Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Recept, ako pripraviť tradičný maďarský guláš

Maďarsko je nádherná krajina. Osloví vás nádhernou prírodou, elegantnými mestami, liečivými prameňmi, vynikajúcimi silnými vínami, vrelou povahou miestnych obyvateľov i osobitou kuchyňou. Jednou z prvých asociácií pri vyslovení spojenia maďarská kuchyňa, býva obyčajne guláš. Ten pravý maďarský sa od toho nášho v mnohom líšia. Predovšetkým (k mojej veľkej radosti) obsahom čerstvej zeleniny a zemiakov. Pripomína skôr hustejšie polievku. Jeho chuť ma milo prekvapila. Avšak k príprave domácej verzie ma prinútila až poznámka našej pani učiteľky. Moja dcéra (ktorá zvyčajne vracia plný tanier) si vraj v škôlke dvakrát pridala guláš. Prijala som tento fakt ako výzvu a pokúsila sa uvariť originálnu verziu tejto maškrty.

Poradila som sa so skúsenejšími kuchárkami, prečítala niekoľko receptov a zistila, že základom úspechu je:

  1. Kvalitné hovädzie mäso (Odvážnejší kuchári môžu skúsiť odľahčenejšiu verziu s mäsom pštrosím či kuracím).
  2. Tá správna paprika.Najkvalitnejšia je bezpochyby tá zo Szegedu. Jej tmavo červená farba, plná chuť i vôňa dodajú jedlu ten správny šmrnc. Skúste si tento kulinársky klenot kúpiť alebo ešte lepšie priviezť zo svojej dovolenky v Maďarsku. Vyššia cena je bohato vyvážená kvalitou (aj veľmi malé množstvo výborne dochutí každý pokrm). Pri nákupe si dajte pozor na lacné napodobeniny. Originál je skutočne len jeden.
  3. Zákaz zahusťovaniu (Múka je v tradičnom guláši prísne zakázanou ingredienciou).
  4. Pozvolná príprava.

Na dokonalý maďarský guláš budete potrebovať:

  • 600 g kvalitného hovädzieho mäsa (najlepšie sa mi osvedčila hovädzie predné)
  • 2 lyžice masti (môžete použiť aj rastlinný olej)
  • 2 veľké cibule
  • 2 papriky – na farbe nezáleží (ja som dala oranžovú a zelenú)
  • 2 väčšie paradajky
  • 2 stonky zeleru aj s listami
  • 1 väčšia mrkva
  • 1 petržlen
  • 4 väčšie zemiaky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • vodu alebo studený vývar
  • 2 lyžice sladkej maďarskej papriky
  • pálivá mletá paprika
  • soľ
  • chilli papričku (Nie je nevyhnutne potrebné, záleží na osobnej chuti)

A môžeme začať s prípravou:

Mäso, cibuľu a zeleninu (papriky, mrkva, zeler, paradajky, petržlen, zemiaky) nakrájame na približne rovnaké kocky.

V hrnci na rozohriatej masti osmažíme do zlatista cibuľku. Pridáme cesnak a necháme rozvoniať. Cesnak vyberieme a dáme dole hrniec z platne. Orestovanú cibuľku posypeme sladkou mletou paprikou (nesmie sa smažiť, mohla by zhorknúť).

Umyté, osolené a na kocky nakrájané mäso zmiešame so zmesou cibule a červenej papriky a dáme pozvoľna smažiť. Z mäsa sa nám uvoľní šťava, ktorú necháme vyvariť. Prikryjeme pokrievkou a necháme variť (za občasného premiešania) až do zmäknutia. Podlievame troškou vody alebo vývaru.

Keď je mäso dostatočne mäkké, môžeme pridať na kocky nakrájanú zeleninu (papriky, paradajky, stopkový zeler, mrkvu, petržlen, zemiaky). Chvíľku podusíme a pridáme 0,5 l vody (alebo vývaru) a dusíme až do zmäknutia zeleniny. Dochutíme podľa osobných preferencií (soľ, chilli papričky). Výsledkom by mala byť hustejšia polievka. Ideálnou prílohou je čerstvý chlieb alebo (v maďarských receptoch sa uvádzaná) obdoba našich rezancov (múka, vajíčko, soľ, mlieko).

Ak vás láka viac omáčkovějšia verzia tejto pochúťky, potom si skúste vyhľadať recept na maďarský perkelt, pripravovaný z bravčového mäsa.

A keby ste počas prechádzky po Budapešti dostali chuť na tradičný gulyásleves či porkolt, tak skúste navštíviť reštauráciu Rustiko na pešej zóne historickej štvrti Pest. Príjemný podnik s milou obsluhou a letnou záhradkou má na svojom jedálnom lístku niekoľko variantov tejto polievky, ktorej ohlas šíria spokojní turisti ďaleko za hranice krajiny.

A nezabudnite si zo svojich ciest po Maďarsku priviezť chutné suvenírmi. Ja doporučujem sladkú aj pikantnú szegedskú papriku, uhorský salámu Pick či vyhlásené tokajské víno.

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.