Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Recept na dokonalé talianske tiramisu

talianske tiramisu

talianske tiramisu

Tiramisu je vynikajúci taliansky dezert, pri jeho príprave nebudete musieť zapínať rúru. Tradičný tretí chod talianskeho menu stojí na pevných piškótových základoch. Táto maškrta má svoje korene pravdepodobne v meste Treviso, kde sa o prvenstvo sporia 2 reštaurácie. Malo by ísť o prepracovaný recept nám menej známeho dezertu zabaglione. Tiramisu znamená v preklade,, zdvihni ma,,.A svojmu menu určite patrí. Káva, cukor aj lahodné Amaretto fungujú zaručene. Výživoví poradcovia a zarytí dietári možno poznamenajú niečo o zbytočných kalóriách a cukroch. Verím, že aj oni občas privrú oči a s chuťou zaboria lyžičku do nadýchaného krému, doplneného hriešne dobrou kombináciou horkej kávy a sladkých piškót.

Tiramisu je populárny naprieč celým Talianskom a každá oblasť si vytvorila svoj mierne upravený variant. Môžete sa stretnúť s verziou vyšperkovanou citrónovou kôrou, rumom či čerstvým ovocím. Môj taliansky kamarát a veľký kuchársky patriot pripravuje tiramisu úplne bez alkoholu. Ak nechcete ochudobniť o túto lahôdku svoje ratolesti, potom môžete kávu nahradiť špaldovou kávovinou či meltou a hornú vrstvu posypať hoblinkami mliečnej čokolády. Nebojte sa prizvať deti aj k príprave tohto múčnika. Postup je veľmi jednoduchý a bude ich dozaista baviť.

Jediný problém by mohol nastať pri servírovaní. Správne uležané tiramisu sa trochu ťažko dostáva z formy. Ideálne je pripraviť si jednotlivé porcie do sklenených pohárikov v ktorých krásne vyniknú jednotlivé vrstvy. Nezabudnite si pripraviť tiramisu s dostatočným predstihom. Malo by odpočívať v chladniččce minimálne 2 hodiny. Ideálne je, keď ho necháte uležať cez noc.

Pripravte si tiramisu do sklenených pohárikov

Pripravte si tiramisu do sklenených pohárikov

Dôležitý je aj výber ingrediencií. Vyberte si kvalitné mascarpone, talianske piškóty Biscotti Savoiardi, čerstvé vajcia a nešetrite ani na kakaovom prášku. Na výsledku to bude poznať.

Suroviny na prípravu 5 porcií vynikajúceho talianskeho tiramisu:

  • 5 čerstvých vajec
  • 500 g syru Mascarpone
  • 5 lyžíc trstinového cukru
  • 4 lyžice mandlového likéru Amaretto
  • šálok silnej kávy
  • sáčok cukrárskych piškótov (ideálne talianske Biscotti Savoiardi)
  • tmavé holandské kakao a strúhaná mliečna čokoláda na posypanie

Suroviny na prípravu tiramisu

Suroviny na prípravu tiramisu

Postup prípravy talianskeho tiramisu:

  1. Pripravíme si silnú čiernu kávu, necháme ju schladiť a nalejeme ju do širšej misky.
  2. Oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky spolu s piatimi lyžicami cukru vyšľaháme do peny.
  3. Vyšlaháme sneh z bielkov.
  4. Do zmesi so žĺtkou a cukru zašlaháme Mascarpone.
  5. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov.
  6. Cukrárske piškóty namočíme z oboch strán do kávy s prídavkom Amaretto. Stačí ich namočiť len zľahka. Príliš nasiaknuté piškóty by kazili výsledný dojem.
  7. Dno formy pokryjeme vrstvou piškót, pridáme vrstvu krému a pokračujeme plynule ďalšími vrstvami kým máme dostatok materiálu. Poslednú vrstvu krému bohato poprášime kakaom a hoblinkami čokolády.
  8. Doprajeme svojmu cukrárskemu výtvoru aspoň 2 hodiny odpočinku v chladničke.

Príprava talianskeho tiramisu

Príprava talianskeho tiramisu

Ak sa chystáte na letnú dovolenku do Talianska a vaším cieľom je oblasť Benátska, potom by ste nemali zabudnúť navštíviť mesto Treviso. Skúste ochutnať tiramisu v tunajšej reštaurácii El Toula. Možno práve ju má zapísané Tiramisu vo svojom rodnom liste.

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.