Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Azory : Turistický sprievodca krajinou

Možno nepoznáte Azory ako cestovateľskú destináciu, ale súostrovie sa nachádza na vynikajúcom mieste medzi Európou a Severnou Amerikou. Tam, kde sa hlboký Atlantik stretáva s úrodnou sopečnou pôdou, sa na deviatich hlavných ostrovoch objavil labyrint sýtomodrej morskej vody, horúcich prameňov a sviežej zelenej krajiny. Ste zvedaví?  

9 hlavných ostrovovAktivity a atrakcieVýletyPotápaniePlávanie s delfínmiTuristikaMestáHorúce pramenePočasie

Deväť hlavných ostrovov  

Oficiálne Azory patria Portugalsku. Ak neovládate portugalčinu, väčšinou si pomôžete angličtinou. Súostrovie sa nachádza asi 1 500 kilometrov od pevniny – na polceste medzi Európou a Severnou Amerikou. Deväť hlavných ostrovov vystupuje z vody ako vrcholy obrovských sopiek a sú obklopené množstvom malých, prevažne neobývaných kopcov. 

Cestujte bez obáv: Ponúkame komplexné cestovné poistenie

São Miguel

São Miguel je najväčší a teda aj najznámejší ostrov. Domovom ho volá len okolo 140 000 ľudí a Azory sú medzi turistami stále pomerne neznáme. Preto sú pre vás ideálnou príležitosťou uniknúť davom a namiesto toho si užiť nedotknutú prírodu v celej jeho nádhere. São Miguel je zároveň vulkanicky najaktívnejším ostrovom súostrovia s početnými prameňmi horúcej vody. 

Santa Maria

Ostrov Santa Maria je menší, no minimálne rovnako krásny. Jeho príroda sa vyznačuje kontrastmi a ponúka vám všetko, po čom vaše srdce túži: krásne pláže na západe až po horské rozprávkové lesy na východe. 

Zoznámte sa s Azorskými ostrovmi

Prečítajte si aj:

Zoznámte sa s Azorskými ostrovmi

Pico

Ostrov, ktorý desaťročia žil z lovu veľrýb, sa volá Pico. To je teraz minulosťou. Každý, kto chce vidieť týchto obrov na vlastné oči, si tento sen môže v Pico splniť. 

Faial

Modré hortenzie charakterizujú krajinu Faial, piateho najväčšieho ostrova v súostroví. Z tohto dôvodu je prezývaný „Ilha Azul“, modrý ostrov. Ak chcete okúsiť mestskú atmosféru, vaša cesta by vás mala zaviesť do Horty. Tajné hlavné mesto Azorských ostrovov bolo kedysi známe a obľúbené medzi prieskumníkmi na svetových oceánoch – a nezmenilo sa to dodnes. 

Najkrajšie majáky v Portugalsku

Prečítajte si aj:

Najkrajšie majáky v Portugalsku

São Jorge

São Jorge sa vyznačuje očarujúcimi horskými chodníkmi, ktoré vedú cez nedotknutú prírodnú krajinu k úchvatným vyhliadkam. Tichý a pokojný ostrov je skutočným klenotom pre turistov. 

Terceira

Tretí najväčší ostrov Azorských ostrovov, Terceira, je domovom najstaršieho mesta súostrovia: Angra do Heroísmo. Ten však takmer úplne zničilo zemetrasenie v roku 1980. S veľkým nasadením ho obyvatelia prestavali. O tri roky neskôr bol vyhlásený za svetové dedičstvo UNESCO. 

Letím na Azory

Graciosa

Graciosa (znamená drobná) je druhý najmenší ostrov Azorských ostrovov a zaujme nielen svojim krásnym názvom, ale predovšetkým jaskyňou „Furna do Enxofre“. Prírodné predstavenie tejto sírovej jaskyne v kaldere s podzemným kráterovým jazerom sľubuje náročný zostup, ale aj nezabudnuteľnú odmenu. Celkovo sa Graciosa líši od okolitých ostrovov krajinne a vyznačuje sa vinohradníctvom. 

Flores

Ostrov snov, Flores, je považovaný za takmer opustený, a preto je rajom pre turistov, objaviteľov a dobrodruhov. Husté lesy, pôsobivé vodopády, strmé útesy zvažujúce sa k moru a šumiace potoky na najzápadnejšom bode Európy by ste si nemali nechať ujsť! 

Corvo

Najmenší ostrov Corvo dopĺňa zoznam a má rozlohu len 17 kilometrov štvorcových. Napriek tomu so svojím žltozeleným kráterom (ktorý meria po obvode 3,5 kilometra) a svojimi jazerami rozhodne stojí za návštevu. 

