov si sem môžete urobiť napríklad len jednodňový výlet z Lisabonu, hoci to bude pomerne dlhá výletné cesta - zvlášť ak budete spoliehať na verejnú dopravu. Všetky hlavné turistické zaujímavosti možno zhliadnuť počas jediného dňa. Pár dní navyše ale samozrejme poskytuje viac uvoľnenosti a zábavy. Môžete napr. Dva dni preskúmavať mesto, zatiaľ čo tretí deň venujete návšteve prehistorických kameňov Cromeleque dos Almendres či hradu v blízkej dedine Évora Monte. Okrem toho mnohé z turistických atrakcií bývajú zatvorené počas predĺženého dvojhodinového obeda, takže jednodenný výlet sa nemusí vyplatiť. Vhodnou metódou, ako Évoru vidieť za jediný deň, je spojiť sa s niektorým z organizovaných zájazdov odchádzajúcich z Lisabonu. Tieto zájazdy majú k dispozícii skúsených miestnych sprievodcov.

Najvhodnejšia doba k návšteve Évora

V lete býva v Evora neuveriteľné horúco, pri prehliadke pamiatok za slnečného svitu preto postupujte pomalším tempom. Pamätajte na pokrývku hlavy a dostatok pitnej vody. Pri extrémnych teplotách sa prehliadky mesta vykonávajú len skoro ráno alebo neskoro popoludní. Najlepší čas pre návštevu mesta je skoro na jar, kedy sú lúky plné kvetov a dni jasné a príjemné.

V čom je Évora tak výnimočná?

Historické centrum bolo utvárané viac ako dvadsiatimi stáročiami dejín. Spadalo pod rímsku nadvládu a stále si zachováva niektoré z pamiatok na vtedajšiu dobu. Tou najznámejšou je rímsky chrám (Dianin) v korintskom štýle. Pochádza z 1. storočia a zrejme bol venovaný kultu cisára Augusta. Je svojho druhu jediný v krajine a stal sa symbolom mesta. Bol postavený z mramoru a má šesť stĺpov v rade.

Za maurskej nadvlády, ktorá sa skončila v roku 1165, došlo k zlepšeniu pôvodného obranného systému mesta, ako ukazuje oi. Opevnená brána. Rad budov pochádza zo stredoveku, najznámejšia je majestátny katedrála z rokov 1280-1340. Ide o jednu z najvýznamnejších gotických pamiatok Portugalska.

V 15. storočí sa už objavovali kostoly, kláštory a kráľovské paláce, napr. Kostol sv. Františka s hojne navštevovanou kostnicou (Capela dos Ossos), ktorej steny pokrývajú ľudskej lebky a kosti. Kaplnka sv. Břasy pochádza z roku 1480 a je skvelým dokladom mudejarskou gotiky. Kláštor a kostol Lóios obsahuje mnoho hrobiek, kostol a ambit v gotickom slohu, ďalej Manuelskú kláštornú budovu s prekrásnym portálom.

Pozoruhodné mestské pamiatky vznikli buď ako úplne nové budovy, alebo boli postavené v už existujúcich zariadeniach. Vyznačujú sa manuelským štýlom, ktorý prežil vo veľkých dielach 16. storočia. Toto storočie bolo zároveň obdobím veľkého plánovania a intelektuálneho i náboženského vplyvu. Zachoval sa tiež rad obdivuhodných patricijských domov.

Z ďalších zaujímavých pamiatok uveďme ešte aspoň palác Vasco da Gama, palác vojvodu z Basty (maurský hrad a kráľovskú rezidenciu) či palác vojvodu z Cadaval.

Évora je skrátka jedinečná. Preskúmajte jej dláždené ulice, lemované tradičnými domami, ktoré zostali nezmenené po celé generácie. Vychutnajte si miestne lahôdky v niektorej z výborných rodinných reštaurácií. Tí, ktorí hľadajú nočný život, by sa mali vydať do ktoréhokoľvek z mnohých malých barov. Živé a dýchajúce mesto Évora víta a aktívne podporuje cestovný ruch, takže v ňom nájdete všetko, čo môžete potrebovať.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.