Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Madeira: Turistický sprievodca krajinou

Madeira

Madeira Shutterstock

Cestovné informácieIdeálny čas na cestu Ako sa sem dostaťUbytovanieMiestna kuchyňaČasto kladené otázky

Cestovné informácie

Madeira

Madeira Shutterstock

Očarila vás Madeira a chceli by ste si výlet na kvetinový ostrov rovno objednať? S týmito cennými cestovateľskými tipmi máte zaručenú nezabudnuteľnú dovolenku na ostrove večnej jari. 

Cestujte bez obáv: Ponúkame komplexné cestovné poistenie

Ideálny čas na cestu

Madeira

Madeira Shutterstock

Aj keď denné teploty na Madeire zriedka klesnú pod 20 stupňov a zostávajú veľmi stabilné počas celého roka, existujú veľké rozdiely v množstve zrážok. Na Madeiru je preto najlepšie cestovať na jar (apríl a máj) alebo začiatkom jesene (september a október), keďže v tomto období málokedy prší. Od apríla do mája sa na ostrove koná aj legendárny kvetinový festival, ktorý by ste si nemali nechať ujsť. 

Hoci množstvo zrážok je aj v letných mesiacoch veľmi nízke, jún až august je hlavnou sezónou pre vašu dovolenku na Madeire, preto by ste si mali včas rezervovať letenky a ubytovanie. V zimných mesiacoch je na Madeire ešte stále jar, no v tomto období by ste si nemali zabúdať na dáždnik. Môžu sa vyskytnúť búrky alebo dokonca sneženie. 

Madeira: Ostrov večnej jari v Atlantiku

Prečítajte si aj:

Madeira: Ostrov večnej jari v Atlantiku

Ako sa sem dostať

Madeira

Madeira Shutterstock

V súčasnosti existuje trajektová trasa z pevniny na Madeiru, ale nie je ponúkaná denne. Na severovýchode ostrova sa však nachádza letisko, ktoré obsluhujú mnohé európske mestá a bolo pomenované po najslávnejšom bývalom obyvateľovi ostrova: Christianovi Ronaldovi. Odtiaľto sa dôrazne odporúča rezervovať si auto, aby ste mohli flexibilne preskúmať celý ostrov a pohodlne sa dostať do svojho ubytovania. Aerobus vás ale bezpečne a lacno odvezie aj do hlavného mesta Funchal. 

Nespútaná Madeira: Rajská záhrada uprostred oceánu

Prečítajte si aj:

Nespútaná Madeira: Rajská záhrada uprostred oceánu

Ubytovanie

Madeira

Madeira Shutterstock

Väčšina ubytovania na ostrove Madeira sa nachádza vo Funchale a od hostelov cez vidiecke hotely až po luxusné hotely tu určite nájdete vhodné ubytovanie. Obrovské hotelové komplexy sú tu však skôr vzácnosťou. Môžete sa tešiť na menšie, individuálne hotely. Výhodou prenocovania v hlavnom meste je množstvo reštaurácií a obchodíkov priamo pred dverami vašej hotelovej izby. 

Letím na Madeiru

Miestna kuchyňa

Na Madeire je jedlo hlavne zdravé a chutné. Okrem rybích a mäsových jedál so zemiakmi a zeleninou sú tu aj niektoré portugalské špeciality, ktoré sú pre ostrov veľmi typické. Milovníci rýb by určite mali ochutnať 1,5 metra dlhého pásavca čierneho, hlbokomorskú rybu, ktorá sa vyskytuje iba na Madeire a v Japonsku. Na Madeire sa ryby často spájajú s ovocnými prvkami. Za delikatesu na ostrove sa považujú aj mäsové špízy s volským mäsom, ktoré sa podávajú na vavrínovom konári. 

Vegetariáni si vyberajú Bolo do Caco, pečivo podávané s pikantným cesnakovým maslom. Národnými nápojmi sú víno Madeira a Poncha, ovocná pálenka z cukrovej trstiny obohatená o med, citrón a pomaranč. 

Madeira

Madeira Shutterstock

Často kladené otázky

Nižšie nájdete ďalšie dôležité otázky o Madeire, na ktoré sme vám odpovedali. 

1. Kam ísť na dovolenku na Madeire? 

S maximálnou dĺžkou 57 kilometrov je Madeira prehľadným dovolenkovým ostrovom. Hlavným mestom ostrova je Funchal na juhu. Ďalšie menšie mestá sú zoradené ako šnúra perál pozdĺž pobrežia okolo ostrova. Na východe pri Machicu je hustejšie osídlenie, zatiaľ čo vo vnútrozemí ostrova dominujú krajine hory a členité údolia. Ak dávate prednosť mestskému prostrediu, hľadajte hotel vo Funchale a východnej časti ostrova. Aktívnu dovolenku si tam môžete doplniť kultúrou a nákupmi. 