Za krásnou prírodou a steaky do Geoparku Arouca v Portugalsku

Prečítajte si aj:

Za krásnou prírodou a steaky do Geoparku Arouca v Portugalsku

Aktivity a atrakcie 

Azory sú skutočným rajom s viac ako 70 rôznymi druhmi rastlín, ktoré existujú iba na súostroví. Úrodná sopečná pôda je domovom jedinečnej flóry a fauny, ktorá vďaka miernemu podnebiu kvitne po celý rok. Veľryby a delfíny šantia vo vode, pokojné mestečká rozprávajú vzrušujúce príbehy z minulých čias prieskumníkov a námorníkov. Početné vodné plochy na ostrovoch a v ich okolí pozývajú na relaxačné kúpanie. Je toho veľa, čo tu môžete robiť a zažiť. 

Pešie a cyklistické výlety 

Krásna a jedinečná príroda robí z Azorských ostrovov obľúbenú turistickú destináciu. Tu môžete preskúmať krajinu pešo alebo na bicykli a nechať sa očariť „rajskou záhradou“. Husté lesy, svieže zelené lúky, zátoky bez vetra, horúce pramene a mnoho ďalšieho na vás čakajú na vašej poznávacej ceste po ostrovoch. Na vrchole vášho zoznamu by mala byť Caldera of Corvo, Geopark Azory, popolová púšť Capelinhos a Furna do Enxofre. 

Potápanie

Na Azorských ostrovoch vás čaká skutočná prírodná podívaná nielen na súši, ale aj pod vodou. Zátoky chránené lávovými kameňmi sú domovom fascinujúcej divočiny – takmer ako keby ste pristáli v prírodnom akváriu. Môžete navštíviť potopené vraky lodí, preskúmať jaskyne alebo sa jednoducho ponoriť do farebného podmorského sveta. Zážitok, ktorý by si nemali nechať ujsť ani začínajúci potápači. 

Plávanie s delfínmi

Chránené zátoky alebo mierne sa zvažujúce pláže na Santa Maria sľubujú plážovú dovolenku na takmer opustených pobrežiach. Tu môžete cítiť piesok pod nohami, ochladiť sa v Atlantiku alebo dokonca plávať s delfínmi a veľrybami. Všetko, čo potrebujete, je správne načasovanie a trochu šťastia. 

Turistika

Vulkanická činnosť tu vytvorila jedinečné hory. Od husto zalesnených oblastí cez rozsiahle kravské pastviny až po úchvatné vyhliadky ponúkajú všetko, po čom srdce horolezca túži. Mount Pico na rovnomennom ostrove je s výškou 2 351 metrov najobľúbenejšou destináciou a zároveň najvyššou horou Portugalska. Za výstup budete odmenení nezabudnuteľným panoramatickým výhľadom na celé súostrovie. Budete však potrebovať aj trochu šťastia, aby ste sa uistili, že oblaky obklopujúce vrchol nenarušia vaše plány. 

Na Azorských ostrovoch sa dá ísť nielen vysoko hore, ale aj dole. Tieto veľké vertikály sú považované za typické pre súostrovie a každý rok lákajú nadšencov lezenia z celého sveta, ktorí chcú zlaňovať v roklinách alebo si vyskúšať svoje sily na vlhkých strmých svahoch. Ale aj keď sa vám do roklín nechce liezť, sú ideálnym východiskovým bodom na túry iného druhu. Zážitok, na ktorý určite nikdy nezabudnete a ktorý nenájdete nikde inde na svete! V São Jorge, Santa Maria a Faial nájdete to, čo hľadáte. 

Madeira: Turistický sprievodca krajinou

Prečítajte si aj:

Madeira: Turistický sprievodca krajinou

Preskúmajte mestá

Pri hľadaní ľudí, pokojných miest alebo pulzujúcich miest vás vaša cesta zavedie do Horty alebo do mesta Angra do Heroísmo. Všetky sú o svojej historickej minulosti. Horta sa nachádza v chránenej zátoke s tyrkysovou vodou a krásnou piesočnatou plážou. Raz sa tu zastavili námorníci z celého sveta, aby sa na ďalšiu etapu posilnili ginom a dobrou spoločnosťou. V súčasnosti v Horte nájdete predovšetkým historické budovy, pôsobivé kostoly, vzrušujúce múzeá ako „Scrimshaw“ alebo stará továreň na veľryby a „Peters Café Sport“ ako miesto stretnutia mnohých svetobežníkov. 

Neďaleko môžete vidieť ohrozené rastliny v „Jardim Botanico do Faial“ v dedine Flamengo. Na Terceire však mesto Angra do Heroísmo pozýva na návštevu mestského parku „Jardim Duque da Terceira“. Zvláštnou predstavou sú každoročné býčie zápasy „Tourada à corda“, pri ktorých sa zvieratá nezabíjajú. Krásne staré mesto ponúka aj mestečko Ponta Delgadal na ostrove São Miguel. 

