Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Talianska kuchyňa na dovolenke alebo objavovanie talianskych chutí

Talianské jedlá

Talianské jedlá Shutterstock

Taliansko je vďaka bohatej histórií, rozmanitej kultúre, unikátnej architektúre i chutnej kuchyni obľúbenou európskou destináciou. Svojimi jedinečnými kulinárskymi špecialitami si Taliansko získalo srdcia mnohých cestovateľov. Talianska kuchyňa sa teší celosvetovej obľube a je známa kombináciou výrazných chutí a čerstvých ingrediencií ako je olivový olej, paradajky, cesnak, syr a cestoviny.

Medzi obľúbené jedlá patria lasagne, špagety bolognese, pizza, rizoto i polievka minestrone. Milovníkov sladkého poteší zmrzlina, tiramisu či cannoli. Objavte rozmanitosť stredomorskej kuchyne, od A pre antipasti po Z pre zuppa inglese, v našich tipoch na talianske jedlá.

Prehľad/HistóriaPredjedláPolievkyHlavné jedláDezertyNápoje

Prehľad

Talianske pokrmy sa vyznačujú používaním čerstvých surovín ako sú syr, cesnak, paradajky či olivový olej s dôrazom na ich výrazné prírodné chute. Radosť z varenia a pečenia, ktorá je pre Talianov typická, sa odráža vo všetkých druhoch slaných a sladkých pochúťok. Ak sa rozhodnete pre dovolenku v Taliansku, môžete si byť istí, že kulinárska časť výletu je zaručená. Zažite intenzívny zážitok a pôžitok z dobrého talianskeho jedla priamo v Taliansku ! 

História a vplyv na talianske potraviny

História talianskych pokrmov siaha až do 4. storočia pred naším letopočtom a má korene v starorímskej kuchyni. Rimania boli známy svojimi spoločenskými hostinami a na prípravu jedla využívali celosvetové ingrediencie ako napríklad korenie z Blízkeho východu či ryby zo Stredozemného mora. 

Taliansku kuchyňu v priebehu storočí ovplyvnili rôzne kultúry vrátane gréckej, etruskej, arabskej a francúzskej. Keďže Talianske kráľovstvo vzniklo až v druhej polovici 19. storočia, každý región mal dlho svoje vlastné, miestne jedlá. Jedlá ako pizza, špagety a lasagne sa stali obľúbenými po celom svete a tradičné regionálne kuchyne, ako napríklad toskánska, sicílska a neapolská, naďalej prekvitajú. 

Shutterstock

V každom prípade je talianska kuchyňa charakteristická jednoduchosťou prípravy. Je to preto, že väčšina tradičných jedál si vyžaduje len niekoľko ingrediencií, aby dozreli do bohatej chuti. Ani spôsob prípravy nie je zvyčajne zložitý. Talianska kuchyňa kladie dôraz na čerstvé a kvalitné suroviny, ktoré sa väčšinou pestujú v Taliansku. Intenzívne bylinky a samozrejme typický taliansky olivový olej sa považujú za dôležité ingrediencie mnohých jedál. Napriek tomuto všeobecnému základu je talianska kuchyňa jednou z najrozmanitejších na svete, čo je ďalším dôvodom jej popularity aj za hranicami krajiny.

Zabudnite na Benátky a Koloseum: 7 miest v Taliansku, ktoré musíte vidieť

Prečítajte si aj:

Zabudnite na Benátky a Koloseum: 7 miest v Taliansku, ktoré musíte vidieť

Typické stravovacie návyky Talianov

Taliani nielenže radi pripravujú svoje jedlá s veľkým srdcom a vášňou, ale ho aj oslavujú. Na rozdiel od mnohých častí sveta, kde je jedlo viac-menej "prostriedkom na uspokojenie hladu" , v Taliansku vládne čistý pôžitok. To sa odráža aj v tom, že najdôležitejšie jedlo dňa sa zvyčajne skladá zo štyroch chodov: Antipasti (predledlo) , Primi (prvý chod), Secondi (druhý chod), Dolci (dezert). Okrem toho sa po dezerte môže podávať káva alebo aperitív, ktorý mnohí Taliani považujú za "piaty chod". 

