Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

TOP 10 najlepších európskych miest roku 2023

Shutterstock

Od rušných metropol po pokojnejšie európske mestá, čitatelia magazínu Condé Nast Traveller zostavili rebríček TOP 10 destinácií, kde strávite krásne chvíle naprieč Európou. Prebojovať sa na špičku rebríčka nie je len tak, destinácia musí spĺňať hneď niekoľko kritérií: gastronomický zážitok, širokú ponuku špičkových hotelov, priateľských obyvateľov av neposlednom rade aj zaujímavú históriu. Výsledkom hodnotenia týchto oblastí je nižšie uvedený zoznam zostavený podľa priemerného percenta spokojnosti návštevníkov, ktoré si nenechali ujsť návštevu týchto európskych miest. Presvedčte sa sami o tom, aké poklady na vás čakajú v rôznych kútoch starého kontinentu.

10. Dubrovník, Chorvátsko

Shutterstock

Vydajte sa do južnej Dalmácie, kde sa na skale týči Dubrovník, obohnaný starobylým opevnením a subtropickou zeleňou. Po potulkách historickým centrom si užite odpočinok v tieni pomarančovníkov a v kľude si naplánujte výlet na okolité malebné ostrovčeky. Medzi najkrajšie patrí Lokrum. Nespútanú krásu a divokosť okolitej prírody oceníte, ak sa vydáte k vrcholu Srdj, kde sa vám prístavné mesto rozprestrie v celej svojej kráse. Prejdite sa po promenáde Stradun, užite si večer za počúvania miestneho symfonického orchestra alebo obdivujte kúzlo metropoly z kajaku. Ak ste fanúšikom kultového seriálu Hra o tróny, čerešničkou na torte bude pohľad na Kráľovo prístavisko, na ktoré budete mať výhľad ako na dlani.

Dovolenka v Chorvátsku

9. Reykjavík, Island

Shutterstock

Reykjavík vám dobije baterky oslnivou prírodou i sviežou energiou, ktorá srší z jeho ulíc ako horúce pramene z divokej islandskej prírody. Miest, kde sa skvele najete alebo kam si vyrazíte zabaviť sa, tu pribúda ako húb po daždi. V letných mesiacoch v hlavnom meste ožíva množstvo atraktívnych festivalov a v priebehu celého roka sa môžete zabaviť v prvotriednych hudobných baroch. V Reykjavíku nemožno prehliadnuť jeho dominantu, kostol Hallgrímskirkja. Suverénne najvyššia pamiatka široko ďaleko zaujme nielen ikonickou fasádou inšpirovanou skalnými útesmi, horami a ľadovcami, ale aj svojim interiérom.  V zimných mesiacoch si nenechajte ujsť jedinečné predstavenie, ktoré sa premieta uprostred panenskej prírody pri ostrove Grótta v západnej časti mesta. Stanete sa tu totiž priamymi svedkami polárnej žiary.

Dovolenka na Islande

8. Zürich, Švajčiarsko

Shutterstock

Najväčšie švajčiarske mesto vás privíta povestným poriadkom, čistotou, pokojom a pohodovou atmosférou, ktorá vládne ulicami naprieč celou metropolou. Zabudnite na trúbenie áut a oblaky výfukových plynov, srdce Zürichu je jednou veľkou pešou zónou, kam je vjazd povolený iba električkou. Vyberte si v spleti malebných uličiek tú najsympatickejšiu kaviareň, nezabudnite si objednať lahodné čokoládové pralinky a dajte si rovnú dvojitú porciu, pretože jeden kúsok nikdy nestačí. Ak sa chcete preniesť do centra luxusu a bohatstva, nemali by ste minúť slávnu nádražnú triedu Bahnhofstrasse. Obdivovať tu môžete najprestížnejšie butiky, výlohy luxusnńych klenotníctiev i módne výstrelky. 

