Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Zlatý okruh Islandom

Zlatý okruh Islandom

Zlatý okruh Islandom

Chcete vidieť všetky najkrajšie a najvýznamnejšie prírodné krásy Islandu, ale nemáte dosť času? Zlatý Okruh Islandom vám predstaví trojlístok najpútavejších prírodných oblastí zeme ohňa a ľadu behom jedného jediného dňa.

Zlatý okruh, alebo aj Zlatý trojuholník, je spojený okružnou cestou vedúcou z Reykjavíku, pričom celá trasa je dlhá asi 300 km. Oblasť sústreďuje to najväčšie prírodné bohatstvo, ktoré sa na Islande vyskytuje. Čo vás na trase čaká? Do neba vytryskujúce gejzíry, tajomné jazierka, hučiaci vodopád, hlboké kaňony, skrátka spústa divokej a nespútanej islandskej prírody.

Národný park Þingvellir (Thingvellir)

Asi 50 km východne od hlavného mesta Islandu Reykjavík sa rozprestiera najstaršia prírodná rezervácia Islandu, Národný park Thingvellir, ktorý vznikol vďaka sopečnej činnosti. V parku sa nachádza celá rada potokov, jazier, vodopádov, priepastí a sopečných útvarov, ktoré spoločne s úchvatnou okolitou prírodou vytvárajú čarokrásne prírodné scenérie. Park je nie len z geologického, ale aj z historického hľadiska veľmi významný. Práve tu bol v roku 930 založený jeden z najstarších demokratických parlamentov na svete.

Národný park Þingvellir

Národný park Þingvellir

Národný park sa nachádza vo vnútri veľkej riftovej zóny priamo v mieste kontaktu dvoch tektonických dosiek, ktoré sa od seba každý rok nepatrne vzďaľujú. Práve tento jav vytvára väčšie trhliny a pukliny, ktoré sú z geologického a prírodovedeckého hľadiska veľmi zujímavé. Parkom preteká rieka Öxará, ktorá napája jazero þingvallavatn.

Puklina v NP Þingvellir

Puklina v NP Þingvellir

Geotermálna oblasť Geysir

V geotermálnom poli Haukaladur sa nachádza pozoruhodná oblasť gejzírov a termálnych jazierok nazývaná Geysir (rozloha asi 3 km2). Stóri Geysir, alebo aj Veľký Geysir, ktorý dal obecný názov všetkým gejzírom na svete, je najznámejším gejzírom, a to aj napriek tomu, že je dnes jeho aktivita prakticky nulová. Prebúdza sa po zemetrasení, a to potom dosahuje výšky až 80 metrov. Tento výnimočný jav je však k videniu iba veľmi zriedka, naposledy v roku 2008.

Spiaci Veľký gejzír

Spiaci Veľký gejzír

Úchvatné predstavenie vám poskytne jeho menší kolega, gejzír Strokkur, ktorý tryská horúcu vodu až do výšky 35 metrov každých cca 5-10 minút. Výška gejzírov závisí okrem iného aj na počasí. Medzi termálnými jazierkami, mnohokrát silno zapáchajúcimi po síre, sú položené turistické chodníčky, ktoré zaistia pohodlnú a bezpečnú prehliadku celej oblasti. Na ceste narazíte na značné množstvo varovných nápisov, aby ste v žiadnom prípade do horúcich jazierok nenamáčali ruku a nespôsobili si tak škaredé a hlavne bolestivé zranenie.

Gejzír Strokkur

Gejzír Strokkur

Vodopád Gullfoss

Trojicu prírodných krás Zlatého okruhu uzaviera najkrajší vodopád Islandu Gullfos (Zlatý vodopád), ktorý je od geotermálnej oblasti vzdialený necelých 10 km. Mohutná masa vody padajúca cez dve kaskády do nádherného, 2 km dlhého čadičového kaňonu Hvítárgljúfur, ponúka fascinujúci pohľad na najmohutnejší vodopád v Európe. Najlepší zážitok si odnesiete na jar, kedy sa topia ľadovce a rieka Hvítá (slovensky Biela) dosahuje maximálne množstvo vody. V tomto období sa voda vo vodopáde rúti s priemerným objemom až 2000 m3 za sekundu namiesto obvyklých 100 m3.

Vodopád Gullfoss

Vodopád Gullfoss

Gullfoss sú vlastne dva samostatné, na seba nadväzujúce vodopády, pričom prvý spád je 10 m vysoký, druhý 22 m. Vodopád je vďaka svojej kráse a mohutnosti veľmi fotogenický. Ak sa za slnečného počasia vďaka treštiacim sa kvapôčkam vody objaví aj dúha, cvakajú fotoaparáty o sto šesť.

Vodopád Gullfoss a dúha

Vodopád Gullfoss a dúha

Jazero Kerid

Do „zlatej trojice“ síce nepatrí, ale za návštevu a obdiv rozhodne stojí. Kráter Kerid je od Reykjavíku vzdialený asi hodinu jazdy autom, naviac takmer po ceste k Zlatému okruhu. Kráterové jazero je plné tyrkysovej vody, ktorá získava svoju úchvatnú farbu vďaka minerálom obsiahnutým v pôde. jazero obklopuje zelený mach a červený vulkanický kameň, ktoré celkový dojem z tohto miesta podčiarkujú. Celé jazero sa dá obísť za štvrť hodiny, po úzkej cestičke môžete dokonca zliezť dole a vidieť tak pokojnú vodnú hladinu zblízka.

Kráter a jazero Kerid

Kráter a jazero Kerid

Že ešte nemáte všetkých týchto prírodných krás Islandu dosť? Tak si prečítajte aj jeden z našich predchádzajúcich článkov - Najkrajšie vodopády a gejzíry na Islande!

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.