Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Východná Európa - krásna a pritom turistami menej dotknutá

Tunel lásky na Ukrajine

Tunel lásky na Ukrajine

Chceli by ste sa tento rok pozrieť niekam, kde na Vás z každého rohu nevykukne turista, ale pritom sa Vám nechce nikam ďaleko? Vyškrtnite si zo zoznamu tento rok more a začnite sa obzerať po krajinách vo východnej Európe. Nenechajte sa odradiť poznámkami známych, typu: "Čo tam budeš robiť?". Veľa z nás má mienky, že sú tieto krajiny zaostalé, krajina východného bloku a nič nové nás tam nečaká. Opak je ale pravdou.

Európsko - ázijská veľmoc Rusko

Najviac láka hlavné mesto Moskva s prekrásnym Červeným námestím, ktoré je tiež zapísané na zozname UNESCO. Za návštevu stojí aj rozprávkový chrám Vasila Blaženého, postavený v rokoch 1555 – 1560, mauzóleum V. I. Lenina alebo Kremeľ – mestská pevnosť.

Červené námestie v Moskve

Červené námestie v Moskve

Ak ste milovníkmi prírody, vydajte sa k tajomnému jezeru Bajkal, ktoré patrí medzi najhlbšie na svete. Časť jazera sa nachádza na Sibíri a turisti sa sem schádzajú hlavne kvôli ľadovým útvarom, ktoré vytvorila príroda - ľad má tyrkysovo modrý odtieň.

Jazero Bajkal v Rusku

Jazero Bajkal v Rusku

Ďalším prírodným zážitkom je pohorie Ural, ktorý oddeľuje Európu od Ázie, a v ktorom je mnoho turistických chodníkov. Za zmienku tiež stojí Transsibírska magistrála, najdlhšia železnica na svete (9000 km) z Moskvy do Vladivostoku. A nezabudnite si z cesty doviezť matriošky.

Pohorie Ural, Rusko

Pohorie Ural, Rusko

Ukrajina - krajina pre dobrodruhov

História tejto krajiny je veľmi pestrá a aj v dnešnej dobe nie je situácia ustálená. Avšak je to krásna a nepoznaná krajina. Iste by ste nemali vynechať návštevu hlavného mesta Kyjev,kde sa nachádza jeden zo 7 divov Ukrajiny - jaskynný kláštor Kyjevskopečerská Lavra založený roku 1051.

Kyjevskopečerská Lavra

Kyjevskopečerská Lavra

Ďalším mestom na zozname by mal byť Sevastopoľ, kde sa nachádzajú okrem iného aj ruiny antického mesta – Chersonésos. Ak sa predsa len tento rok k moru chcete vydať, je možné sa ubytovať v okolí Čierneho či Azovského mora. Navštíviť tiež môžete Solotvinské slané jezerá (Mŕtve more Ukrajiny). Solotvinské bahno a slaná voda majú blahodarné účinky na ekzémy a lupienku. Zakarpatská Ukrajina láka hlavne na svoju prírodu - nedotknuté horské lúky, nekonečné lesy, rozľahlé pohoria Poloniny, národný park Sinevira drevené ľudové stavby. Od roku 1861 nájdete na juhu Ukrajiny aj českú dedinuČechohrad (Novgorodkiv). Raritou Ukrajiny je tiež slané ružové jazero Kojaš na Kryme, čím viac vysychá, tým má sýtejší odtieň ružovej.

Ružové jazero Kojaš na Kryme

Ružové jazero Kojaš na Kryme

Zabudnuté Moldavsko

Jedná sa o vnútrozemský štát, ležiaci medzi Ukrajinou a Rumunskom. Táto krajina nie je vlastne ani tak výnimočná, ale jej návšteva Vás zasiahne pri srdci. Jedná sa o jednu z najchudobnejších krajín v Európe. Na cestách viac ako autá stretnete vozy ťahané zvieratami alebo chodca pasúci dobytok. V mestách, ako by sa zastavil čas. Ak ste milovníkmi vína, Moldavsko je rajom vinárov, miestnu výrobu musíte určite ochutnať. v mestečku Cricova sa v podzemí nachádzajú najväčšie vínne pivnice na svete, chodby sú dlhé až 120 km.

Vínne pivnice Cricova v Moldavsku

Vínne pivnice Cricova v Moldavsku

Dokonca aj Moldovsko má svoju českú dedinu Holubinka. Ak sa chcete o živote tu dozvedieť viac, neváhajte ju navštíviť. Milovníkov prírody nadchne prírodná rezervácia Codra, tvorená nádhernými údoliami, alebo jaskyňa Emil Racovita,ktorý je šiestou najväčšou vápencovou jaskyňou na svete, vstup odporúčaný iba so skúseným sprievodcom, pretože sú chodby dlhé niekoľko kilometrov a nie všetky sú zmapované. Nezabudnite navštíviť skalný kláštor Tipova, ktorý je najväčší ortodoxný kláštor vo vychodnej Europe. Nakoniec tiež navštívte starobylé mesto Orhei,kde nájdeme obrovské množstvo pozostatkov dávnej civilizácie.

Orhei, Moldavsko

Orhei, Moldavsko

Bielorusko

Štvrtým a posledným štátom východnej Európy je vnútrozemský štát Bielorusko. Cestovný ruch je tu veľmi zanedbávaný, ale nájdete tu mnoho zaujímavostí, ktoré treba vidieť. Dobrodruhovia tu nájdu hlavne nedotknutú prírodu, priezračná jazerá a stáda najväčších európskych cicavcov - zubrov. Na zoznam UNESCO bol napríklad zapísaný Bielovežský, ktorý je plný turistických trás. Navyše sa tu nachádza rezidencia bieloruského Deda Mráza a Lúka rozprávok.

Bizóny v Bialowiežskom pralese

Bizóny v Bialowiežskom pralese

Nenechajte si ujsť hlavné mesto Minsk, ktorý patrí k jedným z najstarších v Európe, bohužiaľ za druhej svetovej vojny bolo veľa zničené a nikto sa oprave starobylých stavieb nevenoval, preto teraz pôsobí skôr moderne.

Minsk, Bielorusko

Minsk, Bielorusko

Chcete sa trochu zrelaxovať? V Naračskom národnom parku na brehochjazera Narač sú vybudované kúpele. Tunajšia minerálna voda pôsobí na liečbu ochorení srdca a obehovej sústavy.

Jazero Narač, Bielorusko

Jazero Narač, Bielorusko

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.