Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Madeira: Ostrov večnej jari v Atlantiku

Madeira

Madeira Shutterstock

Divoké, romantické útesy, osamelá horská krajina a úchvatné lesy – nie nadarmo bol ostrov Madeira niekoľkokrát vyhlásený za najlepšiu ostrovnú destináciu na svete. Vďaka teplému subtropickému podnebiu je Madeira skvelou dovolenkovou destináciou počas celého roka. Ak aj vy chcete stráviť svoju budúcu dovolenku obklopení farebných kvetov a nádhernou prírodou, Madeira je pre vás ideálnou destináciou. 

Prehľad 

So svojimi 57 kilometrami na dĺžku a 22 kilometrov na šírku je ostrov Madeira veľmi malý, no napriek tomu nestráca rozmanitosť. Madeira patrí Portugalsku, hoci sa ostrov nachádza pri marockom pobreží. Na Madeire však nie je ani stopy po africkom suchu alebo extrémnom počasí a, hádate správne, hovorí sa tu portugalsky. Atlantický oceán a Golfský prúd zabezpečujú jarnú klímu a dostatok zrážok po celý rok, vďaka čomu je ostrov taký zelený a svieži. Madeira je tiež sopečný ostrov charakteristický svojimi útesmi. Hoci sopky Madeiry už dávno vyhynuli. Madeira je len malá časť podzemnej sopečnej krajiny Atlantiku – takpovediac skala uprostred mora. Táto podmorská krajina je El Doradom pre potápačov a šnorchlistov, ktorí môžu dokonca obdivovať podvodný národný park, v ktorom sa potulujú mnohé vzácne druhy rýb. 

Madeira

Madeira Shutterstock

Portugalské súostrovie tvoria štyri súostrovia: Madeira (Drevený ostrov), Porto Santo (Posvätný prístav), Selvagens (Divoký ostrov) a Desertas (Púštny ostrov). Dva z týchto ostrovov, a to Selvagens a Desertas, tvoria neobývanú prírodnú rezerváciu a prístup je možný len so špeciálnym povolením. Ďalšie dve ostrovné skupiny sú domovom celkovo 250 000 obyvateľov, ktorí vás zaručene privítajú s otvorenou náručou a množstvom pohostinnosti.

Nespútaná Madeira: Rajská záhrada uprostred oceánu

Prečítajte si aj:

Nespútaná Madeira: Rajská záhrada uprostred oceánu

Funchal 

Madeira

Madeira Shutterstock

Funchal je najväčšie mesto na ostrove a zaujme svojou polohou v idylickej zátoke na juhu Madeiry. Mesto dostalo meno podľa fenikla, ktorý kedysi rástol nad bývalou osadou. Funchal sa skladá z dvoch častí: historickej časti a centra mesta. Zatiaľ čo v historickej časti môžete obdivovať početné staré budovy z bývalej pirátskej éry, centrum mesta má modernejšie čaro. 

V skutočnosti existuje dokonca aj tretí diel, a to Monte. Do malej horskej dedinky sa najlepšie dostanete lanovkou. Ale aj pešia prechádzka stojí za to. Monte očarí nielen fantastickým výhľadom, ale aj tropickou záhradou Monte Palace Tropical, ktorá je domovom viac ako 2000 rôznych rastlín a obsahuje vtáčí park a jazierko s koi kaprami. Po návšteve botanickej záhrady stojí za návštevu aj kostol Nossa Senhora v Monte. Keď už toho uvidíte dosť, môžete sa vydať z kopca späť do Funchal na ručne vyrobených košíkových saniach riadených miestnymi obyvateľmi. 

Madeira

Madeira Shutterstock

Späť v hlavnom meste si teraz môžete užiť trochu kultúry a navštíviť staré kostoly a katedrálu, ktorá pochádza zo 16. storočia. Návšteva Mercado des Lavadores je tiež nevyhnutnosťou, keď sa budete prechádzať uličkami s malými obchodíkmi a farebne vysadenými fasádami domov. Obrovská tržnica sa rozprestiera na troch poschodiach a ponúka lahôdky ako exotické ovocie či regionálnu zeleninu a samozrejme: farebné kvety. Obchodovanie je výslovne povolené na Mercado des Lavadores. Potom na vás čaká Rua de Santa Maria s farebným pouličným umením a množstvom malých barov. Po dni plnom zážitkov sa môžete prejsť po prístavnej promenáde a obdivovať západ slnka. 

Jarná dovolenka: Kam cestovať v apríli?

Prečítajte si aj:

Jarná dovolenka: Kam cestovať v apríli?

Cabo Girao 

Madeira

Madeira Shutterstock

Cabo Girão sa nachádza na juhovýchode Madeiry nad malebnou rybárskou dedinkou Câmara de Lobos. Je to jeden z najvyšších útesov v celej Európe a na vrchol sa dostanete lanovkou, ktorá bola v tom čase vyhradená pre farmárov na ostrove. Keď sa dostanete na vrchol môžete si tu vychutnať nádherný výhľad z výšky 580 metrov. Zvlášť odvážni ľudia si trúfnu na Skywalk, ktorý vás od hlbokej priepasti delí len cez sklenenú tabuľu. Táto jedinečná panoráma stojí za to najmä v skorých ranných hodinách pri východe slnka. Môžete sa buď zviezť lanovkou späť dole, alebo možno dokonca vyskúšať let na padákovom klzáku? 

