Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Pico de Teide - gigantická sopka s najdlhším tieňom

Roque Cinchado a Pico deTeide

Roque Cinchado a Pico deTeide

Najvyššia hora Španielska, ležiace na ostrove Tenerife, láka každoročne k výstupu tisíce návštevníkov. Aj ja som sa nechala zlákať pohľadom na gigantickú sopku, žiariacu mnohými farbami. A neoľutovala som. Tí, ktorí mali možnosť uvidieť úchvatný východ slnka na úpätí hory alebo sa len rozhliadli z výšky do okolia mi iste dajú za pravdu, že tá trocha námahy pri výstupe sa určite oplatí.

Pico de Teide je s nadmorskou výškou 3.718 metrov treťou najvyššou sopkou sveta. Zaberá viac ako polovicu rozlohy ostrova Tenerife. Obvod krátera činí ťažko predstaviteľných 48 km. Pri východe slnka vrhá hora pyramídový tieň do vzdialenosti až 200 km (najdlhší tieň na svete). Bola to práve snehová pokrývka, zdobiace po väčšinu roka vrchol hory, ktorá dala meno celému ostrovu. Tenerife znamená v jazyku pôvodných obyvateľov ostrova zasnežený. A práve primitívne žijúcim Guančom vďačí hora za svoje meno. Pekelná hora páchnucá sírou vzbudzovala vo svetlovlasých domorodcoch, žijúcich ešte v 15. storočí podobne ako v dobe kamennej, veľký rešpekt. Považovali ju za sídlo krutého boha Guayota. Ostatne aj dnes môžete pri výstupe k vrcholu hory cítiť intenzívny pach síry.

Zasnežený vrchol sopky Teide

Zasnežený vrchol sopky Teide

Stále aktívna sopka Pico de Teide

K najväčšej zaznamenanej erupcii sopky došlo v roku 1706. Vtedy pochoval mohutný prúd horúcej lávy celú polovicu pulzujúceho prístavu Garachico, ležiaceho na severnom pobreží. Láva vtedy pretekala údolím celých deväť dní. Jediná vec, ktorá sa z týchto čias dochovala je mestská brána, ktorú môžeme dodnes obdivovať uprostred krásneho mestského parku. Funkciu hlavného prístavu vtedy prevzalo Puerto de la Cruz. Preživší mešťania vystavali mesto na rovnakom mieste a jeho skazu dnes pripomínajú len čierne skalné bazéniky, priťahujúci davy turistov. Vulkán je stále aktívny, posledná zaznamenaná erupcia bola v roku 1909.

Garachico, Tenerife

Garachico, Tenerife

Národný park Teide

Sopka však neprináša len skazu v podobe horúcej lávy, ale aj vrstvy úrodného prachu na ktorých sa výborne darí celej rade rastlín. Dôkazom toho môže byť aj prechádzka Národným parkom Parque Nacional de Teide. Obzvlášť krásna je tunajšia krajina na jar, kedy sa inokedy nehostinná skalnatá púšť premení v žiarivej kvetinové koberce. Svahy hory Pico de Teide sú vystavené západnom a severozápadnom vlhkým vetrom a tak je celá nížina na úpätí sopky vlhká a veľmi úrodná. Môžete tu vidieť sady banánovníkov, mandľovníkov, pomarančovníkov, ale aj zeleninová políčka. Južné svahy sú naopak veľmi vyprahnuté a narazíte tu skôr na suchomilné rastliny.

Svahy sopky Teide

Svahy sopky Teide

Rozloha Národného parku Teide je 18 900 ha a návštevníci sa tu môžu pohybovať len po niektorej z 21 turistických chodníkov rôznych stupňov obtiažnosti.Každoročne park navštívi cez 4 milióny turistov, túžiacich uvidieť drsnú sopečnú krajinu s jedinečnými lávovými útvarmi. Ide tak o najnavštevovanejší národný park v Európe. Tieto dych berúce scenérie očarili aj hollywoodských filmárov, ktorí tu natočili niektoré scény z filmov Hviezdne vojny či Planéta opíc. Prekvapivo bohatá je aj miestna fauna a flóra. Vysvetlenie tohto prírodného bohatstva podajú návštevníkom dve informačné centrá a celá rada informačných tabúľ. Park je najkrajší na jar, kedy tu bohato kvitne červený hadinec teidský. Vďaka svojej jedinečnosti je park zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Kvitnúci hadinec teidský

Kvitnúci hadinec teidský

Výstup na Pico de Teide si môžete uľahčiť lanovkou

Ak sa rozhodnete zdolať horu Pico de Teide, môžete sa nechať pod jej vrchol (3 555 m.n.m.) zaviezť kabínovou lanovkou a potom sa vydať pešo až k jej vrcholu. Tí, ktorí sa rozhodnú pokračovať až ku kráteru budú potrebovať okrem pevnej obuvi, teplého oblečenia a dobrej fyzickej kondície ešte povolenie od správy parku (Oficina del Parque Nacional del Teide), sídliaca v Santa Cruz. Povolenie je zadarmo, ale treba vyzdvihnúť si ho v kancelárii osobne v úradných hodinách (po-pia 9:00 - 14:00). Úrad vydá denne len 150 týchto povolení. So sebou je potrebné mať doklad totožnosti s fotografiou. Bez tohto povolenia je výstup ku kráteru prísne zakázaný.

Lanovka na Pico de Teide

Lanovka na Pico de Teide

Odmenou za náročný výstup v kamenistom teréne, ešte sťažený dýchaním riedkeho vzduchu so sírnymi výparmi, vám bude nádherný výhľad do širokého okolia. Ako na dlani sa pred vami otvorí pohľad na ostrov Gran Canaria, La Palma a na juhu ostrovy La Gomera či El Hierro. Atmosféra na vrchole je doslova magická.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.