Dovolenka v Taliansku

Predjedlá v talianskej kuchyni

Pred hlavným chodom si v Taliansku môžete zvyčajne vybrať z takzvaných antipasti, šalátov, sendvičov a polievok. V závislosti od regiónu sa však do skupiny antipasti zaraďujú aj šaláty. Preto nie je vždy možné presné rozlíšenie. Ale v každom prípade je to výborné!

Talianske antipasti (predjedlá) sú dôležitou súčasťou tradičného talianskeho jedla, často sa podávajú pred hlavným chodom, aby povzbudili chuť do jedla a navodili atmosféru nasledujúceho jedla. Pozostávajú z rôznych potravín ako sú syry, olivy, marinovaná zelenina, pečivo či údeniny. 

Caprese 

Jednoduché a chutné predjedlo Caprese pozostáva z čerstvej mozzarelly, šťavnatých paradajok a bazalkových listov, pokvapkaných olivovým olejom a balzamikovým octom. Podáva sa s chrumkavým chlebíkom. 

Bruscetta 

Bruschetta je klasické talianske predjedlo z opečeného chrumkavého chleba doplneného rôznymi surovinami ako sú paradajky, bazalka, cesnak, olivový olej, mozzarella, alebo exotickejšími prísadami, ako sú huby či hľuzovkový olej.

Bruschetta

Bruschetta Shutterstock

Prosciutto crudo 

Druh údenej šunky, sa často podáva v tenkých plátkoch spolu s čerstvým chlebom a syrom. Toto jedlo je v Taliansku veľmi obľúbené a nájdete ho vo väčšine talianskych reštaurácií. 

Talianske polievky

V Taliansku nájdete jednoduché paradajkové alebo fazuľové polievky, ako aj ich unikátne verzie. Tu sú niektoré z najobľúbenejších talianskych polievok, ktoré si môžete vychutnať.

Minestrone

Minestrone je klasická talianska polievka, ktorú nájdete hádam v každej reštaurácií. Táto výdatná a výživná polievka je vyrobená z rôznych druhov zeleniny, fazule a cestovín, vďaka čomu je základom mnohých talianskych domácností. Jednou zo skvelých vecí na minestrone je, že sa dá ľahko prispôsobiť rôznym chutiam.

Originálny taliansky recept na polievku minestrone

Prečítajte si aj:

Originálny taliansky recept na polievku minestrone

Zuppa Toscana

Táto polievka je obľúbeným jedlom v Toskánsku a vyrába sa z talianskej klobásy, zemiakov a kelu v krémovom vývare. Polievka je výdatná a chutná a je ideálna pre tých, ktorí milujú mäso a zemiaky.

Paradajková polievka

Paradajková polievka je klasická talianska polievka, ktorá sa pripravuje zo zrelých paradajok, cesnaku a bazalky. Polievka je ideálna na rýchle a jednoduché jedlo a je to skvelý spôsob, ako spotrebovať prezreté paradajky.

Paradajková polievka

Paradajková polievka Shutterstock

Hlavné jedlá v Taliansku

"Primi piatti" je prvé hlavné jedlo, ktoré zvyčajne pozostáva z polievky (ak sa nepodávala ako predjedlo), cestovinového šalátu alebo cestovinového pokrmu. Po ňom nasleduje "secondi piatti", čo môže byť mäsové alebo rybie jedlo. Ak sa rozhodnete dať si pizzu ako hlavný chod, prvý hlavný chod sa zvyčajne vynechá a pizza sa považuje za jediný hlavný chod.

Cestoviny

Samozrejme, cestoviny sú typickým talianskym jedlom. Druh cestovín Taliani prispôsobuje pripravovanej omáčke. K tekutým omáčkam sa zvyčajne podávajú podlhovasté cestoviny napr. tagliatelle, zatiaľ čo k hustým omáčkam sa viac hodia menšie cestoviny ako penne. 

