Rumunsko Rumunsko

  • Miestna kuchyňa

    Rumunsko je poľnohospodárska krajina, pestujú sa tu paradajky, uhorky, lilky, papriky. Varia sa výdatné jedlá bez prílišnej rafinovanosti a prevláda dedinská strava.

    Rumunské špeciality:

    Ardei copti - pečené paprikové lusky v omáčke z vinného octu.

    Cascaval pané - vyprážaný syr s opečenými zemiakmi.

    Ciorba de Burta - držková polievka so šľahačkou a feferonkami.

    Clatite - palacinky s marmeládou alebo čokoládou.

    Cozonac - kysnutý koláč s hrozienkami.

    Musaca - zapečený nákyp z lilkov a mletého mäsa.

    Pastrama - sušená hydinová alebo hovädzia šunka.

    Tochitura moldoveneasca - vyprážané bravčové v korenistej omáčke.

    Papanasi - šišky s tvarohom a šľahačkou.

    Rumuni majú taktiež výborné víno (Tarnave, Jidvei, Murfatlar, Feteasca) a ovocné destiláty, ktoré pália zo sliviek, zo sladu, z hrušiek, z jabĺk.