Irak Irak

  • Miestna kuchyňa

    Iracká kuchyňa má tradíciu dlhú 10 000 rokov. Svoj vrchol dosiahla v Bagdade v čase, keď toto mesto bolo centrom islamskej ríše. Neskôr bola výrazne ovplyvnená kuchyňami susedných krajín, prevažne Iránu, Turecka a Sýrie. Ako všetky ostatné oblasti kultúry je aj iracká kuchyňa ovplyvnená islamom, čo sa prejavuje okrem iného zákazom konzumácie bravčového mäsa a alkoholu. Obľúbeným pokrmom je mäso, najčastejšie kuracie a jahňacie v rôznych prevedeniach ako kebab, khouzí (baranie mäso s ryžou) a Kibby (pšeničné guličky s mäsom). Najčastejšou prílohou k mäsu je ryža. Medzi ďalšie bežné jedlá patrí dolma (plnená zelenina), jogurt, datle alebo masguf, grilovaná rybia špecialita, ktorá je považovaná za iracké národné jedlo. Ako korenie sa najčastejšie používa zmes Bahar.