Shutterstock

Špagety Carbonara 

Výber cestovín na dovolenke v Taliansku je obrovský: existuje niekoľko stoviek rôznych druhov a spôsobov ich prípravy. Mimoriadne obľúbené sú však mäsité špagety carbonara so slaninou, žĺtkom a syrom, ktoré pochádzajú z regiónu Lazio. Pri príprave sa najprv zmiešajú strúhaný syr so žĺtkom a slanina, potom sa všetko spojí so špagetami a vytvorí dokonalý pokrm. 

Pizza 

Pizza v Taliansku sa zvyčajne nedá porovnať s našou  "slovenskou pizzou ".. Hoci aj tu sa cesto skladá zo základných surovín, ako sú droždie, múka, voda, olivový olej a soľ, spôsob prípravy sa líši. Robí sa tradične v kamennej peci po dôkladnom vymiesení prísad na cesto. Výsledkom je nádherne nadýchaná pizza, ktorá je pripravená na konzumáciu už za niekoľko sekúnd. Samozrejme, je na vás, aby ste sa rozhodli, aké prílohy si na pizzu dáte, v závislosti od ponuky. 

Pizza

Pizza Shutterstock

Rizoto 

Rizoto je tradičné talianske jedlo z ryže, ktoré pochádza zo severného Talianska z okolia módneho mesta Miláni. Toto krémové jedlo sa pripravuje pomalým varením ryže arborio v zeleninovom alebo mäsovom vývare a následne je ochutené bylinkami, korením a niekedy aj vínom. Podáva sa spolu s parmezánom, ktorý dodá rizotu jeho bohatú chuť. Rizoto si však získalo popularitu aj v ostatných častiach Talianska. Ryžové pokrmy, ktoré sa niekedy podávajú ako hlavné jedlo a niekedy ako dezert, môžete jesť do sýtosti.

Shutterstock

Vegetariánske a vegánske talianske jedlo

S talianskou kuchyňou budú spokojní aj vegetariáni, pretože existuje veľa tradičných jedál, ktoré sa zaobídu bez rýb, mäsa a hydiny. Napríklad špagety aglio olio alebo cestoviny s čerstvou paradajkovou omáčkou sú vo svojej podstate vegetariánske a dokonca sa z nich stanú vegánske, ak sa vzdáte ďalších syrov, ako je parmezán alebo pecorino. Mimochodom, podľa talianskej tradície sa cestoviny vyrábajú len z krupice z tvrdej pšenice a vody - sú úplne vegánske. To isté platí aj pre cesto na pizzu, ktoré si môžete objednať s vegetariánskou alebo vegánskou polevou.

Talianske dezerty

Po dvoch alebo troch chodoch ste síce cítite už plný no dezert v Taliansku je  jednoducho nevyhnutný! Ktorej talianskej pochúťke odoláte? 

Tiramisu 

Tiramisu je obľúbený taliansky dezert, ktorý sa pokladá za úplnú klasiku. Je to sladký a krémový dezert, ktorý sa vyrába z vrstiev lienky, syra mascarpone a kávy. Tiramisu sa zvyčajne podáva chladené a je to dokonalý dezert na každú príležitosť. Recept na dokonalé tiramisu nájdete tu.

Tiramisu

Tiramisu Shutterstock

Zuppa Inglese 

Zuppa Inglese je ďalší obľúbený dezert v Taliansku, ktorý sa pripravuje z piškótového cesta, kandizovaného ovocia, určitého likéru a krému. Pochádza z miest ako Siena alebo Florencia v Toskánsku, ale v súčasnosti je rozšírený aj v iných častiach Talianska. Škoricová alebo čokoládová omáčka dopĺňa Zuppa Inglese podľa chuti.

