Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Užite si sviatok sv. Valentína na cestách

Paríž, mesto zamilovaných

Paríž, mesto zamilovaných

Či už je pre vás sviatok Sv. Valentína len vypočítavým marketingovým ťahom obchodníkov s kvetmi a parfémami alebo ste ho prijali za samozrejmú súčasť svojho života – skúste s nami navštíviť tie najromantickejšie miesta, na ktorých sa roztopí aj to najtvrdšie srdce.

1. Most Pont des Arts, Francúzsko

Elegantný most Pont des Arts sa pýši titulom prvý železný most v Paríži. Most umenia sa stal obľúbeným miestom zamilovaných párov, ktoré chcú svoju lásku potvrdiť pripevnením zámky s vyrytými menami na kovové zábradlie. Časť mosta sa pod ťarchou dôkazov lásky zrútila do rieky, preto bolo zábradlie ohradené plexisklom. Týmto opatrením nestratil most ani trochu zo svojej malebnosti a ďalej priťahuje množstvo zamilovaných párov, mieriacich do neďalekého Louvru.

Most Pont des Arts, Francúzsko

Most Pont des Arts, Francúzsko Jean-François Gornet

2. Jazero Bled, Slovinsko

Ak vaša drahá polovička miluje prírodu, len ťažko nájdete vhodnejšie miesto na romantický výlet. Bledské jazero ponúka prekrásne panoramatické výhľady na okolité horské masívy. Pýši sa hneď dvoma dominantami. Jednou z nich je hrad Blejski, hrdo čnejúce nad modrou hladinou. Druhým je romantický ostrovček s malebným kostolíkom Nanebovzatia Panny Márie. Ostrov je dostupný na loďke, nápadne pripomínajúce benátsku gondolu. Polhodinová plavba k ostrovčeku, bude dozaista stačiť na vyrieknutie tých najromantickejších vyznania.

Jazero Bled, Slovinsko

Jazero Bled, Slovinsko

3. Fisherman Bastion, Maďarsko

K Rybárskej Baštr vedú kroky každého, kto chce spoznať to najlepšie z histórie Maďarska. Že vám história nepripadá romantická? Táto perla Budapešti vás rozhodne vyvedie z omylu. Fisherman Bastion bola postavená v rokoch 1895 až 1902 na oslavu 1000. narodenín maďarského štátu. Výsledkom práce popredných architektov je rozsiahla budova pripomínajúca rozprávkovo krásne novorománske zámky. Biela stavba zaujme na prvý pohľad siedmimi vežami, jedinečným výhľadom na rieku Dunaj, Budínsky hrad aj celé starobylé centrum mesta.

Fisherman Bastion, Maďarsko

Fisherman Bastion, Maďarsko

4. Hadriánova Vila, Taliansko

Úchvatný areál sa nachádza len 5 km od mestečka Tivoli. Cisár Hadrián si tu nechal vybudovať svoju vilu v rokoch 118 - 134. Dodnes si toto miesto zachovalo svoju jedinečnú atmosféru. Počas prechádzky tu môžete obdivovať pozostatky predtým úplne sebestačného antického mestečka. Množstvo jazierok, obdivuhodne zachované sochy a predovšetkým nádherné parky sem lákajú obdivovateľov histórie. Vďaka väčšej vzdialenosti od hlavného mesta si tu môžete vychutnať všetky krásy tejto unikátnej pamiatky bez zástupov fotiek chtivých turistov.

Hadriánova Vila, Taliansko

Hadriánova Vila, Taliansko

5. London Eye, Veľká Británia

Chcete si užiť chvíľku súkromia uprostred pulzujúcej metropoly? Londýnske oko vám ho ponúkne dostatok a ako bonus pridá ešte neopakovateľné výhľady na historickú časť mesta. Jedno z najväčších vyhliadkových kolies sveta bolo slávnostne otvorené 31.12.1999 a onedlho sa stalo jednou z najnavštevovanejších atrakcií celej Veľkej Británie. Ruské koleso vás vynesie do výšky 135 metrov pohodlnou klimatizovanou kabínkou. Jedna otočka okolo osi trvá 30 minút, počas ktorých pri troche šťastia uvidíte aj 50 kilometrov vzdialený hrad Windsor. Magická atmosféra si podmaní aj jedinca trpiaceho závratmi.

