Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Dokonalá dovolenka? Relax v maďarských termálnych kúpeľoch

Dokonalá relaxácia

Dokonalá relaxácia Shutterstock

Tušili ste, že Maďarsko je ozajstným vodným rajom? Nájdete tu 207 liečivých prameňov a 70 miest sa pyšní dokonca klasifikáciou "termálna či liečivá kúpeľná oblasť", pričom kúpeľov je tu cez tri sto.

Kúpeľnú tradíciu do Maďarska priniesli Rimania, ktorí si bez vodných radovánok nevedeli predstaviť ani čiastočné obsadzovanie cudzieho štátu. Ako bolo naložené s ostatnými rímskymi tradíciami nevieme, ale práve kúpeľníctvo si miestni obyvatelia osvojili naozaj výborne. A trúfame si povedať, že ho Maďari povzniesli na vyššiu úroveň. V maďarských kúpeľoch sa totiž budete cítiť ako v raji na zemi.

Moderné Bükfürdó

Bükfürdő, Maďarsko

Bükfürdő, Maďarsko

Kúsok od rakúskych hraníc sa na 14 hektároch rozkladá moderný kúpeľný areál, ktorý láka návštevníkov nielen  na kúpele, ale aj na pohyb a zábavu. Celkom 32 bazénov rôznych rozmerov ponúka vodu klasickú aj termálnu, teplotne sa niektoré bazény môžu pohybovať až okolo 38 stupňov. Využiť môžete hneď niekoľko liečebných procedúr, veľmi obľúbená je napríklad elektroterapia či magnetoterapia. Nielen jednotlivci, ale aj páry sa schádzajú zo širokého okolia a hojne využívajú ponuku masáži a všetkých procedúr, ktoré tento areál svojim hosťom rád poskytuje. Pre aktívnych rekreantov je tu pripravené bohaté využitie v podobe športových ihrísk, zahrať si môžete napríklad beach volejbal, badminton, foot-tenis, plážový futbal a mnoho ďalšieho. Na svoje si prídu aj rodiny s deťmi, na deti totiž okrem bazénov čaká aj modernejšie detské ihrisko.

Objavujte: Najvýhodnejšie pobyty v termálnych kúpeľoch

Széchényi v srdci hlavného mesta

Széchényi, Budapešť

Széchényi, Budapešť Shutterstock

Ak si naplánujete výlet po Budapešti, tento kúpeľný komplex rozhodne neunikne vašej pozornosti. Leží totiž priamo v srdci hlavného mesta a svojim historickým vzhľadom vytvára jedinečnú atmosféru. Jedná sa zároveň o jedny z najväčších kúpeľov v Európe - ponúka niekoľko vnútorných aj vonkajších bazénov a môžete si užiť okrem iného niektorú z obľúbených wellness procedúr. Vyhľadávané sú aj pre svoje liečivé vlastnosti - majú blahodárny vplyv na osoby s reumatologickými problémami, gynekologickými ťažkostiami, či na každého, kto sa lieči s pohybovým aparátom. A pretože sa nachádzajú priamo v centre veľkomesta, odporúčame spojiť návštevu kúpeľov s prehliadkou Budapešti.

Čítajte: Aké pamiatky skrýva neďaleká Budapešť?

Pápa plné aktivít

Wellness procedúry pre malé aj veľké dámy

Wellness procedúry pre malé aj veľké dámy Shutterstock

Kúpele Pápa sú veľmi obľúbené medzi zdatnými plavcami, keďže okrem iného disponujú aj veľkým plaveckým bazénom s chladnejšou vodou, ktorý je výborny pre udržanie kondície. Nájdete tu vnútroné aj vonkajšie termálne bazény s vynikajúcou kvalitou vody (číra a bez zápachu). Samozrejmosťou sú rôzne wellness procedúry, veľkej obľube sa teší aj saunový svet či parné kúpele. Zo všetkých týchto dôvodov je tunajšia voda odporúčaná predovšetkým pacientom s problémami pohybového aparátu či po úrazoch. Rodičia s malými deťmi určite ocenia malý detský bazénik so šmýkľavkou v tvare slona. Stredisko naviac disponuje vlastnou reštauráciou, po dni plnom vodných radovánok môžete vziať rodinu na niečo dobré a celý výlet tak ukončiť výborným gurmánskym zážitkom.