Gelato (zmrzlina) 

Ručne vyrábaná talianska zmrzlina je samozrejme veľmi výnimočná pochúťka! Či už ide o klasickú stracciatellu, osviežujúcu limetku, osviežujúcu mätu alebo neobvyklý kokteil z lesných plodov, či už v pohári alebo kornútku: Zmrzlina s obľúbenou príchuťou je neodmysliteľnou súčasťou dovolenky v Taliansku - nielen ako dezert, ale aj len tak pre zábavu.

Shutterstock

Po dezerte

Ak sa večer po štvorchodovej večeri nepije káva, zvyčajne sa na podporu trávenia podáva bylinná pálenka alebo likér. Napríklad grappu, Campari alebo Aperol si môžete vychutnať čisté alebo zriedené. V ponuke je tiež obľúbené limoncello alebo Ramazzotti.

Nápoje a aperitívo

Doplňte talianske jedlá typickými nápojmi, aby ste boli úplne pripravení na taliansky "La Dolce Vita". Na dovolenke by ste nemali vynechať najmä kávu vo všetkých variantoch a vynikajúce vína.

Káva

Espresso, cappuccino, latte macchiato alebo klasická káva... v Taliansku sa vôňa horúceho nápoja šíri okolo nosa takmer všade. Taliani sú považovaní za vášnivých konzumentov kávy. Svieži nápoj si vychutnávajú "len tak", niekedy na raňajky a niekedy, ako už viete, ako nápoj na trávenie po sýtom talianskom jedle. Dokonca ani káva so sebou na doplnenie energie počas prehliadky mesta nie je problém. 

Ako sa pije káva vo svete

Prečítajte si aj:

Ako sa pije káva vo svete

Vína

Či už ide o Chianti, Pinot Bianco alebo Barolo - Taliansko je jednou z typických krajín s vinárskou tradíciou a je domovom najkrajších vinárskych oblastí. Výber vína k jedlu zvyčajne závisí od pokrmu. Napríklad Pinot Grigio sa hodí k bielemu mäsu alebo rizotu, zatiaľ čo mierne ovocné Pinot Bianco sa lepšie hodí k rybám. Ako dezert si môžete dať Vin Santo, ktoré pochádza z Toskánska. Nie ste znalec vína? Čašníci vám ochotne pomôžu vybrať tú správnu ponuku. Koniec koncov, Taliani sú známi aj svojou pohostinnosťou.

Shutterstock

Náš tip: V závislosti od toho, kde v Taliansku dovolenkujete, je návšteva vinárstva vrátane ochutnávky vína takmer povinná a predstavuje príjemnú zmenu oproti typickej prehliadke pamiatok.

Aperitívo 

Aperitívo je skvelou talianskou tradíciou, kedy sa spoločne rodina a priatelia stretnú aby si vychutnali drink a ľahké občerstvenie. Zvyčajne sa aperitívo v reštauráciach a baroch podáva podvečer, okolo 18:00 – 21:00, a je určený na povzbudenie chuti do jedla a stimuláciu chuťových pohárikov na nadchádzajúce jedlo.  Je to skvelý spôsob, ako zažiť taliansku kultúru a užiť si relaxačný večer s priateľmi a rodinou. Okrem nápojov, ako sú Prosecco, Spritz a Negroni, aperitív zvyčajne zahŕňa malé občerstvenie a ľahké jedlá, ako sú olivy, syr, údeniny.

Aperitívo

Aperitívo Shutterstock

Tip na dovolenku

V závislosti od toho, kam sa vyberiete na dovolenku v Taliansku, môžete očakávať trochu odlišnú kuchyňu. Preto je každý výlet do tejto juhoeurópskej krajiny kulinárskou výhrou. Pýtajte sa na typické miestne špeciality a navštevujte skôr malebné malé trattorie a reštaurácie prevádzkované majiteľmi než honosné moderné reťazce. Takto máte väčšiu šancu získať ručne pripravené pokrmy z vynikajúcich surovín, ktoré v najlepšom prípade pochádzajú priamo z regiónu, kde ste na dovolenke.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.