London Eye, Veľká Británia

London Eye, Veľká Británia

6. Giethoorn, Holandsko

Toto miesto je mojím tajným valentínskym favoritom. Ak túžite navštíviť talianske Benátky bez davov romantiky chtivých turistov, potom by ste nemali minúť mesto Giethoorn, ktoré sa nazýva Benátky severu. Rozprávkové trojtisícové mestečko, ktorého história siaha až do 13. storočia, je popretkávané sieťou vodných kanálov, po ktorých sa plavia drevené loďky. Starou časťou mestečka nevedú žiadne cesty. Starobylé domčeky stojace na malých ostrovčekoch slúžili pôvodným osadníkom. Mesto si môžete prejsť aj po súši – jednotlivé ostrovčeky sú prepojené štýlovými drevenými mostíkmi.

Giethoorn, Holandsko

Giethoorn, Holandsko

7. Bamberg, Nemecko

Starobylé mesto Bamberg, ktorého počiatky siahajú až do roku 902, vám dozaista učaruje. Mesto rozprestrené na siedmich kopcoch prežilo bez úhony niekoľko husitských nájazdov aj hrôzy druhej svetovej vojny a tak sa tu môžete prejsť najväčším neporušeným historickým centrom v Európe. Nie nadarmo je mesto zapísané na zozname UNESCO. História tu na vás dýchne doslova z každého rohu. Prechádzky kľukatými uličkami očaria hrázdenými domčekmi, monumentálnym cisárskym dómom sv. Petra a Juraja alebo kláštorom sv. Michaela. Pánov poteší návšteva niektorého z deviatich mestských pivovarov. Bamberg si zaslúži vašu pozornosť.

Bamberg, Nemecko

Bamberg, Nemecko

8. Montjuis Hill, Španielsko

Len niekoľko minút jazdy metrom z centra Barcelony stačí na to, aby ste objavili očarujúce miesto s tým najkrajším výhľadom na celé mesto. Rozľahlý kopec je obľúbeným miestom na pikniky. Vrchol zdobí palác, v ktorom sídli Národné múzeum katalánskeho umenia. Na úpätí sa týči Font Magic, nádherná fontána, ktorá v noci od štvrtka do nedele ponúka neobyčajné predstavenie. Farebne nasvietené prúdy vody tu tancujú za sprievodu tónov vážnej hudby. Bola by veľká škoda nenavštíviť niektorú z nádherných botanických záhrad, ktoré predstavujú výsledok majstrovskej práce miestnych záhradníkov. Záhrady môžete obdivovať aj z vtáčej perspektívy počas jazdy lanovkou.

Font Màgica de Montjuïc

Font Màgica de Montjuïc Iván Melenchón Serrano

9. Benátky, Taliansko

Predstavovať túto Mekku zamilovaných asi nie je nutné. Benátky sú synonym pre romantiku. A plavba na tradičnej gondole, ladne kĺzajúcej po niektorom z mnohých kanálov, stála na počiatku nejedného šťastného manželstva. Nebojte sa, že nebudete originálni. Benátkami, podobne ako diamantmi, ženu nikdy neurazíte.

Benátky, Taliansko

Benátky, Taliansko

10. Kampa, Česká republika

A na záver niečo od našich susedov. Príjemnú intímnu atmosféru si môžete užiť napríklad aj na pražskom ostrove Kampa, ktorý je obzvlášť v podvečer neodolateľne magický a inšpirujúci. Tu sa vám prihovára história a možno práve pri prechádzke okolo Vltavy zažijete niečo neopakovateľné.

Večerná Kampa, Praha

Večerná Kampa, Praha

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.