Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Viete, aké pamiatky skrýva neďaleká Budapešť?

Pohľad na Budapešť

Pohľad na Budapešť

Každý vie, ako krásne sú mestá Paríž, Viedeň alebo Rím. O Budapešti sa už toľko nehovorí, a pritom má rozhodne čo ponúknuť! Hlavné mesto Maďarska je plné pôsobivých pamätihodností a atraktívnych miest, na ktoré sa teraz môžeme spoločne pozrieť.

Budínský hrad

Historický hrad, nazývaný tiež Kráľovský palác, býval kedysi honosným sídlom uhorských kráľov a od roku 1987 figuruje na Zozname svetového dedičstva UNESCO. Pochopiteľne patrí k najnavštevovanejším miestam Maďarska, a dokonca k najkrajším kráľovským rezidenciám na svete. V areáli sa nachádza okrem iného. Maďarská národná galéria, Maďarské historické múzeum a Széchenyiho národná knižnica.

Budínsky hrad, Budapešť

Budínsky hrad, Budapešť

Parlament (Országház)

V Budapešti som bola zatiaľ len raz a spomínam si, že ma najviac zo všetkého ohromilo sídlo Maďarského parlamentu, Országház. Nachádza sa na nábreží Dunaja. Vo dne je úchvatné, ale ešte úchvatnejšie býva večer, keď je celé jasne osvetlené. Stavbu navrhol Imre Steindl. Bola dokončená roku 1902 a má 691 luxusne zariadených izieb. Turisti majú však možnosť zhliadnuť len niektoré z nich. K najlákavejším tunajším pokladom patrí kupolová sieň, kde je vystavená koruna sv. Štefana, vlastne najvýznamnejší národný symbol.

Budova parlamentu, Budapešť

Budova parlamentu, Budapešť

Budova býva otvorená návštevníkom od 8:00 do 18:00 (od 1. apríla do 31. októbra) alebo do 16:00 (od 1. novembra do 31. marca). Pre viac informácií sa pozrite na webovú stránku. Základné vstupné pre občanov EÚ nad 24 rokov predstavuje aktuálne 2400 HUF, tí mladší (študenti) zaplatia 1300 HUF. Deti do šiestich rokov majú vstup zdarma.

Maďarská štátna opera

Novorenesančnú Maďarskú štátnu operu navrhol Miklós Ybl v roku 1884. Je to jedna z najkrajších stavieb Budapešti, ktorej priečelie zdobia sochy múz a operných velikánov, ako bol Puccini, Mozart alebo Verdi. Interiér oslňuje mramorovými stĺpmi, pozlátenými klenutými stropmy, lustre a takmer dokonalá akustika. Návštevu budovy si možno zvyčajne dopriať od 15:00 do 16:00 hod. Vstupenky môžete zakúpiť na mieste vo foyer medzi desiatou a osemnástou hodinou. Online nákup bohužiaľ nie je možný. Podľa cenníka k roku 2017 platí dospelý návštevník 2990 HUF. Cena pre študentov činí 1990 HUF. Bližšie informácie hľadajte priamo na webe opery.

Maďarská štátna opera

Maďarská štátna opera

Bazilika svätého Štefana

Neoklasicistická bazilika bola postavená pred viac ako pol storočím a dokončená roku 1905. Nesmierne významná duchovná stavba je vo vnútri skôr tmavá a ponurá, ale kupola v hornej časti poskytuje pekný výhľad. Hlavnú atrakciu však predstavuje mumifikovaná pravá ruka sv. Štefana, uložená v relikviári. pri vstupe do baziliky je požadovaný príspevok v sume 200 HUF / 1 EUR (aktuálne v roku 2011). Otvorené býva od 9:00 (pondelok-sobota) alebo od 7:45 (nedeľa) do 19:00 hod.

Bazilika svätého Štefana, Budapešť

Bazilika svätého Štefana, Budapešť

Veľká synagóga

Ohromujúca Veľká synagóga je najväčšou v Európe. Bola dokončená v roku 1859 a má romantické španielske aj maurské architektonické prvky. Vo vnútri sa nachádza Maďarské židovské múzeum a archív, obsahujúci objekty súvisiace s náboženstvom i každodenným životom. Na severnej strane synagógy stojí pamätník holokaustu v tvare tzv. Stromu života (Tree of Life). Na listoch kovového stromu sú zapísané mená niektorých rodín zo stoviek tisíc obetí, zavraždených nacistami v rokoch 1944-45.

Veľká synagóga, Budapešť

Veľká synagóga, Budapešť

Széchenyiho reťazový most

Reťazový most bol vôbec prvý most v Budapešti vedúci cez Dunaj. Vznikal v rokoch 1839 až 1849 a spája mestské časti Budín a Pešť. Napriek názvu sa jedná o visutý most, ktorý býva v noci pekne osvetlený. Okrem dvojprúdovej vozovky je tu aj praktický chodník pre peších, a tak sa tu môžete prechádzať v pokoji a bez náhlenia.

Széchenyiho reťazový most, Budapešť

Széchenyiho reťazový most, Budapešť

Rybárská bašta

Neogotická a sčasti tiež neorománska stavba, nachádzajúca sa v západnej časti mesta zvanej Budín, bola postavená v rokoch 1895 až 1902. Jej sedem veží predstavuje sedem maďarských kmeňov, ktoré sa usadili v Karpatskej kotline roku 896. Z terasy je krásny výhľad na Dunaj, Margitin ostrov, Pešť na východe a na Gellértovu horu. Medzi baštou a Matyášovým chrámom stojí bronzová jazdecká socha sv. Štefana.

Rybárska bašta, Budapešť

Rybárska bašta, Budapešť

Park sôch

Na záver si doprajme prechádzku po parku, ktorý je domovom pre viac ako 40 sôch, búst a plakiet socializmu i komunizmu, znázorňujúcich Lenina, Marxa, Engelsa a ďalších. Park sôch leží 10 km juhozápadne od centra a ponúka zážitok úplne zvláštneho druhu. Je prístupný od 10:00 za poplatok 1500 HUF (dospelý) či 1000 HUF (študent).

Park sôch, Budapešť

Park sôch, Budapešť

Zisťujem, že som ešte veľa zaujímavých miest nevidela, napr. Etnografické múzeum, budapeštiansku sochu Slobody alebo Dom teroru. Takže sa do Budapešti budem musieť niekedy v budúcnosti vypraviť znova. A vy to určite urobte tiež, nebudete ľutovať.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.