Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Po stopách Levieho kráľa: Ktoré miesta inšpirovali obľúbený film?

Lev, kráľ zvierat

Lev, kráľ zvierat Shutterstock

Ako sa dalo očakávať, nový remake Disneyho animovaného filmu Leví kráľ zaznamenal obrovský úspech. Ak tiež patríte medzi jeho skalných fanúšikov, určite vás bude zaujímať, ktoré africké lokality inšpirovali konkrétne filmové scény. Podívajte sa s nami na známe miesta, o ktorých ste možno ani netušili, že sú skutočné.

Levia skala, sídlo kráľa

Chyulu Hills, Kenya

Chyulu Hills, Kenya Shutterstock

Keňa: pohorie Ndoto

Ak by sme mali vybrať jediný ikonický záber, bol by to rozhodne opičí šaman Rafiki, ktorý stojí na vrchole skaly a zdvíha do výšky novorodeného Simba. Vierohodné zachytenie africkej divočiny vo filme ma na starosť designer produkcie James Chinlund. Inšpiráciu pre skalu našiel v dramatickom pohorí Ndoto (západne od Národného parku Losai v severnej Keni) a v skalných formáciách pohoria Chyulu Hills na juhu.

Precestujte krajinu, ktorá inšpirovala filmárov: Vyberte si z našich zájazdov do Kene

Kráľovstvo v rezervácii

Park Serengeti

Park Serengeti Shutterstock

Keňa: Masai Mara

Leviu ríšu obývanú mnohými druhmi zvierat stelesňuje vo filme hojnosť afrického života. Členitý terén, rieky aj rozľahlé savany posiate agátmi, poskytujú ten správny uhol pohľadu, ktorý Chinlund hľadal. Objavil ho hlboko v Národnej rezervácií Masai Mara na juhozápade Kene, neďaleko hraníc s Tanzániou. Rezervácia sa preslávila vďaka každoročnému sťahovaniu pakoňov a zebier medzi Masai Mara a parkom Serengeti.

Hakuna Matata

Mount Kenya

Mount Kenya Shutterstock

Keňa: Mount Kenya

Vrcholy masívu, obklopené takmer nepreniknuteľným hvozdom, poslúžili pre predstavu lesa, kde sa Simba stretne s priateľmi Timonom, Pumbou a kde uvidí Mufasa. Ideálnu inšpiráciu poskytlo filmárom zalesnené údolie s ohromujúcim výhľadom na horu Mount Kenya a aj vresovisko Národného parku Aberdare.

Skrytý poklad Južnej Ameriky: Objavte krásy Bolívie

Prečítajte si aj:

Skrytý poklad Južnej Ameriky: Objavte krásy Bolívie

Vyprahnutá zem

Pieskové duny Sossusvlei

Pieskové duny Sossusvlei Shutterstock

Namíbia: Sossusvlei

Pieskové duny v Namíbijskej púšti a oblasť okolo keňského jazera Turkana - najväčšieho trvalého púštneho jazera na svete - poslúžili ako predloha pre vyprahnutú zem zo Simbovho putovania. Po náročnom pochode skrz púšť sa hrdina zrúti pri suchých jazierkách. Aj tie sú skutočné, nájdete ich v okolí hory Kilimandžáro, na území Tanzánie.

Objavte najfotogenickejšiu púšť sveta: Vydajte sa do Namíbie

Romantický vodopád

Národný park Aberdare

Národný park Aberdare Shutterstock

Keňa: Aberdare

Šťavnatá príroda, kde sa znovu skrížia cesty Naly a Simby, je odrazom okolia vodopádu Karuru v Národnom parku Aberdare. Ide o najvyšší kaskádovitý vodopád v Keni.

Životodárny prameň

Buffalo Springs

Buffalo Springs Shutterstock

Keňa: Shaba

Rozhodne nemôžeme vynechať napájadlo, pri ktorom sa vo filme zhromažďujú všetky zvieratá. V skutočnom svete chodia k podobnému napájadlu piť zvierací obyvatelia keňského Národného parku Buffalo Springs a Národnej rezervácie Shaba. Hydratácia je dôležitá z mnohých dôvodov - so suchým hrdlom by iba ťažko zvládli všetky vysoké tóny na konci piesne I Just Can’t Wait to Be King.

Zažite africké safari: Vyberte si z našich poznávacích zájazdov

Sloní cintorín

Vulkanické jazerá v etiópskom Dallole

Vulkanické jazerá v etiópskom Dallole Shutterstock

Etiópia: Dallol

Strašidelné miesto, ktoré v mladosti tajne navštívili Simba a Nala, má predobraz vo vulkanickej krajine pri slanom jazere Abbé na hraniciach Etiópie s Džibutskom a aj v etiópskom Dallole. Oba tieto kraje ohromujú skalnými útvarmi, z ktorých sa valí para ako z komínu.

Objavte nové exotické destinácie: Horúce tipy na superhorúcu dovolenku

Prečítajte si aj:

Objavte nové exotické destinácie: Horúce tipy na superhorúcu dovolenku

Kričiaci kaňon

Národný park Namib-Naukluft

Národný park Namib-Naukluft Shutterstock

Namíbia: Sesriem

Úzky kaňon nájdete približne 4,5 km od vstupnej brány do Národného parku Namib-Naukluft. Obľúbená turistická atrakcia v Namíbii je dlhá asi 1 km a hlboká 30 m. Suché a nápadné púštne pustiny navodzujú scénu z filmu, kde sa mladý Simba učí leví rev.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.