2. Čo môžete robiť na Madeire? 

Dovolenka na Madeire osloví najmä tých, ktorí majú chuť na originálne a dobrodružné prírodné zážitky. Najväčšou zvláštnosťou ostrova je v tomto smere tajomný rozprávkový les. Pozostáva zo starých vavrínových stromov, ktoré pokrývajú dobrých 20 % ostrova. Tento jedinečný les nazývaný „Larisilva“ je chránený prírodnou rezerváciou na východe ostrova. Madeira tiež ponúka skvelé miesta na potápanie a dovolenku na pláži, ako sú Caniço, Garajau, Machico, Caniçal a Santa Cruz. A pred Madalena do Mar stojí potopená loď, ktorá vytvorila umelý útes. Najvyššia hora Madeiry, Pico Ruivo (1 862 m), je tiež centrom fantastickej turistickej a horolezeckej oblasti. 

3. Kde je na Madeire najlepšia pláž? 

Madeira nie je typický ostrov na kúpanie, no napriek tomu sú tu krásne pláže. Madeira je tiež jedným z miest, kde sa dá kúpať v mori aj v zime. Romantické piesočnaté pláže sú neďaleko Calhety. Prírodné kamienkové pláže nájdete západne od Funchalu a kúpacie pláže sú aj pri Madalena do Mar, Porto da Luz alebo Faial. Môžete však využiť niektorý z bazénov na Madeire, ktoré sú často naplnené slanou vodou a zasadené do lávových kameňov. Ako už bolo spomenuté vyššie, neďaleko Porto Moniz je dobré kúpalisko s morskou vodou. 

4. Máte nejaké tipy na Madeiru s deťmi? 

Mimoriadne atraktívna krajina umožňuje stráviť veľa aktívnych dní aj cyklistikou, jazdou na koni, golfom alebo turistikou. Nechýbajú ani kultúrne ponuky, napríklad v starom meste Funchal. Deťom odporúčame najmä aktivity v aquaparku v Santa Cruz alebo v zábavnom parku v Santane. Funchal má aj planetárium a interaktívne múzeum. Veľkou atrakciou pre deti i dospelých sú výlety loďou za veľrybami a delfínmi v Atlantickom oceáne. 

5. Aké zvieratá sú na Madeire? 

Ak dovolenkári nechcú objavovať len priezračnú vodu na pobreží Madeiry a exotickú flóru v horách, hlavnou atrakciou ostrova sú nádherné kvety. Nespočetným druhom sa darí v každom ročnom období. V zimných mesiacoch tu natrafíte na vianočné hviezdy vysoké ako človek a na jar žiaria fialové stromy Jacaranda. V lete sú tu však červené a fialové tóny popínavých rastlín a na jeseň jemné kvety stromov hodvábnej vlny. Na Madeire je však len pár zvierat. Možno natrafíte na králika alebo diviaka. V každom prípade tu nie sú žiadne hady, iba jašterice. Môžete tu pozorovať aj farebné motýle. 

Inak rozmanitosť druhov spočíva v mori: pri potápaní môžete okrem iných objaviť sasanky, manty a uškatce. Dobré príležitosti na objavovanie podmorského sveta prichádzajú z Caniço, Garajau, Machico, Caniçal a Santa Cruz.  

6. Koľko stojí dovolenka na Madeire? 

Madeira je pomerne lacná, berúc do úvahy typický príplatok za tovar, ktorý je na ostrovoch vždy drahší ako na kontinente. Po druhé, v hlavnej sezóne dochádza k zvýšeniu cien, keďže obmedzený ostrov je pomerne obľúbený a vyhľadávaný. Platí tu pravidlo: Kto skôr príde, ten skôr berie. 

Lovci úspor najlepšie využijú skoré zľavy, ak viete s dostatočným predstihom, že chcete letieť na Madeiru. Pre last minute rezervujúcich na Madeiru bude aj zájazd lacnejší. V tomto prípade je však potrebná spontánnosť. Ak má mať hotel určitý komfort, bude to samozrejme o niečo drahšie. Jednoduché hotely s bazénom a výhľadom na more nájdete už od 30 eur na osobu/noc. 

7. Akú menu má Madeira? 

Madeira je súčasťou Portugalska, ktoré je zase členom eurozóny a ako svoju menu používa euro. Madeira má euro od 1. januára 1999. Ak so sebou na dovolenku nechcete nosiť veľkú hotovosť, na Madeire sa vždy dajú zohnať eurá z bankomatov. Tie možno nájsť aj vo vidieckejších oblastiach a fungujú ako bankomaty na Slovensku. Vybrať si však môžete len do maximálnej výšky 200 eur. Potom sa účtujú dodatočné poplatky. Ak cestujete vo Funchale a okolí, takmer všade sa dá platiť aj platobnou kartou. 

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.