Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Viete, kde si užíval milostné hry boh Poseidon?

Jónske ostrovy

Jónske ostrovy

Jónske ostrovy majú svoje nezastupiteľné miesto v gréckej mytológii a dodnes sú rajom pre milovníkov romantiky. Vydajte sa prežiť neopakovateľné dobrodružstvo po vzore vládcov z Olympu!

Jónske ostrovy sa skladajú zo siedmych hlavných ostrovov a mnohých menších ostrovčekov, rozkládajúcich sa pozdĺž západného pobrežia Peloponézu. Od zvyšku krajiny sa odlišujú miernejšou klímou a historickým vývojom. V období, keď bolo Grécko pod nadvládou Turkov, patrili Jónske ostrovy Benátkam. A taliansky vplyv je na niektorých ostrovoch patrný dodnes. A z každého srší neopakovateľné osobité kúzlo. Mimochodom ostrov Paxos využíval pre svoje milostné stretnutia samotný boh mora Poseidon...

Veľkonočné mámenie: 5 horúcich tipov od predajcov Invia

Kefalónia

Kefalónia, Jónske ostrovy

Kefalónia, Jónske ostrovy

Najväčší z Jónskych ostrovov okúzľuje návštevníkov nádhernou prírodou aj priezračne čistým morom. Práve sem mieria turisti, túžiaci po pokojnej dovolenke. Veľké množstvo plážičiek rozosiatych pozdĺž skalnatého pobrežia, romantické zátoky aj strmé skaly zahrajú na vašu romantickú strunu. Nájdete tu aj pláž Myrtos, ktorá je považovaná za najkrajšiu v Grécku. Väčšina tunajších letovísk pôsobí skôr ospalým dojmom a pulzujúce promenády by ste hľadali márne. Čestnú výnimku tvorí metropola Agrostoli s množstvom taverní, barov aj nočných barov. Kefalóniu si zamilovali aj batôžkari. Tunajšia kopcovitá krajina, vyšperkovaná malebnými dedinkami, priamo zvádza k výšlapu.

Vyberajte dovolenku detskými očami

Korfu

Korfu, Jónske ostrovy

Korfu, Jónske ostrovy

Tento zelený ostrov má v mojom srdci špeciálne miesto. Tu sa odohralo moje prvé stretnutie s Gréckom. A vznikla z neho láska na celý život. Druhý najväčší Jónsky ostrov má mnoho tvárí. Môžete sa tu celé hodiny túlať olivovými hájmi, objavovať pestrý podmorský svet alebo sa pokochať úchvatným historickým centrom hlavného mesta Kerkyra, ktoré je zapísané na zozname UNESCO. Nezabudnite navštíviť dokonalo fotogenické dedinky. Musaka z miestnej taverne strčí hravo do kapsy výtvory špičkových šéfkuchárov. Zaujímavým zážitkom je už samotné pristanie na ostrove. Pristávacia dráha v Kanoni, vtesnaná medzi horský masív a morskú hladinu, patrí k najkratším v Európe.

Najkrajšie pláže na Korfu

Zakynthos

Zakynthos, Jónske ostrovy

Zakynthos, Jónske ostrovy

Kto si nepriviezol z tohto ostrova suvenír v podobe morskej korytnačky caretty, ten ako keby tam ani nebol. Toto roztomilé zvieratko si vybralo pre svoje rozmnožovanie práve pieskové pláže ostrova Zakynthos. Rozľahlé pieskové pláže a teplé plytké more vytvárajú dokonalé podmienky pre rodinnú dovolenku. Ak ste rodičom pubertálneho dieťaťa, potom zamierte do letoviska Laganas s čulým nočným životom. K najzaujímavejším miestam ostrova patrí ikonická pláž Navagio a západné pobrežie, tvorené vysokými skalnými útesmi a jaskyňami, z ktorých najznámejšie sú tie u Keri. Prechádzka loďkou do útrob Modrej jaskyne, v ktorej vnútri je hladina sfarbená niekoľkými odtieňmi modrej, stojí za to.

5 faktov o pláži Navagio

Lefkada

Lefkada, Jónske ostrovy

Lefkada, Jónske ostrovy

Pokojný ostrov voňajúci tymiánom. Nie nadarmo sa toto krásne miesto prezýva najmodrejšie z modrých. More tu má dokonalo azúrovú farbu a svojou divokosťou láka surfárov aj milovníkov adrenalínových športov. Pláž pri letovisku Vassiliki býva označovaná ako jedna z najkrajších surfárskych lokalít. Lefkada je obklopená množstvom malebných ostrovčekov. Jedným z nich je známy Skorpios, patriaci potomkom miliardára Aristotela Onasisa. Ak chcete Lefkadu spoznať naozaj dôverne, skočte na motorku a splynte s miestnými. S vetrom vo vlasoch môžete preskúmať zapadnuté dedinky, cyprusové háje aj ľudoprázdne panenské pláže.

Najkrajšie letoviská Olympskej riviéry

Paxos

Paxos, Jónske ostrovy

Paxos, Jónske ostrovy

Najmenši z ostrovov najzápadnejšieho súostrovia Grécka leží 27 km na juh od ostrova Korfu, ktorého bol podľa gréckych báji súčasťou. Podľa gréckych báji a povestí ho stvoril boh Poseidon. Keď vraj hľadal pokojné miesto pre život, oddelil svojím trojzubcom časť zeme, a tak vznikol tento ostrov. Paxos je dodnes oázou pokoja a trojzubec mocného boha morí a oceánov nesie v znaku. Okrem pekných kamienkových a pieskových pláži tu nájdete strmé skaly s hlbokými jaskyňami, ktoré poskytujú útočisko vzácnym tuleňom stredomorským.

Objavte Grécko s divokým rušným životom

Ithaka

Ithaka, Jónske ostrovy

Ithaka, Jónske ostrovy

Aj tento ostrov je neoddeliteľne spojený s bájnymi gréckymi bohmi. Ithaka je dokonca rodiskom toho najvyššieho, bájneho Odyssea. Okúzli vás množstvom kostolíkov aj všadeprítomnou pohodovou atmosférou. Vychutnajte si osviežujúce frappé obklopení kvetami a pokochajte sa pohľadom na slnko zapadajúce nad hladinou mora. Tu sa nikto neponáhľa. A je to predovšetkým pokojná atmosféra, čisté kamienkové pláže a všadeprítomná história, ktorá činí Ithaku výnimočnou. Najkrajší výhľad na celý ostrov je z kláštora Kathara, ležiaceho vysoko na úpätí hory Nerios.

Pripravte si osviežujúce grécke Tzatziki

Kythira

Kythira, Jónske ostrovy

Kythira, Jónske ostrovy

Práve na tomto ostrove sa zrodila krásna Afrodita. Možno aj vďaka tomuto bájnemu príbehu mieria na Kythiru často zamilovaní novomanželia tráviť svoje medové týždne. Najdú tu dostatok malebných dediniek, ľudoprázdnych zátok aj dobrých reštaurácií. Zaujímavým miestom je jaskyňa na priľahlom ostrove Makrikythiron, v ktorej bola nájdená keramika pochádzajúca z roku 3800 pr. n. l. Osobité kúzlo má aj dedina Avlemonas s pevnosťou zo 16. storočia. Všetky chute ostrova si môžete vychutnať na tradičných farmárskych trhoch, ktoré sa konajú každú stredu v dedine Potamos.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.