Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Lago Maggiore, malebné jazero medzi Talianskom a Švajčiarskom

Lago Maggiore

Lago Maggiore

Veľké jazero, taliansky nazývané tiež Lago Verbano, leží v talianskych regiónoch Piemont a Lombardia, čiastočne aj vo švajčiarskom kantóne Ticino. Tiahne sa od južného reťazca Lepontinských Álp ku kraju Pádskej nížiny. Ohraničujú ho vysoké prudké brehy. Smutne sa preslávilo za 2. svetovej vojny, kedy tu príslušníci 1. práporu LSSAH povraždili viac ako 50 Židov. Jazero je po Lago di Garda druhým najväčším v Taliansku. Súčasne je najhlbším a najnižšie položeným jazerom Švajčiarska. V zime nezamŕza. Najväčším mestom na brehu je talianska Verbania. Južne od nej sa jazero rozširuje vďaka Verbanskému zálivu, na ktorého opačnej strane leží Stresa. Na východnom brehu sa nachádza mesto Luino so známymi týždennými trhmi, predstavujúcimi ďalší z lákadiel pre turistov. Navštívte tieto aj ďalšie zaujímavé miesta v okolí jazera, ku ktorým patrí Arona, Sesto Calende, Locarno ai.

Praktické informácie o Lago Maggiore

Kto chce stráviť časť dovolenky v Taliansku a časť vo Švajčiarsku, ten by si mal zájsť práve k Lago Maggiore. Autom sa tam dostanete pohodlne za jeden deň, ale samozrejme môžete využiť aj leteckú dopravu. Letisko Malpensa je od jazera vzdialené približne 20 km. Miesto na ubytovanie si vyberajte starostlivo. U talianskych jazier všeobecne nájdete lokality vhodné pre menej hnuteľných cestovateľov, ale aj pre tých, ktorí už vyžadujú určitú úroveň. K tým "lepším" patrí napr. Mestečko Laveno, pre menej náročných sa hodí napr. Luino na severe. Každú polhodinu odchádzajú na jazero lode, ktoré vás pokojne prevezú aj s autom. Nádherné pohľady na jazero sa naskytnú tým, ktorí si zájdu do Santa Cateriny del Sasso a zídu po schodoch ku stredovekému kláštoru. Ten je čiastočne vytesaný do skaly a okrem oných úchvatných výhľadov ponúka vítané ochladenie v letnom horúčave.

Kláštor v Santa Caterina del Sasso

Kláštor v Santa Caterina del Sasso

Verbania

Mesto Verbania v oblasti Piemont sa skladá z častí Intra a Pallanza. Hlavnou turistickou atrakciou mesta, ktoré bolo vždy ideálnou destináciou pre tých, ktorí chcú spojiť krásu a harmóniu krajiny s relaxačnú dovolenku, sú záhrady a parky. Ostatne motto mesta znie "Verbania, záhrada pri jazere Maggiore" a predstavuje návštevníkom jedinečnú prírodnú terasu s výhľadom na Boromejský záliv. Mierne podnebie, možnosť priameho kontaktu s prírodou prostredníctvom výletov na jazere, návštev záhrad a prechádzok do vnútrozemia, to všetko robí z mesta skvelý priestor pre strávenie príjemnej dovolenky. Múzeá a početné príklady sakrálneho umenia potom poteší milovníkov kultúry.

Verbania

Verbania

Stresa

Pôsobivá architektúra mesta Stresa pripomína šarm vznešených kúpeľných miest. Konalo sa tu niekoľko významných historických konferencií. Najvýznamnejšou bola Streská konferencia v apríli 1935, na ktorej sa Francúzi a Briti pokúšali získať v Mussolinim spojencov proti Hitlerovi. Namiesto rôznych oficiálnych stretnutí je tiež vyhľadávaným letoviskom vyšších vrstiev. Každoročne sa tu koná festival vážnej hudby settimane Musical a bola tu volená Miss Taliansko. Tiež pokoj a čisté životné prostredie prispievajú k tomu, že je Stresa hojne využívaná na rekreáciu. Patrí k nej aj skupina piatich Boromejských ostrovčekov a hora Mottarone. Nájdete tu Botanickú záhradu Alpinia s horskou flórou a budovu Palazzo Bolongaro, ktorá bola premenená v knižnicu a múzeum teológa Antonia Rosminiho Serbatiho, ktorý tu zomrel. Zaujímavý je tiež fakt, že v Strese zdržiaval aj Ernest Hemingway a dokonca sem zasadil časť deja svojej slávnej knihy Zbohom, armáda.

Stresa a Isola Bella

Stresa a Isola Bella

Luino

Talianska obec Luino v provincii Varese v oblasti Lombardia leží pri hraniciach so Švajčiarskom a je známym rekreačným miestom. Centrum je typické starobylými uličkami a malebnými obchodíkmi. Za pozornosť tu stojí najmä kostol Madonna del Carmine a Museo Civico. Trhy, konajúce sa každý týždeň už od roku 1600, lákajú ľudí z provincie aj celého Švajčiarska. Krásna promenáda medzi starými stromami a zachovanými domčeky pozdĺž jazera predstavuje príležitosť na pekný výlet.

Kostel Madonna del Carmine, Luino

Kostel Madonna del Carmine, Luino

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.