Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Ako sa pije káva vo svete

Ako sa pije káva vo svete?

Ako sa pije káva vo svete?

Podľa dostupných štatistík sa vo svete vypije viac ako dve miliardy šálok kávy denne. Káva má aj mnoho vonkajších využití v podobe masáží, kávových peelingov a japonských kúpeľov. Druhý najobľúbenejší nápoj sveta niektorí vyhľadávajú kvôli energii, iní kvôli pôžitku. Viete ale, kde sa ako „kávičkuje“ vo svete?

Iný kraj, iný mrav

Viedenská káva

Viedenská káva

Hoci je naša republika súčasťou Európy a všetky krajiny sú v blízkom okolí, s tradíciami to tak nie je. Dalo by sa dokonca povedať, že zvyky v pití kávy sa líšia krajina od krajiny. U nás na Slovensku sme zvyknutí piť kávu aromatickú, stredne silnú a iba mierne sladenú. Z našich susedov rozhodne stojí za zmienku Rakúsko, ktoré si hneď spájame s jeho hlavným mestom a teda kávou viedenskou, ku ktorej si istotne objednáme aj tradičnú Sacherovu tortu. Príprava tejto kávy je veľmi jednoduchá – espresso s horúcou vodou a veľkou porciou šľahačky na záver. V Nemecku vypijú jeho obyvatelia v priemere aj 4 šálky kávy denne. Tým sa dostávajú na druhé miesto v rebríčku najväčších európskych konzumentov kávy. V minulosti tu mala káva konkurenta v podobe piva, to ale pomerne rýchlo porazila.

Vychutnajte si viedenskú kávu v Rakúsku

Presunieme sa o kúsok ďalej, a to konkrétne do Veľkej Británie. Tá je známa skôr „čajom o piatej“, no prestíž kávy tu v posledných desiatkach rokov stále rastie. Citeľné je to predovšetkým na zvyšujúcom sa dopyte po prístrojoch na prípravu espressa. V Írsku môžeme ochutnať kombináciu kvalitnej horskej kávy, írskej whiskey a hustej smotany alebo šľahačky na vrchu. Vo Francúzsku pijú kávu slabšiu, o to silnejšia je ale tradícia v tejto krajine. Veľké množstvo kaviarní na každom kroku priam láka na každodenné posedenie s priateľmi.

Typická parížska ulica s kaviarňami

Typická parížska ulica s kaviarňami

Všeobecne sa medzi najväčších konzumentov kávy radia obyvatelia severských krajín. Niet tak divu, že tu nájdeme jedny z najkvalitnejších káv. Švédska mletá káva nesie meno Grug a jej príprava prebieha podľa jasne daných pravidiel – do otvorenej medenej nádoby dáme variť vodu, pridáme nahrubo pomletú kávu a povaríme aj kým nezhustne. Najväčší preborníci žijú v Fínsku, kde sa pitie kávy spája so syrom juustoleipä. Ten dáme na dno aj na povrch šálky a konzumujeme ho zároveň s kávou.

Niekto to rád studené, iný pokojné

Frapé chutí najlepšie v Grécku

Frapé chutí najlepšie v Grécku

Skutočnú špecialitu nájdeme v Grécku, kde je vzhľadom k horúcemu počasiu na mieste podávať studené nápoje. Frapé túto úlohu plní na jednotku. Aj keď tento druh kávy vznikol celkom náhodne, konkrétne kvôli nedostatku horúcej vody, má dnes mnoho obdivovateľov. Počas letných dní si tento osviežujúci nápoj pripravíme pomerne jednoducho – niekoľko lyžíc instantnej kávy s cukrom zaliatym studenou vodou a kondenzovaných mliekom zvládne v shakeri pretrepať skutočne každý. Vo svete je navyše hneď niekoľko variácií, kedy napríklad pridáme ľad, alebo namiesto cukru pár kopčekov vanilkovej zmrzliny.

Zaleťte na frapé do Grécka

Opakom tohto prevažne mliečneho nápoja je káva v Taliansku. Malé silné espresso s výraznou vôňou je nutné vychutnať a vypiť pekne v pokoji. Preto sa tiež pripravte na to, že väčšina podnikom vám kávu so sebou nepripraví. Taliani patria medzi pôžitkárov – káva je malá, ale popíjať sa musí v pokoji, najlepšie v príjemnej kaviarni pri diskusii s priateľmi. Pozor si dajte aj na mlieko do kávy. V Taliansku to nie je obľúbený spôsob konzumácie, patrí iba do cappuccina alebo cafe latte, ale tie v Taliansku pite iba v dopoludných hodinách.

