Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Vystúpte si na Eiffelovu vežu pre nevšedný zážitok!

Eiffelova veža v Paríži

Eiffelova veža v Paríži

Eiffelova veža patrí k Parížu ako socha Slobody k New Yorku alebo Big Ben k Londýnu. Nedokážeme si predstaviť jedno bez druhého. A ešte ťažšie je predstaviť si krajší zážitok než ten, ktorý prináša večerné plavba po Seine. Keď sa zotmie a výletnú loď vypláva na rieku, Eiffelovka sa v diaľke rozsvieti a predvedie užasnutým turistom tú najpôsobivejšiu svetelnú show, na ktorú budú spomínať ešte mnoho rokov.

Ako dobre poznáte Eiffelovu vežu?

Oceľová veža bola postavená v rokoch 1887-1889 pri príležitosti stého výročia veľkej francúzskej revolúcie a Svetovej výstavy, ktoré sa v Paríži konala roku 1889. Pôvodne tu mala stáť iba 20 rokov, ale pretože sa stala významnou meteorologickou stanicou a neskôr aj rozhlasovým a televíznym vysielačom , bola zachovaná. Až do roku 1930, kedy ju prekonal newyorský mrakodrap Chrysler Building, bola s výškou 300,65 m najvyššou stavbou sveta. Dnes meria vrátane antény 324 m. Pomenovaná je, ako iste viete, po svojom konštruktérovi Gustavovi Eiffelovej, ktorý navrhol oi. Tiež nosnú konštrukciu sochy Slobody.

Pre Parížanou bola Eiffelovka spočiatku len tŕňom v oku, vadou na kráse pekného mesta. Spisovateľ Guy de Maupassant dokonca pravidelne navštevoval reštauráciu vnútri veže, pretože vraj bola jediným miestom, odkiaľ sa na vežu nemusel pozerať. Medzi jej kritikmi patrili tiež Émile Zola a Alexander Dumas mladší. V dnešnej dobe, keď sa zaradila k najvýznamnejším a najnavštevovanejším turistickým cieľom sveta, vzbudzuje Eiffelovka u Parížanov patričnú hrdosť. Stala sa aj predlohou radu imitácií, napr. Pre Petrínsku rozhľadňu či Blackpool Tower.

Veža je pomenovaná po Gustavovi Eiffelovi

Veža je pomenovaná po Gustavovi Eiffelovi

Jeden z najkrajších pohľadov na Paríž ...

Aj ten, kto trpí strachom z výšok, by sa mal tentoraz prekonať a vystúpiť na Eiffelovku. Verte, že čarovný výhľad na mesto vám za to stojí. Koniec koncov nemusíte až na vrchol, stačí napríklad do prvého poschodia. Veža má tri vyhliadkové plošiny. Pod balkónom tej prvej sa po celom obvode tiahne nápis zložený z mien významných vedcov. Tromi nohami veže jazdia lanovky do prvého a druhého poschodia. Vo štvrtej nohe je schodisko pre peších, ktoré by mal v pohode zvládnuť aj menej zdatný turista. Z druhého poschodia potom vedú výťahy do tretieho.

Lanovka na Eiffelovku

Lanovka na Eiffelovku

Prvé poschodie sa nachádza 57 m nad zemou a môže pojať až 3000 ľudí naraz. Nájdete tu reštauráciu, kaviareň, bufet, kino uvádzajúci filmy o veži, dokonca aj zmenáreň a poštu, kde sa predávajú známky s označením "La Tour Eiffel - Paris". Vzrušujúce dojmy vám prinesie priehľadná sklenená podlaha. Druhé poschodie 115 m nad zemou zvládne nápor 1600 ľudí naraz. Nachádza sa v ňom preslávená reštaurácie Le Jules Verne, ktorá dostala hviezdu od Michelinovho sprievodcu a má aj svoj súkromný výťah. plocha tretieho poschodia vo výške 275 m unesie súčasne 400 ľudí. Široká verejnosť sa tam však dostane len výťahom, schodisko vedúce z druhého poschodia je pre ňu uzavreté. Sídli tu meteorologické laboratórium. Prezrieť si môžete rekonštrukciu kancelárie Gustava Eiffela, ktorej jedinečnú atmosféru dotvárajú realistické voskové postavy. Dodajme ešte, že v jednotlivých poschodiach sú samozrejme k dispozícii pomerne slušné toalety.

Pohľad na Paríž z Eiffelovej veže

Pohľad na Paríž z Eiffelovej veže

Dole pod vežou si iste všimnete busty Gustava Eiffela, tie sem roku 1923 umiestnil francúzsky sochár a maliar Antoine Bourdelle.

Otváracia doba a vstupné na Eiffelovu vežu

Eiffelova veža je otvorená každý deň v roku, okrem 14. júla 2018. Lanovky sú rovnako ako schodisko prístupné od 9:30 do 0:45 v období od 8. do 12. mája 2018, od 21. júna do 6. júla a ďalej tiež od 27. augusta do 1. septembra tr

Netradičný pohľad na Eiffelovu vežu

Netradičný pohľad na Eiffelovu vežu

V období medzi 7. júlom a 26. augustom možno Eiffelovu vežu navštíviť už od deviatich hodín, s posledným prístupom o polnoci. Po zvyšok roka sem môžete zavítať kedykoľvek od 9:30 do 23:45, ak pôjdete lanovkou, alebo od 9:30 do 18:30 s posledným prístupom v 18 hodín po schodisku.

Do druhého poschodia sa dá dostať lanovkou za 16 € (mládež za 8 €, deti od štyroch rokov za 4 €) alebo po schodisku za 10 € (mládež za 5 €, deti od štyroch rokov za 2,50 €). Mladšie deti majú vstup zdarma. Výťah do najvyššieho poschodia stojí 25 € (mládež za 12,50 € a deti od štyroch rokov za 6,30 €).

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.