Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Európska zima: TOP 10 destinácií

Užite si Vianoce v Európe

Užite si Vianoce v Európe Shutterstock

Zima prichádza do Európy v mnohých podobách. Na polárnom severe prináša množstvo snehu, ale šetrí slnkom, zatiaľ čo v miernom Stredomorí naopak prekypuje lúčmi. S menšími frontami a výhodnejšími cenami je inšpiratívnym časom pre návštevu veľkomiest aj malebného vidieka.

Rovaniemi, Fínsko

Rovaniemi, Fínsko

Rovaniemi, Fínsko Shutterstock

Rovaniemi je oficiálnym pozemským sídlom Santa Clausa a rozhodne stojí za návštevu! Práve tam totiž odhalíte Santovo tajomstvo: fúzatý muž sa zdržuje v jaskyni s ohromným hodinovým mechanizmom, ktorý spomaľuje rotáciu Zeme, takže Santa stihne na Štedrý deň navštíviť deti z celého sveta. Vďaka všadeprítomnému snehu a sobom vládne na mieste rozprávková atmosféra. Múzeum Arktikum poskytuje náhľad do života v týchto zemepisných šírkach.

Objavte kúzlo Fínska: Mrknite na ponuku zájazdov

Vianočné trhy, Nemecko a Rakúsko

Magdenburg, Nemecko

Magdenburg, Nemecko Shutterstock

V decembri vyrastajú v európskych krajinách romantické historické trhy. Jedny z najkrajších nájdete v Nemecku a Rakúsku. Očakávajte roztomilé stánky, kde nakúpite všetko, na čo si spomeniete: od perníkov po sánky. Davy turistov priťahujú najmä slávne trhy v Kolíne nad Rýnom, Viedni a Mníchove, poctivá predvianočná atmosféra vás čaká aj v menších mestách.

Zažite vianočnú Viedeň: Vyberte si z našej ponuky zájazdov

Gurmánske tipy z Ruska, ktoré vás zaručene zahrejú

Prečítajte si aj:

Gurmánske tipy z Ruska, ktoré vás zaručene zahrejú

Národný park Abisko, Švédsko

Abisko, Švédsko

Abisko, Švédsko Shutterstock

Abisko v Laponsku je ideálnym cieľom pre milovníkov skutočnej zimy. V decembri a januári tu síce slnko nevychádza celé týždne, ale práve vďaka tme tmúcej je to jedno z najlepších miest k pozorovaniu polárnej žiary. Báječne sa tu vybláznite na bežkách v národnom parku alebo pri jazde s psím záprahom.

Túžite vidieť polárnu žiaru? Vydajte sa do Švédska!

Atény, Grécko

Atény, Grécko

Atény, Grécko Shutterstock

Viete, kedy je ideálna doba spoznávať starobylé dedičstvo Grécka? V zime! Všetky letné komplikácie - davy turistov, vysoké ceny, intenzívne horúčavy, znečistené ovzdušie - v zimných Aténach viac menej zmiznú. Nezabudnite sa odfotografovať pri Parthenone, poprednem pamätníku Akropoly.

Zaleťte na juh: Atény vás zahrejú na tele aj na duši

Tajné miesta v Grécku, ktoré musíte vidieť

Prečítajte si aj:

Tajné miesta v Grécku, ktoré musíte vidieť

Kodaň, Dánsko

Kodaň, Dánsko

Kodaň, Dánsko Shutterstock

Ak ide o čarovnú európsku zimu, je vôbec možné, aby nejaké miesto prekonalo domov Hansa Christiana Andersena? Vydajte sa do útulných kodaňských barov a kaviarní a sledujte, ako vonku poletuje sneh. V srdci mesta leží zábavný park Tivoli z 19. storočia, v období Vianoc tak úžasne romantický a gýčovitý! Nechajte sa okúzliť jeho krásnym osvetlením a zahrejte sa hrnčekom voňavého vareného vína, ktorému miestni hovoria glögg.

Vydajte se do rozprávky: Vyberte si z našej ponuky zájazdov do Kodane

Budapešť, Maďarsko

Budapešť, Maďarsko

Budapešť, Maďarsko Shutterstock

Páry korčuliarov ženúc sa ruka v  ruke po ľadovej ploche v mrazivom vzduchu - to je obraz malebného parku Városligeti Műjégpálya. Koncom novembra alebo začiatkom decembra sa západný okraj jazera v tieni hradu Vajdahunyad  premení na najväčšie vonkajšie klzisko Európy, ktoré poteší celú rodinu. A ak by vám snáď bolo príliš chladno, môžete navštíviť niektoré z termálnych kúpeľov, ktorými je Budapešť preslávená.

Korčuľovanie aj termále: Mrknite na zájazdy do Budapešti

Dokonalá dovolenka? Relax v maďarských termálnych kúpeľoch

Prečítajte si aj:

Dokonalá dovolenka? Relax v maďarských termálnych kúpeľoch

Jasná, Slovensko

Jasná, Slovensko

Jasná, Slovensko Shutterstock

Slovensko ponúka kvalitné lyžovanie, ubytovanie aj jedlo za prijateľné ceny. Za jedno z najlepších lyžiarskych stredísk je v tomto smere považovaná Jasná, najväčší skiareál na Slovensku s dlhými zjazdami. Tie lemujú zasnežené smreky zasadené do drsnej prírody krásnych Nízkych Tatier.

Zimné radovánky u nás: Pokochajte sa krásami na Slovensku

Andalúzia, Španielsko

Andalúzia, Španielsko

Andalúzia, Španielsko Shutterstock

V zime očakávajte v Andalúzii príjemné miere teploty. Poteší vás menej turistov pri hlavných atrakciách, ako je komplex palácov Alhambra v Granade alebo katedrála v Seville. Za snehom a zimnými športami zamierte do pohoria Sierra Nevada blízko Granady

Nasledujte leto: Vyberte si zo zájazdov do Andalúzie

Opilecká žranica: Odkiaľ pochádza to, čo jeme, ak sme opití?

Prečítajte si aj:

Opilecká žranica: Odkiaľ pochádza to, čo jeme, ak sme opití?

Sedmihradsko, Rumunsko

Sedmihradsko, Rumunsko

Sedmihradsko, Rumunsko Shutterstock

Oceľovo šedé nebo, holé stromy a praskanie snehu - aj takýto pohľad má svoje kúzlo. Dostanete ho v tajomnom zimnom Rumunsku. Nádherné stredoveké mestá Brašov a Segešvár delia iba dve hodiny jazdy vlakom. Bola by veľká škoda nechať si ich ujsť. Populárnym turistickým cieľom je pochopiteľne domnelý Draculov hrad Bran.

Vyjdite po stopách upírov: Zájazdy do Rumunska za babku

Benátky, Taliansko

Benátky, Taliansko

Benátky, Taliansko Shutterstock

Neexistuje snáď žiaden človek, v ktorom by nevzbudil údiv a záujem februárový benátsky karneval. Prepracované kostýmy a trochu strašidelné masky oživujú pestrú históriu tunajších kanálov. Kostýmové tance berú dych, buďte však pripravený na záplavu turistov a ubytovanie si rezervujte dopredu.

Vyhoďte si z kopýtka na karnevale: Vyberajte z našej ponuky zájazdov do Benátok

Po stopách Levieho kráľa: Ktoré miesta inšpirovali obľúbený film?

Prečítajte si aj:

Po stopách Levieho kráľa: Ktoré miesta inšpirovali obľúbený film?

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.