Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

11 málo známych miest Portugalska, ktoré budete chcieť navštíviť

O týchto miestach v Portugalsku ste možno doposiaľ nepočuli, ale akonáhle si ich predstavíme, určite ich zatúžite navštíviť.

1. Aveiro

Mesto Aveiro sa prezýva portugalské „Benátky“. Prechádza tadiaľ sieť kanálov, cez ktoré sa plavia štíhle a pestré člny s názvom moliceiro. Tie sa dnes využívajú pri spoznávaní pamiatok. V meste Aveiro sa nachádza súbor budov v štýle „Arte Nova“, ktorý sa oplatí vidieť. Navštívte aj múzeum Aveiro v Ježišovom kláštore (Convento de Jesus), kde môžete obdivovať pozlátené rezbárske práce. Mesto sa preslávilo aj sladkou pochúťkou s vajíčkom a cukrom Ovos Moles de Aveiro.

Aveiro, Portugalsko

Aveiro, Portugalsko

2. Capela do Senhor da Pedra

Na vrchole skaly v prímorskom mestečku Miramar stojí Capela do Senhor da Pedra (Kaplnka Pána kameňa). Zatiaľ čo samotný kostol pochádza z roku 1686, skala, na ktorej stojí, bola miestom uctievania viac ako dve tisícročia. Dnes je kaplnka posvätným cieľom veriacich, ktorí sem prichádzajú pri každoročných pútiach. Napriek neustálemu bičovaniu vĺn sa šesťhrannému kostolu podarilo prežiť v pomerne zachovalom stave.

Capela do Senhor da Pedra

Capela do Senhor da Pedra

3. Conímbriga

Conímbriga je najzachovalejším archeologickým náleziskom z rímskych čias na území dnešného Portugalska. Zdobí ju pôsobivé množstvo farebných podlahových mozaík. Leží asi 16 km od Coimbry pri mestečku Condeixa-a-Nova. Jednou z obľúbených tunajších atrakcií je Dom fontán (Casa dos Repuxos). Fontány vo vodnej záhrade sú obklopené mozaikami, zobrazujúcimi lovecké aj mytologické motívy. Nevynechajte návštevu múzea, v ktorom sú vystavené pomaľované kusy múrov, mince a ďalšie predmety.

Dom fontán, Conímbriga, Portugalsko

Dom fontán, Conímbriga, Portugalsko

4. Elvas

Mesto Elvas v údolí rieky Guadiana bolo v roku 2012 zapísané na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Zásluhu na tom má najsúvislejší systém hviezdicovitého opevnenia na svete. Opevnenie vznikalo v rokoch 1498-1622 a siaha do výšky 40 m. Za zmienku stojí aj rímsko-arabský hrad, šľachtické domy, kostoly, archeologické či etnografické múzeum a samozrejme akvadukt Amoreira, postavený tak, aby odolal dlhému obliehaniu.

Akvadukt Amoreira, Elvas, Portugalsko

Akvadukt Amoreira, Elvas, Portugalsko

5. Kláštor Batalha

Dominikánsky kláštor Batalha bol v roku 1983 zapísaný na zoznam UNESCO. Výstavba do dnešnej podoby trvala viac ako sto rokov (1386-1517). Autorom základnej koncepcie chrámu a kláštora bol Afonso Domingues. Po ňom pokračoval majster Huguet, pod ktorého vedením bola uzatvorená klenba kostola a vznikol hlavný portál chrámu. Postavená bola aj kaplnka zakladateľov a mauzóleum kráľovskej dynastie Aviz, v ktorom stojí sarkofág zdobený reliéfmi Jána I. a jeho manželky Filipy z Lancasteru. Večný pokoj tu našiel ich syn, princ Henrich Moreplavec.

Kláštor Batalha, Portugalsko

Kláštor Batalha, Portugalsko

6. Menhirs dos Almendres

V blízkosti mesta Évora (asi 15 km) stojí deväťdesiatpäť megalitov, zrejme zasvätených kultu slnka. Toto menhirové pole sa nazýva Cromeleque dos Almendres. Areál nie je nijak oplotený a neplatí sa v ňom vstupné. Kamene stoja na svahu a prechádzka medzi nimi vyvoláva v človeku zvláštne pocity. Neďaleko stojí ešte jeden osamotený menhir, ktorému sa hovorí Menhir dos Almendres. Meria skoro 4 m.

Menhirs dos Almendres, Portugalsko

Menhirs dos Almendres, Portugalsko

7. Monsanto

Mestečko Monsanto leží na skalnom podloží pohoria Serra de Estrela. Domčeky tunajších obyvateľov priliehajú ku skalným útvarom a po stranách ich zvierajú obrovské balvany, až to vyzerá, že chalúpky budú každú chvíľu rozpučené. Nie každé mesto sa môže pochváliť toľkými zachovanými kamennými stavbami ako Monsanto, ktoré bolo aj vďaka tomu v roku 1938 zvolené za „najportugalskejšiu dedinku Portugalska“.

Monsanto, Portugalsko

Monsanto, Portugalsko

8. Óbidos

Typické malebné portugalské mestečko Óbidos s bielymi domčekmi, úzkymi uličkami a dvojkilometrovými hradbami nadchne množstvom pamiatok. Patrí k nim kostol Igreja de Santa Maria a hrad s luxusnými izbami pre turistov a s areálom, do ktorého je vstup zdarma.

Óbidos, Portugalsko

Óbidos, Portugalsko

9. Ostrov Baleal

Baleal je malý ostrov v západnej časti Portugalska, nachádzajúci sa 3 km severne od Peniche. V Európe sa stal vďaka skvelým podmienkam na vodné športy takmer bezkonkurenčným rekreačným miestom. Oblasť je charakteristická svojím členitým pobrežím a ponúka ideálne podmienky aj pre začínajúcich surferov.

Baleal, Portugalsko

Baleal, Portugalsko

10. Praia de Bordeira

K najlepším plážam v oblasti Algarve patrí Praia da Bordeira pri obci Carrapateira. Je známa pre svoje drsné vápencové útesy a rozsiahle piesočné duny. Nájdete tu chránenú lagúnu s vyhriatou vodou, ktorá je od pobrežnej línie oddelená pásom dún. Zdržiava sa tu prekvapivo málo ľudí.

Praia de Bordeira, Portugalsko

Praia de Bordeira, Portugalsko

11. Súostrovie Berlengas

Berlengas, súostrovie niekoľkých skalných ostrovčekov, leží vo vzdialenosti 10 až 15 km západne od prímorského mesta Peniche. Na najväčšom z nich, Berlenga Grande, stojí pevnosť, prestavaná na nocľaháreň, a maják. V lete sa súostrovie stáva cieľom vedcov a malého množstva turistov. Krištáľovo čisté vody sú plné morského života a ideálne na šnorchlovanie. Malá pláž Berlengas je považovaná za jednu z najmalebnejších v centrálnom Portugalsku.

Súostrovie Berlengas, Portugalsko

Súostrovie Berlengas, Portugalsko

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.