Netradičné hotely alebo dovolenka na vlne originality

Prečítajte si aj:

Netradičné hotely alebo dovolenka na vlne originality

Sao Vicente 

Madeira

Madeira Shutterstock

Grutas de São Vicente sú lávové jaskyne nachádzajúce sa na severe ostrova Madeira. Vďaka sopečnej erupcii pred približne 900 000 rokmi máte možnosť preskúmať 700 metrov dlhý tunelový systém. Túlate sa tajomne rozvetvenými chodbami vysokými až šesť metrov. Cestou stretnete krištáľovo čisté podzemné vody a bizarné tvary z lávových kameňov. Keď sa sem dostanete, zistíte, že ostrov Madeira vďačí za svoj pôvod sopečnej hornine. Vaša cesta sa končí v Cento de Vulcanismo, informačnom centre, kde sa môžete dozvedieť najrôznejšie zaujímavé fakty o vzniku ostrova a fascinujúcich jaskyniach São Vicente. 

Letím na Madeiru

Porto Moniz 

Madeira

Madeira Shutterstock

Žiaľ, pre členité skalnaté pobrežia a rozbúrené more nájdete na Madeire len pár miest, kde sa môžete osviežiť v Atlantiku. Ak by ste však predsa len chceli skočiť do chladivej vody, môžete tak urobiť v početných prírodných kúpaliskách na Madeire. Najkrajšie z nich sú lávové bazény v Santa Moniz, Piscinas Naturais, ktoré sú zasadené uprostred skalnatých útesov oceánu. Uprostred úchvatnej kulisy si môžete zaplávať medzi vulkanickými skalami, zatiaľ čo divoké vlny Atlantického oceánu sa odrážajú od čadičových skál v prírodných bazénoch. Toto bude zaručene dobrodružný zážitok! 

Levadas 

Madeira

Madeira Shutterstock

Turisti si na Madeire prídu na svoje. Početné chodníky vás zavedú cez husté vavrínové lesy k najkrajším miestam ostrova. Zatiaľ čo cestou môžete nasávať vôňu farebných kvetov a krásu prírody, prechádzate popri zurčiacich vodopádoch, rozprávkovej skalnatej krajine a idylických dedinkách. Na svojich túrach si pravdepodobne všimnete malé zavlažovacie kanály, ktoré sa tiahnu celým ostrovom, levady. Pôvodne tieto umelo vytvorené toky prepravovali vodu z daždivejšieho severu na neúrodný juh, aby zavlažovali poľnohospodárske oblasti v tejto časti ostrova. 

Najlepšie miesta pre sólo cestovateľov

Prečítajte si aj:

Najlepšie miesta pre sólo cestovateľov

Celé levády merajú na dĺžku cez 2000 kilometrov. Takmer na každej túre máte teda šancu prejsť sa po levádach a nechať starosti všedných dní za sebou pri počúvaní jemného žblnkania vody. Najobľúbenejšie turistické trasy vedú popri Levada do Furado, Levada das 25 Fontes alebo Levada do Rei. Takže pri balení kufra nezabudnite na turistické topánky. 

Ponta de São Lourenço

Madeira

Madeira Shutterstock

Na východe Madeiry na vás čaká veľkolepý prírodný park, ktorý vás láka na malebné skalné útvary. Po mnohých turistických chodníkoch sa môžete prechádzať krajinou priamo na myse, ktorá pripomína skôr mesačnú krajinu ako kvetinový ostrov Madeira, no napriek tomu je pôsobivá s množstvom živočíšnych a rastlinných druhov. Počas dlhých prechádzok môžete pozorovať vzácne druhy vtákov alebo pri troche šťastia žasnúť aj nad hravými tuleňmi na pobreží. Počas vašej túry cez Ponta de São Lourenço vás čaká ďalší vrchol: čierna piesočná pláž Seixal, Praia do Porto do Seixal. Útulná rybárska dedina Seixal tiež stojí za obchádzku, pretože stará vinohradnícka oblasť vás pozýva pripiť si na úspešnú túru kvalitným vínom. 

Pico de Arieiro 

Madeira

Madeira Shutterstock

Tretia najvyššia hora ostrova Pico Arieiro vás tiež pozýva na dobrodružnú túru cez vysoké hory Madeiry. Vrchol hory je v nadmorskej výške 1 818 metrov a ľahko sa naň dostanete autom. Zhora je dokonca vidieť na 50 kilometrov vzdialený susedný ostrov Porto Santo, ktorý na rozdiel od Madeiry láka osamelými zátokami a širokými piesočnatými plážami a je považovaný za posledný neobjavený plážový raj v Európe. Dostanete sa k nim buď lietadlom alebo po vode. 

Ak však máte viac chuť na turistiku, môžete sa prejsť z Pico de Ariero na najvyššiu horu Madeiry, Pico Ruivi. Dve až tri hodiny kráčate po kamenných chodníkoch, skalnatých útesoch a cez tmavé tunely, až kým nedosiahnete 1862 metrov vysoký vrchol Pico Ruivi. Aj tu budete odmenení nádherným výhľadom, pod nohami sa vám otvorí celá krajina. 

Navštívte Évoru, jeden z najlepších turistických cieľov Portugalska

Prečítajte si aj:

Navštívte Évoru, jeden z najlepších turistických cieľov Portugalska

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.