Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Za krásnou prírodou a steaky do Geoparku Arouca v Portugalsku

Za krásnou prírodou a steaky do Geoparku Arouca v Portugalsku

Geopark Arouca je krajinou dobrodružstva, ktoré láka na úchvatné prírodné scenérie a výbornú gastronómiu. Môžete sa len tak vydať na prechádzku, zísť rieku Paiva v kanoe či kajaku, ponoriť sa do histórie až k obdobiu trilobitov alebo si dopriať hovädzie delikatesy a kláštorné sladkosti. K dispozícii vám budú rôzne zaujímavé prehliadky, vďaka ktorým budete môcť preskúmať tradičné dediny, vodopády, stáda kôz a oviec. Ocenenie si zasluhujú aj fosílie staré milióny rokov.

Čo potrebujete vedieť o parku?

Geopark Arouca je súčasťou európskej siete geoparkov UNESCO. Nachádza sa v severovýchodnej časti okresu Arouca, asi 70 km južne od Porta (teda približne hodinu jazdy autom). Toto pôsobivé geologické múzeum obklopujú hory Freita, Arada a Montemuro. Nielen ony, ale aj rieky, dediny a hlboké údolia čakajú, až ich preskúmate. Existuje celá rada turistických chodníkov, spájajúcich radosť z prechádzky s objavovaním miest geologického a historického významu. Na ceste nájdete stodoly, mlyny a dediny postavené na horských terasách so slamenými a bridlicovými strechami (Alvarenga, Noninha, Janarde, Meitriz).

Čo všetko sa dá v parku robiť?

Pre tých, ktorí chcú objavovať historické a vedecké aspekty krajiny a zároveň túžia zlepšovať svoju fyzickú kondíciu, je tu Rota do Ouro Negro so starými wolfrámovými baňami a šestnásť kilometrový okruh Rota do Xisto s výhľadom na vodopád Aguieiras.

Milovníci adrenalínu ocenia pereje už spomínanej rieky Paiva, najrýchlejšie tečúcej rieky v oblasti Arouca a súčasne jednej z najmenej znečistených riek Európy. Jej krištáľovo čisté vody sú veľmi obľúbené medzi fanúšikmi raftingu, canyoningu a kanoistiky.

Geopark má však tiež jedinečné podmienky pre orientačný beh, horolezectvo a arborismus (lezenie po stromoch). Vydať sa môžete aj na jeden z výletov zahŕňajúcich dvojdňové (jednu noc) a trojdňové programy (dve noci). Na výber máte celý rad zaujímavých možností, napr. Kultúrnu prehliadku, dobrodružnú alebo náučnú ad.

Iste sa vám zapáči aj objavovanie vzácnych geologických javov. Geologické dedičstvo Arouca je extrémne bohaté. Spomeňme len fosílie vo Vale do Paiva či "Pedras Boroas" v Junqueira. Tým dala meno ich podoba, sú to dva granitové bloky tvarované ako kukuričný chlieb. V Canelas nájdete fosílie niektorých z najväčších a najvzácnejších - alebo dokonca jedinečných - druhov na svete. V múzeu Canelas Geological Interpretation Center sídli dôležitá zbierka fosílnych trilobitov, vrátane najväčšej fosílie na planéte. Arouca však premieňajú v unikátnej atrakciu aj početné prírodné javy, napr. Vodopád Cascata da Frech da Mizarela, jeden z najvyšších v Európe.

Záujemcovia o kultúrne bohatstvo by nemali vynechať návštevu kostola s vyrezávanými lavicami a organom, kláštorov a pôsobivého múzea umenia s rôznymi ozdobami, klenotmi, predmetmi uctievania, nábytkom a liturgickými rukopismi.

tajomstvo kláštora

Arouca je známa chutnými pokrmmi z hovädzieho mäsa, ktoré je možné kombinovať s miestnym výborným vínom. Mäso pochádza z plemena dobytka chovaného práve v tejto oblasti, má chránené označenie pôvodu. Dobytok sa voľne pasie po horských svahoch a živia sa čistou horskou vegetáciou, ktorá je nevyhnutná pre kvalitné hovädzie mäso. Už len to, jemné a lahodné, je dobrým dôvodom pre návštevu Arouca. V mnohých tamojších kvalitných reštauráciách sa podávajú tradičné aroucké steaky a rebrá. Miestna kuchyňa však ponúka niečo viac než len hlavný chod.

Mníšky z kláštora Arouca zanechali regiónu bohaté a delikátne dedičstvo. Ich recepty sú však stále prísne stráženým tajomstvom. Sladké gaštany, mandľový krém, smotanové koláče, to všetko je súčasťou kláštorných sladkostí Arouca.

Klasické portugalské dezerty sú tiež vcelku lákavé. Ochutnajte treba piškótový tortu Pão-de-ló alebo pečivo cavacas, ktoré sa výborne hodí ku káve aj čaji.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.