V Turecku s kávou odhalíte aj svoj osud

V Turecku s kávou odhalíte aj svoj osud

Krajinou kaviarní je aj Turecko. Tradične si tu najlepšie kávy sveta vychutnávajú v útulných kaviarničkách predovšetkým umelci a intelektuáli pri diskusiách na rôzne témy. Káva sa pije prevažne po jedle, po dopití sa potom otočí šálka na podšálku hore dnom. Zvyšná káva vytečie a barista vám zo vzniknutého obrazca vyčíta osud. Šálka tradičnej Tureckej kávy je naplnená do dvoch tretín a posypaná škoricou. Jedna šálka tohto silného čierneho nápoja podľa legiend vyjadruje 40 rokov úcty a spája sa aj s ďalšími rituálmi. Turecké nevesty podľa nich napríklad vyjadrujú náklonnosť k nápadníkom – ak je sladká, ženích sa jej páči. Mierne sladká vyjadruje toleranciu a horká káva je prejav nesúhlasu s výberom.

Cestujte bez obáv: Nové pripoistenie vás ochráni pred problémami s Covid-19

Ako sa pije káva za morom?

Tradičné praženie kávy v Etiópií

Tradičné praženie kávy v Etiópií

V niektorých krajinách má káva priam rituálny význam – v Etiópií trvá príprava kvalitnej kávy pražením takmer 2 hodiny a výsledok slúži k ceremoniálom každého druhu, pozvanie na kávu tu preto považujte za skutočne veľkú česť. V tejto káve očakávajte soľ, maslo alebo ostré korenie, ktoré sa pridáva už po stáročia. Vietnam cez kávu poukazuje na minulé režimy. Do kávy sa pridáva kondenzované mlieko, nakoľko čerstvé nebolo v minulosti vždy tak ľahko dostupné. Brazília ponúka horskú kávu so škoricou, smotanou a kvapkou rumu alebo brandy na zahriatie.

Tajné miesta v Grécku, ktoré musíte vidieť

Prečítajte si aj:

Tajné miesta v Grécku, ktoré musíte vidieť

Amerika je známa pre svoje Caffe Americano, ktoré má korene v Taliansku. Pre amerických vojakov bolo klasické espresso príliš silné, preto ho pridaním horúcej vody jemne zjemnili. Úplne špeciálny je trh v Japonsku, na ktorom je veľmi ťažké preraziť. Tunajší obyvatelia sú veľmi nároční na chuť, vôňu, prípravu a predovšetkým na kvalitu. Mlieko tu nepripadá v úvahu a za šálku tunajšej kávy si naozaj dosť priplatíte.

Viete, že…?

Porovnanie Americana a espressa

Porovnanie Americana a espressa

Existuje mnoho faktov o káve, ktoré veľa ľudí nepozná napríklad, že káva sa radí medzi ovocie a ak by ste vypili za jeden deň 100 šálok, pravdepodobne by ste umreli. Podľa štatistík sa v New Yorku vypije 7x viac kávy než v zbytku sveta, čo vysvetľuje povesť New Yorku, ako mesta, ktoré nikdy nespí. Baristi vám môžu ponúknuť hneď dva druhy kávy podľa rôznych kávových zŕn – Arabica alebo Robusta.

Nudistické pláže v Chorvátsku

Prečítajte si aj:

Nudistické pláže v Chorvátsku

A ak vám nevadí si za kvalitnú kávu priplatiť, rozhodne sa vydajte do Thajska na tunajšiu špecialitu. Jedná sa o sloniu kávu, ktorej šálka vás vyjde približne na 20 eur. Skúsenejší tvrdia, že táto káva chutí po čokoláde a má jemnú muškátovú vôňu. Pravda je ale také, že jej spojitosť s čokoládou je čiste náhodná. Názov nám totiž prezrádza, že jej výrobu majú na starosť špeciálne slony. Konkrétne ide o enzýmy v ich žalúdku, ktoré rozkladajú proteíny obsiahnuté v kávových zrnách a zaručujú jemnejšiu chuť nápoja. Na podobnom princípe vzniká aj káva cibetková, no v chuti je značný rozdiel – slonom ako bylinožravcom to proste ide lepšie.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.