Lago Maggiore, malebné jazero medzi Talianskom a Švajčiarskom

Prečítajte si aj:

Lago Maggiore, malebné jazero medzi Talianskom a Švajčiarskom

7. Bruggy, Belgicko

Shutterstock

Túžite vytiahnuť päty z domu, rozbehnúť sa do miest plných romantiky, zaujímavej histórie a skvelej gastronómie? Potom si zbaľte kufor a zamierte do Bruggy. Pri romantickej prechádzke historickými ulicami, môžete obdivovať zachovalú stredovekú aj gotickú architektúru. Pokiaľ chcete výlet poňať trochu nekonvenčne, prejdite si mesto plné tradičných farebných meštianskych domčekov na bicykli, alebo obdivujte jeho krásy z loďky pri prechádzke spletitou sieťou vodných kanálov. Až budete míňať niekoľkoročnú starostlivo vyleštené výklady, odkiaľ vás budú vábiť čokoládové pralinky najrôznejších veľkostí, tvarov a farieb, neváhajte a doprajte si sladkú zastávku. Bez nej by návšteva čokoládovej veľmoci nemohla byť nikdy kompletná. Každého gurmána poteší fakt, že tu na každom kroku narazíte na voňavé pekárne, romantické reštaurácie, útulné bistra alebo hlučné krčmičky, kde preslávené pivné špeciály tečú prúdom. V niektorej z nich si rozhodne užite aj zlatý klinec celého výletu v podobe mušlí s belgickými hranolkami.

6. Porto, Portugalsko

Shutterstock

Pokojné portugalské letovisko, ktoré je kolískou svetovo presláveného vína, nejde nemilovať. Hneď po príchode vás očarí panoráma historickej štvrti, kde jeden architektonický skvost strieda druhý, rad malebných domčekov tvorí idylickú kulisu a celému výhľadu dominujú siluety kostolných veží. Malebné výhľady dotvára rieka Douro, ktorá sa kľukatí v rytme melancholickej portugalskej hudby fado, ktorej pomalé tempo plynie rovnako pokojne, ako tunajší život. Nebojte sa tiež spomaliť a vychutnať si všetky tunajšie pôžitky, ako je pohár portského priamo od lokálneho vinára, prechádzka cez údolie alebo príval inšpirácie z nespočetných galérií. Nezabudnite ani na ochutnávku miestnych lahôdok, špecialitou Porta je vyhlásený mäsový sendvič Franciesinha.

11 málo známych miest Portugalska, ktoré budete chcieť navštíviť

Prečítajte si aj:

11 málo známych miest Portugalska, ktoré budete chcieť navštíviť

5. Dublin, Írsko

Shutterstock

Piata pozícia patrí smaragdovej metropole plnej parkov, ktoré po zotmení ožíva a otriasa sa v rytme živej hudby. Kochať sa krásou gregoriánskej architektúry môžete v samom srdci mesta, ktoré hravo zvládnete preskúmať krížom krážom pešo. Dominantou Dublinu je katedrála sv. Patrika, práve tu si môžete pripomenúť jedného z najslávnejších rodákov, autora Gulliverových ciest, Jonathana Swifta. Stopami literárnych velikánov je Dublin doslova pretkaný, nie nadarmo získal ocenenie Mesto literatúry. Inšpiratívna metropola je rodiskom románopisca Jamesa Joyca aj autora Štastného princa Oscara Wilda. Bohémovia a umelci dávnych čias alebo súčasní priateľskí a veselí Íri, všetkých spája záľuba v bujarom nočnom živote, ktorého centrom sa stal vyhlásený Temple bar. Nechajte sa zlákať rytmickou írskou hudbou alebo ochutnávku whisky, nájdete tú najväčšiu zbierku v krajine, ktorá má 450 druhov lahodného destilátu.

Dublin, mesto histórie a slávnej whiskey

Prečítajte si aj:

Dublin, mesto histórie a slávnej whiskey

4. Malaga, Španielsko

Shutterstock

Túžite po poriadnej porcii slnka a odpočinku? Možno by vám prospelo vypraviť sa do Malagy. Dosýta si tu užijete slnečné lúče, doplníte vitamín D a nasajete energiu všadeprítomného španielskeho temperamentu. Nechajte sa pohltiť svetom umenia tunajšieho rodáka Pabla Ruiza Picassa. Obdivovať jeho ikonickú kubistickú tvorbu môžete ako v jeho rodnom dome, tak v múzeu, ktoré nesie Picassovo meno. Pláže na Costa del Sol vás donútia zabudnúť na starosti všedných dní a nechať ich odplávať na vlnách Stredozemného mora. Až vás ranné lúče budú ťahať z postele, sadnite na bicykel a namierte si to k historickej tržnici Mercado de Atarazanas. Na vaše čuchové bunky zaútočia čerstvé ovocie, zelenina, ryby a ďalšie miestne lahôdky, navyše tu budete priamymi svedkami rušného pouličného života bežných Španielov, ktorí sú veľmi srdeční a priateľskí. Hneď za rohom si môžete objednať najlepší churros v meste. Sladké vyprážané podlhovasté šišky, ktoré sa namáčajú v horúcej čokoláde alebo karameli, sú stelesnením neba na jazyku.

