Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Najkrajšie majáky v Portugalsku

Majáky sú symbolmi bezpečia, a to aj napriek skutočnosti, že sa od ich používania pomaly upúšťa. Vysoké svietiace veže vzdávajú hold dávnemu staviteľstvu, pretože sa aj napriek náročným podmienkam a mnohokrát nepriaznivému počasiu dochovala celá rada z nich až do súčastnosti. Každá prímorská krajina nejaký ten maják má, inak tomu nie je ani v Portugalsku. Viete, kde sa nachádzajú tie najkrajšie portugalské majáky?

1. Maják na Ponta do Pargo

Na najzápadnejšom cípe portugalského ostrova Madeira, v obci Ponta do Pargo, sa nachádza maják z roku 1922. Jeho výška je 14 metrov, viditeľný je už 50 km od pobrežia. K automatizácií majáku došlo v roku 1989, od roku 2001 tu funguje malé múzeum majákov. Hlavnou devíziou tohto miesta sú úchvatné ďaleké výhľady z útesu, na ktorom je maják umiestnený. Zážitkom je aj samotná cesta k majáku, pretože vedie po ceste, ktorá je obklopená bujnou vegetáciou, ktorou celá Madeira oplýva.

Maják na Ponta do Pargo

Maják na Ponta do Pargo

2. Maják na myse sv. Vincenta v Algarve

Mys svätého Vincenta (Cabo de Sao Vicente) na najjuhozápadnejšom cípe Európy sa môže pochváliť impozantným majákom, ktorý je umiestnený na niekoľko desiatok metrov vysokom skalnatom útese. Vybavený je moderným svetelným zariadením, jeho svit je dôležitým orientačným bodom pre lode, ktoré sa plavia zo západnej Európy do Stredomoria. Pôvodná svetelná veža bola postavená už v roku 1846, kedy svietila pri spaľovaní olivového oleju. Maják na myse sv. Vincenta je údajne najvýkonnejším zariadením tohto typu v Európe, jeho dosah je úctyhodných 95 km. Priamo k nemu sa nedostanete, čo vás ale nemusí prílš trápiť. Krásne je predovšetkým jeho okolie. Strmé skaly nad hladinou nespútaného Atlantiku budia rešpekt aj zaslúženú pozornosť.

Maják na myse sv. Vincenta v Algarve

Maják na myse sv. Vincenta v Algarve

3. Maják Felgueiras (Farol de Felgueiras)

Na rieke Douro vo farnosti Fot de Douro, priamo v centre portugalského mesta Porto sa nachádza starobylý maják Felgueiras. Táto desaťmetrová šesťuholníková stavba zo žulového kameňa bola postavená a uvedená do prevádzky v roku 1886, avšak s konštrukciou sa začalo už v roku 1730. V roku 1979 bola prevádzka zautomatizována, o tridsať rokov neskôr deaktivovaná. Atlantický oceán sa v týchto miestach triešti o mólo a vytvára obrovské vlny, a tak je okolie majáku veľmi pôsobivé a fotogenické.

Maják Felgueiras

Maják Felgueiras

4. Maják na myse Roca (Cabo da Roca)

Na 140m vysokých, strmých útesoch mysu Cabo da Roca, najzápadnejšom výbežku nielen Portugalska, ale aj celého európskeho kontinentu, sa týči biely maják z 18. storočia, ktorý je súčasťou bývalej porugalskej pevnosti. Blízko dodnes funkčného majáku sa nachádza kamenný stĺp s bielym krížom a pamätnou doskou a tiež predajňa suvenírov a malé infocentrum. Krásne útesy sú domovom morských a  sťahovavých vtákov, dole pod nimi hučí nekonečný oceán. Ak si počkáte na strmých skaliskách na západ slnka, naskytnú sa vám fantastické výhľady.

Maják na myse Roca

Maják na myse Roca

5. Maják Santa Marta v Cascais

Na juh od centra portugalského mesta Cascais sa nachádza neprehliadnuteľný maják Santa Marta. Postavený bol v susedstve pevnosti zo 17. storočia v roku 1868, aby poskytoval osvetlenie zátoke Cascais. Štvorhranná, 8 metrov vysoká, modro-biela majáková veža s červenou lucernou patrí k najväčším ozdobám prístavného mestečka. Maják a pevnosť v sebe ukrývajú malé múzeum. Medzi exponátmi nájdete napríklad rôzne typy lámp používaných v minulosti, ale aj zaujímavé informácie o povolaní strážcov majáku. Na terase pevnosti si môžete, pri šálke dobrej kávy v miestnej kaviarni, vychutnať krásny výhľad na útesy a vnímať milú atmosféru pestrofarebného mestečka Cascais, ktroé si dodnes zachovalo svoju rybársku tradídciu.

Maják Santa Marta v Cascais

Maják Santa Marta v Cascais

6. Maják na myse Espichel (Farol do Cabo Espichel)

Maják Cabo Espichel bol postavený v roku 1790 na mieste pôvodného majáku z roku 1430. Už vtedy bola voda okolo mysu Espichel veľmi zrádna. Stavba je 32 m vysoká, mohutné útesy pridávajú ďalších 130 m nadmorskej výšky. Práve vďaka veľkej výške je svetlo majáku viditeľné za jasných nocí až do vzdialenosti cca 40 km od pobrežia. Pri hustej hmle znie z majákovej veže hlasná siréna. Najstaršou časťou budovy je biela hexagónová veža, okolité časti  komplexu boli dostavané v roku 1900. Každú stredu od 14:00 do 17:00 hod je maják otvorený pre verejnosť. Vstup je zdarma, avšak výklad aj všetky popisky sú iba v portugalčine. Kúsok od majáku sa nachádzajú veľmi zaujímavé a vzácne fosílne odtlačky dinosaurov z obdobia druhohôr, ktoré rozhodne stoja za prehliadku.

Maják na myse Espichel

Maják na myse Espichel

7. Maják Farol da Maia (Azorské ostrovy)

Poslednou zástavkou a pomyselnou bodkou za putovaním po stopách najkrajších portugalských majákov sú Azorské ostrovy, respektíve najstarší z nich, Santa Maria, ktorý sa pyšní majákom Farol da Maia. Ide o zaujímavú historickú budovu s úžasnými výhľadmi do širokého okolia. Z jeho ochodze možno vidieť napríklad priezračné jazierko, či nádherné hlboké zálivy lemované belostnými plážami.

Maják Farol da Maia

Maják Farol da Maia

article_not_published Iveta Zouharová

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.