Historické stredisko Györ

Györ, Maďarsko

Györ, Maďarsko Shutterstock

Kúpele sa nachádzajú v rovnakomennom historickom mestečku a panuje tu veľmi príjemná atmosféra. Voda sa tu pyšní vysokým obsahom jodidu, vďaka čomu býva pobyt na tomto mieste odporúčaný predovšetkým pacientom so zlými kĺbami a svalmi, s gynekologickými ťažkosťami, či ochoreniami spojenými so zažívacím ústrojenstvom.

Okrem klasických termálnych bazénov tu nájdete zážitkové kúpalisko, deti sa môžu vyblázniť na tobogánoch a šmýkľavkách. Bazény sú naviac vnútorné aj vonkajšie, opäť vhodné pre všetky ročné obdobia. A pobyty vo vode je možné striedať s rozmanitou škálou kúpeľných a wellness procedúr, alebo navštíviť bohatý saunový svet, vstup do neho je možný v prípade záujmu dokúpiť zvlášť. Špecialitou je jaskyňa, do ktorej môže zavítať každý návštevník túžiaci po relaxácii na pokojnom a tmavom mieste s tou najteplejšou vodou - až 39 stupňov. Do jaskyne môžu všetky osoby staršie než 14 rokov a odporúčaná dĺžka pobytu je 20 minút.

Nechajte sa hýčkať najlepšími wellness hotelmi v Európe

Komplex myslí aj na hladných návštevníkov, preto môžete navštíviť reštauráciu na prvom poschodí, ktorá je preslávená svojimi maďarskými špecialitami. Tekuté občerstvenie si môžete dopriať vo vodnom bare. Platí sa tu iba v hotovosti, preto je lepšie mať pri ruke nejaké peniaze, a to najlepšie vo vodeodolnom púzdre.

Mosonmagyárovár, profesionálne kúpele

Mosonmagyárovár, Maďarsko

Mosonmagyárovár, Maďarsko

Nazývam ich profesionálnymi, keďže ich termálny prameň patrí medzi päť najúčinnejších vrámci celej Európy. Tunajšia jódová voda obsahuje naozaj veľké množstvo rozpustených solí a vďaka tomu je právom považovaná za liečivú. Vhodná je tak k inhalácii, ale aj pri rehabilitácii po chronickej bronchitíde či pri ochorení nosných dutín. Samozrejme sú tunajšie pramene blahodárne aj pre osoby liečiace sa s pohybovým ústrojenstvom aj so svalovým a kĺbovým ochorením, voda je dokonca vhodná k prevencii zubného kazu. Pred akoukoľvek zdravotnou procedúrou však rozhodne odporúčame konzultáciu s lekárom, ktorý vám okrem iného môže odporučiť, aké procedúry vám prospejú najviac. každý, kto hľadá pokojné miesto bez tobogánov a atrakcii sa tu bude cítiť ako v bavlnke. Celkom štyri bazény do teploty 38 stupňov, bahenné zábaly a masáže prospejú vášmu telu aj mysli.

Hýčkanie v kúpeľnom meste Sárvár

Sárvár, Maďarsko

Sárvár, Maďarsko

Každý, kto toto miesto pozná, si iste ako prvé vybaví hotel Park Inn a rozľahlý kúpeľný komplex, v ktorom sa tento rezort nachádza. Plánovanie pobytu plného relaxu a oddychu tak nikdy nebolo jednoduchšie! Pri pobyte v tomto hoteli máte po celú dobu zaistený elitný vstup do celého kúpeľného aj wellness centra cez krytú a vyhrievanú chodbu, aby bol váš oddych čo najpohodlnejší. Po vstupe do vodného sveta sa tak môžete tešiť na 5000 štvorcových metrov vodnej plochy. Relaxovať môžete pri wellness procedúrach, v saunách, aromatických kabinách. Veľkým lákadlom je aj široká ponuka rôznych druhov bazénov - vonkajší aj vnútorný, s plážou, vlnobitím aj šmýkľavkami.