Horúce pramene

Mnoho cestovateľov prichádza na Azory hľadať wellness a zdravie a to, čo hľadajú, nájdu v termálnych a liečivých prameňoch. Prírodné bazény pod holým nebom majú upokojujúci účinok pre celé telo, zatiaľ čo myseľ môže relaxovať pri pohľade na úchvatne krásnu krajinu. Väčšinu týchto prírodných bazénov sopečného pôvodu nájdete na São Miguel. Okružný výlet od jari do jari je preto dobrý nápad – preskúmať ostrov v celej jeho nádhere a načerpať nové sily v teplej vode. Zasväteným tipom je termálny prameň „Dona Beija“ s piatimi krytými bazénmi pod holým nebom. 

Na Azorských ostrovoch sa rozhodne nudiť nebudete. Okrem uvedených aktivít a pamiatok sa môžete venovať aj paraglidingu, kajakovaniu alebo kanoistike, jazde na koni, plachteniu a športovému rybolovu či pozorovaniu veľrýb a vtákov. Na súostroví vyzerá každý ostrov a každý deň inak. Nájdete tu rozmanitosť, dobrodružstvo a nezabudnuteľné spomienky na celý život. 

Počasie

Klíma na Azorských ostrovoch sa považuje za stabilnú počas celého roka, takže na súostrovie môžete vycestovať v podstate kedykoľvek. Napriek tomu sú mesiace jún až október miernejšie a prší málo. Ak teda hľadáte oddychovú plážovú dovolenku na teplom letnom slnku, súostrovie je obzvlášť dobrou voľbou, najmä v júli a auguste. Priemerné letné teploty sú 22 až 26 stupňov Celzia. V zime však niekedy klesnú aj pod desať stupňov – čo je skôr výnimka ako pravidlo. Dokonca aj v januári zostávajú teploty pomerne stabilné až do 17 stupňov Celzia, hoci to môže byť často drsné a nepríjemné kvôli nechránenej polohe uprostred Atlantiku. Vietor a dážď často ovplyvňujú leteckú dopravu, preto by ste v tomto čase mali zostať flexibilný pri dátumoch cesty. 

Kedy je najlepší čas na cestu nezávisí len od podnebia. Namiesto toho všetko závisí od toho, aké aktivity tam plánujete robiť. Na jar sú Azory ako stvorené na pešie a cyklistické výlety. Dni sa pomaly otepľujú a búrky a lejaky sú čoraz menej časté. Kvôli miernym teplotám nie je na portugalských ostrovoch príliš horúco na takéto športové aktivity ani cez leto. Vítané schladenie navyše sľubuje Atlantik, jazerá, potoky, vodopády atď. A ak vám bude príliš zima, môžete sa zohriať v termálnych prameňoch. 

Nestabilné počasie v lete 

Aj v lete si treba uvedomiť, že počasie na ostrovoch je nestabilné. Slnko, dážď či vietor sa striedajú rýchlo a často. Oblečenie odolné voči poveternostným vplyvom a bundy do dažďa sú nevyhnutnosťou vo vašej batožine na vašej dovolenke na Azorských ostrovoch. V teplých mesiacoch sa počasie väčšinou rýchlo upokojí a vaše kúpanie, túry či iné aktivity môžu nerušene pokračovať. Takže nie je dôvod, aby vám to bránilo v objavovaní tohto klenotu v Atlantiku! 

Tipy na pozorovanie veľrýb 

Skutočným vrcholom vašej dovolenky na Azorách je pozorovanie veľrýb, takže ak prídete na súostrovie pozorovať veľryby, najlepšie šance máte na Pico od marca do novembra. Na São Miguel sa nežní obri radi objavujú od marca do októbra a na Faial by ste mali dávať pozor od mája do septembra. Zároveň si tu môžete zaplávať s delfínmi. Na Pico je to zvyčajne možné od marca. 

Prílet lietadlom 

Hoci letecká doprava nie je vždy jednoduchá, najmä v zimných mesiacoch, kvôli drsnej klíme a silnému vetru sú pre Azorské ostrovy dopravným prostriedkom číslo jedna lietadlá. Poloha uprostred Atlantiku by inak súostrovie izolovala od okolia, keďže cestovanie loďou je možné, no zdĺhavé a náročné. Ak predsa len uprednostňujete vodnú cestu, plavba loďou je tou správnou voľbou – v žiadnom prípade však nie najlacnejšou možnosťou. 

Prípadne si môžete vybrať medzi priamymi letmi na Azorské ostrovy, ktoré väčšinou nie sú lacné, a prestupnými letmi z Porta. Skutočný čas letu zo Slovenska je okolo štyroch hodín. Z Porta to trvá dve a pol hodiny, z východného pobrežia USA asi štyri hodiny a z východného pobrežia Kanady asi päť hodín. Príletové letisko je na São Miguel. Odtiaľ môžete cestovať z ostrova na ostrov v malých lietadlách alebo po vodných cestách s množstvom trajektov a lodí. 

Madeira: Ostrov večnej jari v Atlantiku

Prečítajte si aj:

Madeira: Ostrov večnej jari v Atlantiku

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.