Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Zoznámte sa s Azorskými ostrovmi

Azory sú ako stvorené pre turistiku

Azory sú ako stvorené pre turistiku

Portugalské súostrovie Azory je tvorené deviatimi osídlenými ostrovmi a nachádza sa v Atlantickom oceáne pri Makaronézií. Nájdete tu hneď dve územia zapísané na Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, konkrétne mesto Angra de Heroismo a vinársku oblasť na ostrove Pico. Poďme si povedať niečo bližšie k jednotlivým ostrovom.

Corvo

Corvo, najmenší a najsevernejšie položený ostrov Azorského súostrovia, bol v roku 2007 zapísaný na zoznam biosférických rezervácií UNESCO. Hlavným mestom je Vila de Corvo. K prírodným zaujímavostiam patrí kráter sopky Caldeirao, ležiaci na Monte Grosso. Na jeho dne sa nachádzajú dve jazerá s malými ostrovčekmi. Corvo je bohaté na remeslá, vyrábajú sa tu napríklad tradičné vlnené klobúky.

Kráter sopky Caldeirao, Corvo

Kráter sopky Caldeirao, Corvo

Flores

Ostrov Flores je najzápadnejšie osídleným územím Portugalska. Od roku 2009 je takisto zapísaný na zozname biosférických rezervácií UNESCO. Svoj názov získal vďaka množstvu divokých kvetín, najmä hortenzií. Pobrežie obklopujú útesy a menšie ostrovčeky. Členité vnútrozemie s chránenými oblasťami a prírodnými rezerváciami ohromuje svojimi jazerami, riekami, lagúnami, vodopádmi, termálnymi kúpeľami a pozostatkami starých sopiek. Hlavným a najväčším mestom ostrova je Santa Cruz das Flores.

Ostrov Flores

Ostrov Flores

Terceira

Terceira je druhým najľudnatejším ostrovom Azor a tretím najväčším, čo sa rozlohy týka. V hlavnom meste Angra do Heroismo stojí radnica Paços do Concelho, majestátna stavba z 19. storočia a významný príklad architektonického dedičstva Angry. Je tu aj jedna z najlepších verejných knižníc a archívov v Portugalsku. V bývalom kláštore sv. Františka sa nachádza mestské múzeum.

Angra do Heroismo, Terceira

Angra do Heroismo, Terceira

Graciosa

Približne 31 km od Terceiry leží ostrov Graciosa, takisto zapísaný na zoznam biosférických rezervácií UNESCO. Pre svoju krajinu a názvy miest, ako je Pedras Brancas (Biele kamene) či Serra Branca (Biela hora), býva prezývaný Bielym ostrovom. Je vôbec najsuchším ostrovom Azor. Ale môžete tu zažiť množstvo zaujímavých vecí. Navštívte etnografické múzeum, kúpele s liečivou vodou alebo niektorú z mnohých jaskýň. Hlavnými mestami sú Santa Cruz a Lajes.

São Jorge

São Jorge je súčasťou centrálnej skupiny Azorských ostrovov, má približne 9500 obyvateľov a jeho hlavnými strediskami sú Velas a Calheta. Veľkú časť ostrova tvorí horská oblasť s najvyšším vrcholom Pico da Esperanca, z ktorého sú nádherné výhľady na ďalšie ostrovy. Aj tu sa nachádza množstvo atraktívnych miest, ktoré lákajú turistov, napr. malebná dedinka Manadas s vidieckymi domami obklopenými sadmi a políčkami.

Dramatické pobrežie ostrova São Jorge

Dramatické pobrežie ostrova São Jorge

Pico

Ostrov Pico je jeden z najkrajších a podceňovaných ostrovov Azor. Tunajšia vinárska krajina patrí právom na zoznam kultúrneho dedičstva, ale ostrov Pico je známy nielen výborným vínom. Niekdajší lov veľrýb vystriedalo štúdium a pozorovanie morských cicavcov. Sú tu ideálne podmienky pre pešiu turistiku, jogging, plávanie, cyklistiku a ďalšie aktivity. Kvôli nevyspytateľnému vulkánu Montanha de Pico je ostrov považovaný za spiacu sopku, túto skutočnosť doplňuje jeho mystická povesť. Najvýznamnejším strediskom je Madelana.

Montanha do Pico

Montanha do Pico

Faial

Modrý ostrov Faial je taktiež súčasťou centrálnej skupiny Azorských ostrovov. Má asi 15 000 obyvateľov a jeho hlavné mestské sídlo je Horta. Tá bola v 419. storočí dôležitým prístavom a zastávkou pre množstvo jácht plávajúcich cez Atlantik. Faial za svoj názov vďačí modrým farbám, ktoré zdobia fasády domov, rozdeľujú polia aj okraje ciest. Veľkou atrakciou ostrova je Caldeira, kráter s priemerom 2 km a hĺbkou 400 m. Oblasť bola klasifikovaná ako prírodná rezervácia.

Pozostatky sopečnej činnosti na ostrove Faial

Pozostatky sopečnej činnosti na ostrove Faial

Santa Maria

Santa Maria leží v blízkosti ostrova São Miguel, asi 30 minút lietadlom. Je to tretí najmenší ostrov Azor a býva prezývaný „žltý“. Najvýznamnejšiu obec predstavuje Vila de Porto. Historicky významná je aj dedinka Anjos, prvá zastávka Kryštofa Kolumba pri návrate z Ameriky. Navštíviť môžete aj Santo Espirito, dedinku s krásnym farským kostolom, alebo žltú piesočnú pláž Praia Formosa, jednu z najkrajších na Azorských ostrovoch.

Maják na ostrove Santa Maria

Maják na ostrove Santa Maria

São Miguel

São Miguel, „Zelený ostrov“ sopečného pôvodu s hornatým povrchom a hlavným mestom Ponta Delgada, je najľudnatejším a svojou rozlohou najväčší. Rozmanitá krajina s nádhernými jazerami, piesočnými plážami, vysokými horami a zelenými pláňami poteší srdce každého turistu. Park Terra Nostra, známy po celej Európe, je jedným z najkrajších parkov v Portugalsku. Tvoria ho malé jazerá, potoky, farebné exotické kvetiny a storočia staré stromy s veľkou botanickou hodnotou.

Jazero Sete Cidades, São Miguel

Jazero Sete Cidades, São Miguel

Počasie na Azorských ostrovoch

Vystihnúť najvhodnejšie obdobie pre návštevu Azorských ostrovov nie je jednoduché, pretože počasie je tu naozaj nevyspytateľné. Aj počas jedného dňa sa môže slnko niekoľkokrát vystriedať s poriadnymi lejakmi. Klíma je mierna, ale fúka silný vietor. V lete bývajú teploty priemerné a obvykle prší menej než v zime. Opaľovanie si pravdepodobne veľmi neužijete, ale na prechádzky sú ostrovy ako stvorené. Určite nebudete ľutovať, keď sa tu rozhodnete stráviť vašu dovolenku.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.