Recept na tradičný maďarský guláš

Bük, prvotriedna kúpeľná záležitosť

Bük, Maďarsko

Bük, Maďarsko

Hľadáte pobyt plný luxusu a pohodlia, kde nebudete musieť nič riešiť? Zvoľte teda oblasť Bük a jej ponuku kvalitných hotelov s all inclusive a mnohými službami v cene. Veľmi obľúbený je predovšetkým Greenfield Hotel Golf and Spa, ktorý ponúka aj neobmedzené hotelové wellness v cene pobytu. Prepychové prostredie štvorhviezdičkového hotela a vynikajúce maďarské pokrmy podávané medzi jednotlivými procedúrami sú samozrejmosťou, rezort však ponúka aj niečo naviac. Ako už z názvu vyplýva, miesto si obľúbia predovšetkým milovníci golfu, ktorí si tu môžu týmto športom krátiť voľnú chvíľu. Na svoje si tu prídu aj rodiny s deťmi, pre ktoré je tu pripravený prekrásny detský svet.

Vyberajte: Najširšia ponuka zájazdov nielen do Maďarska

Visegrád uprostred prírody

Tobogán si zamilujú nielen deti

Tobogán si zamilujú nielen deti Shutterstock

Čistá príroda, Dunajský oblúk, prekrásna krajina a uprostred toho všetkého centrum pokoja a oddychu - termálne kúpele Visegrád aj s hotelom. Presne taký obrázok vidí každý, kto na toto kúzelné miesto zavíta. Ubytovanie, dobré jedlo a bohatý vodný svet vonku aj vo vnútri, to všetko môžete vyskúšať na jednom mieste. Stačí len skočiť do županu a prejsť si celý rezort spolu so všetkými ponukami a procedúrami, ktoré si pre vás tunajší personál pripravil. Izby sú veľmi dobre vybavené, rezort disponuje vlastným parkoviskom, fitness centrom, niekoľkými reštauráciami aj barmi, saunami aj bazénmi. Táto kombinácia je ideálna pre rodiny s deťmi, ktorým býva tento rezort veľmi často odporúčaný - vonkajšie atrakcie, šmýkľavky a bohatý detský program, to všetko zaistí tie najkrajšie zážitky z pobytu aj tím najmenším.

Praktické info

Čo si zbaliť?
Do batožiny si rozhodne dajte najlepšie dvoje plavky, osušku a pre všetky prípady aj kúpaciu čiapku. Pre väčši komfort si môžete pribaliť župan a prezúvky. Jedlo nie je potrebné brať, keďže väčšina kúpeľov už disponuje veľmi kvalitnou reštauráciou a hladovať vás rozhodne nikto nenechá. Dôležité je však neustále myslieť na pitný režim - napriek tomu, že ste vo vode, musíte si udržiavať správnu dávku aj vo vnútri vášho tela.

Ako sa dohovoriť
Keďže sú tu na turistov zvyknutí, dohovoríte sa bez problémov nemecky či anglicky, nie je nutné ovládať maďarčinu. Pre jednoduchšie hľadanie sa možno hodí poznať iba jedno slovíčko – fürdö, teda kúpele.

Forinty so sebou
Peniaze si radšej vymeňte na Slovensku. V kúpeľoch často nie sú zmenárne a mohli by vás tak stretnúť nepríjemné komplikácie. Nedeste sa toho, koľko forintov dostanete oproti množstvu eur. 10€ je totiž skoro 3200 forintov, záleží na aktuálnom kurze. Na čo si však dajte pozor je platnosť bankoviek - obzvlášť ak od vašej poslednej návštevy Maďarska ubehlo niekoľko rokov. Existuje totiž veľká šanca, že vycestujete s neplatnou bankovkou v hodnote 200 či 1000 forintov. Ak nepodceníte týchto pár záležitosti, rozhodne vás čaká oddych, na ktorý budete ešte dlho s láskou spomínať.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.