Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Čo nevynechať pri prvej návšteve Londýna

Typické londýnske autobusy

Typické londýnske autobusy

Chystáte sa prvýkrát vyraziť do Londýna a zaujíma vás, čo by ste si nemali nechať ujsť? Tu sú moje tipy, ktoré pamiatky a atrakcie by na vašom zozname rozhodne nemali chýbať!

Buckinghamský palác

Buckinghamský palác je londýnskou rezidenciou kráľovny Alžběty II., miestom konania významných štátnych akcií a samozrejme populárnou turistickou atrakciou.

Buckinghamský palác

Buckinghamský palác

Prejdite sa okolitými parky, odfoťte sa u pamätníka kráľovnej Viktórie alebo sa zúčastnite obľúbeného striedania stráží.

Striedanie stráží

Striedanie stráží Gabriel Villena

Časť paláca býva prístupná verejnosti, od 22. júla do 31. augusta 2017 denne od 9:30 do 19:30 hod. V septembri a októbri je otvorené do 18:30 hod. Vstupné činí £ 23.00, pre študentov a seniorov £ 21.00, pre mládež do sedemnástich rokov £ 13.00. Deti do piatich rokov majú vstup zdarma.

Pred Buckinghamským palácom

Pred Buckinghamským palácom © Simona Michálková

Londýnské oko

London Eye je najväčší a dnes už zrejme najznámejšíe vyhliadkové koleso v Európe. Vypína sa do výšky úctyhodných 135 m nad Temžou. Po obvode má 32 priestranných kabínok, ktoré návštevníkom poskytujú úchvatný výhľad na Londýn, najmä na blízky Westminsterský palác, ktorého najznámejšou atrakciou je hodinová veža Elizabeth Tower. Vďaka najväčšiemu zvonu sa pre ňu vžilo pomenovanie Big Ben.

London Eye

London Eye

Londýnske oko je prístupné denne, okrem 25. decembra. Prvá jazda začína zvyčajne v 10 hodín. Koleso sa otáča pomaly a ticho, prechádzka zaberie asi pol hodiny. Nemusíte sa báť žiadneho nepredvídateľného trhania ani podozrivých zvukov. V pokoji a nerušene sa prechádzajte po kabínke, foťte a vyzeraj najzaujímavejšie zákutia Londýna. Základná vstupenka stojí £ 26.00, pre deti od troch rokov £ 21.00 (menšie majú vstup zdarma).

Kabínka London Eye

Kabínka London Eye © Simona Michálková

Londýnsky Tower a Tower Bridge

Návšteva Londýna sa nezaobíde bez prehliadky londýnského Toweru, niekdajšieho väzenia a v súčasnosti jedného z najobľúbenejších turistických cieľov. Veď práve tu sú uložené britské korunovačné klenoty! Zhliadnuť tu môžete ale aj zbierku brnenia.

Londýnský Tower

Londýnský Tower

Prejdite sa tiež po záhrade okolo White Tower, kde sú chované krkavce, symbol Toweru.

Zahrada s krkavcami

Zahrada s krkavcami © Simona Michálková

Dostanete sa sem Metrom, stačí vystúpiť na stanici Tower Hill. Otváracia doba od novembra do februára začína v 9:00 (utorok až sobota) alebo o 10:00 (nedeľa a pondelok) a končí v 16:30 hod. Od marca do októbra máva Tower otvorené do 17:30 hod. Bežná vstupenka stojí na mieste £ 28.00, detská £ 13.00. Cenník je platný od marca 2017 do februára 2018. Tower nájdete v blízkosti rieky Temže, hneď vedľa známeho mosta Tower Bridge. Takže keď už tu budete, zájdite sa určite pozrieť aj na neho a prejdite sa po výškových lávkach spájajúcich obe jeho veľkolepé veže. Vstupné na zaujímavú expozíciu stojí £ 8.70 pre dospelého a £ 3.80 pre deti.

Tower Bridge

Tower Bridge

Madame Tussauds London

O preslávenom múzeu voskových figurín ste určite počuli, máme ho aj neďaleko v susednej Českej republike v Prahe. Madame Tussauds London na Maylebone Road je ohromujúcim miestom zázrakov, kde si budete pripadať ako Alenka v ríši divov. Ponúka sa 300 figurín, medzi ktorými nájdete populárnych hercov, spevákov, športovcov, vedcov, politikov a dokonca filmové postavičky. Objímte Terminátora alebo dajte bozk Rihanne!

Muzeum Madame Tussauds

Muzeum Madame Tussauds © Simona Michálková

Súčasťou múzea je tiež Spirit of London Ride. Nasadnite do autíčka a povozte sa krásne vymaľovanou londýnskou históriou. Staňte sa svedkami veľkého požiaru alebo vyčíňania mora.

Múzeum je otvorené denne s výnimkou 25. decembra, väčšinou od deviatich hodín, niekedy od desiatich. Než si naplánujete návštevu, pozrite sa na presnú otváraciu dobu. Štandardný lístok bez možnosti návštevy ďalších londýnskych atrakcií stojí £ 35.00. Za deti sa platí £ 30.00. Pri objednaní cez internet ušetríte £ 6.00. K múzeu sa ľahko dostanete rôznymi spôsobmi, napr. Vlakom. Maylebone station je asi 10 minút chôdze od Madame Tussauds. Najbližšia stanica metra je Baker Street.

Muzeum Madame Tussauds

Muzeum Madame Tussauds © Simona Michálková

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.