Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Nepraje vám vo Viedni počasie? Navštívte známe i mnej známe múzea!

Naturhistorisches Museum

Naturhistorisches Museum

Hlavné mesto Rakúska dokáže turistov nadchnúť v každom ročnom období. V lete zavítate s deťmi do Prátru, alebo zoologickej záhrady. V zime sa zase radi necháte očarovať krásnymi vianočnými trhmi, prípadne si zakorčuľujete na klzisku priamo pred radnicou. Čo sa u ale dá podniknúť na jeseň, keď je prilíš veľká zima a nepekné počasie na to, aby sa človek túlal po zoo, či medzi ulicami? Milovníci kultúry vezmú útokom 129 tunajších múzeí a galérií. Noc múzeí, konajúca sa každý rok začiatkom októbra, k tomu vyložene nabáda. Počas tejto náročnej noci bývajú múzea od šiestej hodiny večernej do jednej hodiny rannej následujúceho dňa doslova zahltené návštevníkmi, predovšetkým tie v centre mesta. najznámejšie z nich, ako je Kunsthistorisches Museum, Naturhistorisches Museum, alebo trebárs galéria Albertina, praskajú vo švíkoch a stoja sa na ne dlhočizné fronty.

Prečo ale nenavštíviť aj iné, rovnako krásne a pôsobivé múzea? a prečo sa vlastne obmedzovať na Noc múzeí, keď väčšinu z nich môžete navštíviť kedykoľvek? Pravda, inokedy behom roka už to nie je tak cenovo výhodné, ale povedzme si úprimne, kto z nás stihne za jednu noc obehnúť viac ako tri múzea?

Múzeum vojenskej histórie vo Viedni (Heeresgeschichtliches Museum)

Za seba môžem vrelo odporučiť návštevu Múzea vojenskej histórie, úchvatného zvonku aj zvnútra. Majestátnu budovu obklopujú lietadlá, tanky a historické vozy. Vo vnútri sa nachádza niekoľko ohromujúcich prehliadkových sál zoznamujúcich návštevníkov s jednotlivými historickými epochami. Múzeum pre svojich hosťov pripravilo užitočné letáčiky s informáciami v rôznych jazykoch.

Múzeum vojenskej histórie vo Viedni

Múzeum vojenskej histórie vo Viedni

Prehliadnite si Sieň Radetzkeho, ktorá predstavuje obdobie od biedermeieru až po vojnu v roku 1866. K vystaveným predmetom patria busty poľných maršalov Alfreda Windischgrätza a Josefa Václava, knieža Radetzkeho. Je tu tiež Sieň revolúcii, zameraná na roky 1789 až 1849. Následuje miestnosť, ktorú návštevník prechádza v smere hodinových ručičiek a má pred očami chronologický priebeh najvýznamnejších udalostí 18. storočia. Jeden z úsekov tejto miestnosti je venovaný vláde Márie Terézie. Obzvášť zaujímavá je Sieň námorníctva, rozdelená do troch úsekov, ktorých hlavnými témami sú dejiny rakúskeho námorníctva, vývoj rakúskeho dunajského loďstva a rakúsko-uhorská expedícia do Arktídy z rokov 1872-1874. Svoje miesto v múzeu má smaozrejme aj sála venovaná prvej svetovej vojne.

Múzeum vojenskej histórie

Múzeum vojenskej histórie © Simona Michálková

Múzeum Ernsta Fuchse vo Viedni (Ernst Fuchs Museum)

Vilu Otta Wagnera zachránil kresliar, maliar, sochár a architekt Ernst Fuchs. V súčastnosti je tento skvostný palác možno najkrajšou budovou vo Viedni. Tunajšie múzeum má otvorené od utorka do nedele v čase od 10:00 až do 16:00. Okrem toho, že sa tu môžete zoznámiť s osobnosťou Ernsta Fuchsa, si tiež môžete pozrieť je početné diela, neobyčajné sochy (z nich väčšina má obnažené pozadie, či poprsie) a obrazy, prejsť si jednotlivé izby jeho domu a žasnúť nad podivuhodným, pestrofarebným nábytkom.

Múzeum ErnstaFuchsa

Múzeum ErnstaFuchsa © Simona Michálková

Viedenské Múzeum čokolády (SchokoMuseum)

Sladkou bodkou na záver vášho výletu by mohla byť návšteva múzea čokolády. Rod Heindlov, zaoberajúci sa už roky výrobou a predajom čokoládových pochúťok, pre vás pripravil dokument v miestnom kine, ktorý vás prevedie cestou od kakaových bôbov, až k bonboniéram na pultoch obchodíkov. Z čokoládových fontán tu dobroty tečú doslova prúdom a niektoré z nich môžete aj ochutnať. Nezabúda sa ani na iné pochutiny, trebárs ovocné želé. Otvorené tu je od pondelka do soboty v čase od 9:00 do 16:00. Vstupné činí 6€ na osobu, deti do piatich rokov majú vstup zadarmo.

Múzeum čokolády

Múzeum čokolády © Simona Michálková

Ako inak si užiť jesennú Viedeň?

Že už máte múzeí dosť? A čo trebárs nákupy? Odporúčam nákupné centrum G3, v ktorom nájdete obchody, ktoré máme aj u nás (C&A, New Yorker, CCC, Desigual atd.), ale aj množstvo iných, najmä s potravinami. Nakúpte výhodne to, čo na Slovensku nenájdte, trebárs rôzne sladkosti. alebo výborné pečivo v predajniach Merkur, či Hofer.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.