Baleárské ostrovy: Vychutnajte si pravú španielsku siestu!

Prečítajte si aj:

Baleárské ostrovy: Vychutnajte si pravú španielsku siestu!

3. Oslo, Nórsko

Shutterstock

Považovať Oslo za ospalé a fádne, by bola obrovská chyba. Poznávanie tejto nórskej metropoly sa dá výstižne označiť tromi „P“ – príjemné, pohodové a pokojné. Mnoho cestovateľov tu oceňuje práve absenciu neznesiteľného ruchu a tiež to, ako poeticky mesto zapadá do nádhernej severskej prírody. Pokiaľ sa vám taká charakteristika páči, a navyše milujete umenie, kvety, fontány, sochy, sofistikovanú a modernú architektúru, budete sa tu cítiť ako losos v nórskej rieke. Pri potulkách po pamiatkovo chránenom jadre mesta pochopíte, prečo sú Nóri právom hrdí na svoju históriu. Pokiaľ vás pri pobyte v Osle prepadne túžba nasadnúť na kajak, vydať sa na túru, zalyžovať si alebo plachtiť na vode, nič vám nebráni. Všetky tieto kratochvíle sú tu na dosah ruky, ani nemusíte vytiahnuť päty z mesta. Okrajové časti sú husto zalesnené, pretkané turistickými chodníčkami a traťami na bežecké lyžovanie, stačí sadnúť na metro a za pár minút si užívať panenskú krajinu alebo sa vydať na pobrežie. V metropole nesmiete vynechať ani prechádzku po nábreží a pohľad na budovu opery, ktorá sa tu ako ľadová kryha vypína nad hladinou. Po jej svahovitej streche môžete vystúpať a užiť si panoramatický výhľad na okolité kopce a fjordy.

2. Kodaň, Dánsko

Shutterstock

Kodaň už niekoľko sezón borí prvé priečky rebríčkov v hlasovaní o najšťastnejšie mesto sveta. Príďte sa o tom presvedčiť sami, nasadnite na bicykel a vydajte sa v ústrety parkom, pamiatkam, reštauráciám alebo vymeňte bicykel za loďku a zvezte sa po jednom z kanálov. Na malebnom nábreží Nyhavn zaručene podľahnete nezameniteľnému genius loci tohto miesta, ktoré láka k nekonečným prechádzkam. Až sa pred vami rozprestrie otvorená hladina mora, môžete sa zasnene zahľadieť do diaľky rovnako, ako nežná hrdinka Hansa Christiana Andersena a kodanský symbol, bronzová Malá morská víla. Zábavné povyrazenie si doprajte v zábavnom parku Tivoli v susedstve hlavnej vlakovej stanice. Môžete sa tu vyblázniť na širokej škále atrakcií, kolotočov, zviezť sa na horskej dráhe starej 150 rokov! Gurmáni a milovníci špičkovej gastronómie zajasajú z výberu kodanských reštaurácií ovenčených michelinskými hviezdami. 

1. San Sebastian, Španielsko

Shutterstock

V hornatom Baskicku sa ukrýva pohodové letovisko, ktoré ovládlo rebríček a vyslúžilo si ocenenie najlepšieho európskeho mesta. Pokiaľ je pre vás San Sebastian stále španielskou dedinou, neváhajte a príďte objaviť jeho medové pláže, zaujímavý architektonický mix a množstvo gurmánskych základní, ktorým velia svetoznámi šéfkuchári. Mesto sa nie nadarmo stalo rajom všetkých labužníkov, blízka dostupnosť mora a použitie zaručene čerstvých surovín je jedným z dôvodov, prečo sa miestna kuchyňa teší takej obľube. Nesmiete odísť bez ochutnania pintxos, obdoby tapas, čo sú malé porcie rôznych slaných pochutín, ktoré k dokonalosti dovedie pohár vynikajúceho červeného vína z neďalekého regiónu La Rioja. Pestrý a vyhlásený je aj tunajší kultúrny život, ktorého vrcholom je medzinárodný filmový festival, ktorý na konci septembra do mesta privádza nielen hviezdy strieborného plátna, ale láka aj filmových nadšencov z celého sveta.

Poznáte Španielsko? 10 zaujímavých faktov o jednej z najnavštevovanejších krajín Európy

Prečítajte si aj:

Poznáte Španielsko? 10 zaujímavých faktov o jednej z najnavštevovanejších krajín Európy

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.