Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Skrytý poklad Južnej Ameriky: Objavte krásy Bolívie

Krásy Bolívie

Krásy Bolívie Shutterstock

Kvôli obmedzeným možnostiam ubytovania stala Bolívia dlho v tieni svojich susedov - Brazílie, Argentíny, Chile a Peru. Existuje však množstvo dôvodov, prečo by ste túto juhoamerickú krajinu mali navštíviť. Preskúmajte jej najzaujímavejšie miesta, napr. soľnú pláň Salar de Uyuni, červené jazero Laguna Colorada alebo mesto Tarija, kde sa vyrába víno. Vychutnajte si kúzlo Bolívie skôr, než ju zaplavia davy turistov.

Mesto La Paz s trhoviskom čarodejov

Bolívijské ženy v La Paz

Bolívijské ženy v La Paz Shutterstock

La Paz síce nie je hlavným mestom Bolívie, ale je sídlom vlády a miestom mnohých pôsobivých atrakcií. Najdôležitejšie politické budovy ohraničujú námestie Plaza Murillo, na ktorom stojí katedrála a sídlo prezidenta. V meste ďalej nájdete najvyššie položené golfové ihrisko na planéte, množstvo nevšedných múzeí a pamätihodností, vrátane pekne zdobeného katolíckeho kostola Iglesia de San Francisco. Neďaleko neho sa rozkladá preslávený čarodejnícky trh (Mercado de las Brujas). Tam môžete zakúpiť neuveriteľné predmety - amulety, elixíry, časti žiab alebo sušené korytnačky.

Vo svete rytierov a princezien: 10 najkrajších európskych hradov

Prečítajte si aj:

Vo svete rytierov a princezien: 10 najkrajších európskych hradov

Mesto Tarija, raj vín

Vínna pivnica v Tarija

Vínna pivnica v Tarija Shutterstock

Chilske a argentínske vína sa teraz tešia veľkej pozornosti. Na päty im ale začínajú šľapať vína z Tarije. Za tamojšími ochutnávkami kombinovanými s bravčovým pečeným sa hrnie čím ďalej viac nadšencov. Miestna pôda a podnebie sú pre pestovanie hrozna jednoducho priaznivé. Každoročne sa v Tariji koná aj festival vína. Hlavné námestie obklopujú reštaurácie rôznych kuchýň, remeselné obchodíky a internetové kaviarne. Blízko nájdete verejný trh, množstvo pamiatok a paleontologické múzeum. Bohatý a u turistov populárny je aj tunajší nočný život.

Mestečko Tupiza v objatí červených skál

Červené skaly v Tupiza

Červené skaly v Tupiza Shutterstock

Ak máte namierené do Uyuni, vezmite to obchádzkou na východ do malého mesta Tupiza. Ponúka úprimný a otvorený pohľad do dedinského bolívijského života. Skutočným dôvodom k návšteve sú však okolité červené kaňony, dramatický skalnatý pás prístupný pešo alebo na koni. Ak vám bude scenéria pripadať povedomá, je to najskôr preto, že sa tu v roku 1969 natáčala kovbojská klasika Butch Cassidy a Sundance Kid.

Bolívia vás bude baviť: Vyberte si z najvýhodnejších zájazdov

Soľná pláň Salar de Uyuni

Soľná pláň Salar de Uyuni, Bolívia

Soľná pláň Salar de Uyuni, Bolívia Shutterstock

Najväčšia soľná pláň na svete leží na juhu Bolívie a predstavuje obľúbenú turistickú atrakciu. Dokonca zahŕňa hotel postavený zo soli, ktorý ale negatívne pôsobil na životné prostredie a momentálne slúži ako múzeum. Bol tu však otvorený tábor geodetických kupol Kachi Lodge. Na prvý pohľad pripomína kozmickú stanicu, ide však o luxusné ubytovanie s vlastnou kúpeľňou, útulnou izbou s mäkkým kobercom, manželskou posteľou a riadnym kúrením.

Krvavo červené jazero Laguna Colorada

Krvavo červené jazero Laguna Colorada

Krvavo červené jazero Laguna Colorada Shutterstock

V juhozápadnej časti náhornej plošiny Altiplano leží blízko chilskej hranice svetoznáme soľné jazero Laguna Colorada. Za svoj názov vďačí červeným sedimentom a riasam. Žijú tu veľké kolónie juhoamerických plameniakov. Zaujímavé sú ale aj biele boraxové ostrovčeky, ostro kontrastujúce s červenou farbou vody.

Tajné miesta v Grécku, ktoré musíte vidieť

Prečítajte si aj:

Tajné miesta v Grécku, ktoré musíte vidieť

Jazero Titicaca a ruiny Tiwanaku

Ruiny Tiwanaku, Bolívia

Ruiny Tiwanaku, Bolívia Shutterstock

Jedno z najväčších juhoamerických jazier sa rozprestiera po Bolívii aj Peru. Dnes priťahuje nadšencov do miestnej histórie a cestovateľov hľadajúcich prírodný priestor k oddychu. Aj napriek tomu, že počasie je tu po celý rok pomerne stabilné, jazero nie je dostatočne teplé na plávanie. Blízko juhovýchodného brehu leží archeologické nálezisko Tiwanaku, ruiny jedného z najstarších a najvyššie položených miest s palácmi, chrámami, pyramídami a monolitmi.

Národný park Amboró

Národný park Amboró, Bolívia

Národný park Amboró, Bolívia Shutterstock

Národný park Amboró leží severozápadne od Santa Cruz a jeho územie predstavuje domov pre jaguáre, pumy, tapíre, pásovce, niektoré druhy papagájov a ďalšie zvieratá. Rastie tu cez 3000 druhov rastlín. Množstvo pieskovcových skalnatých útvarov berie dych. Nie sú tu takmer žiadne stavby. Tesne pozdĺž hraníc nájdete jednoduché kempy pre turistov a skromné ekologické chatky. K vybaveniu patria postele, jedáleň a prostá kuchyňa. Vydajte sa sem, ak chcete ujsť niekam mimo sieť, preč od uponáhľaného moderného sveta.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.